Džon Tekstor (Foto: Reuters)
Džon Tekstor (Foto: Reuters)

Američki biznismen novi većinski vlasnik Liona, Žan Mišel Ola ostaje izvršni direktor

Vreme čitanja: 2min | pon. 19.12.22. | 22:03

Džon Tekstor posle četiri meseca otkupio 77,49 odsto deonica francuskog kluba

Pregovori su otvoreni još u septembru, a danas je i zvanično posao završen. Američki biznismen i multimilioner Džon Tekstor, ispred "Igl Fudbol Holdinga", postao je novi većinski vlasnik Olimpik Liona.

Izabrane vesti

"Posle četiri meseca konstruktivnih pregovora, obeleženim uzajamnim razumevanjem sa predsednikom Žan Mišelom Olom i svim našim partnerima, ponosni smo zbog postizanja ovog izvanrednog dogovora", rekao je Tekstor.

Američki biznismen je bogatstvo stekao u digitalnim medijima, a nije mu prvi put da ulaže u fudbal. Poseduje i deonice u članu engleske Premijer lige Kristal Palasu, belgijskom drugoligašu Molenbeku i brazilskom Botafogu.

Otkupio je 77,49 deonica jednog od najuspešnijih francuskih klubova, a najavljen je i porast kapitala od 86.000.000 evra na Žerlanu.

Dugogodišnji predsednik kluba Žan Mišel Ola će ostati na funkciji izvršnog direktora.

"Veliki dan za Olimpik Lion. Pregovori su potrajali, ali iz opravdanih razloga, zbog kojih danas klub vredi gotovo 884.000.000 evra. Tri reči stoje iza ove operacije: inovacija, razvoj i kontinuitet. Džon me je zamolio da ostanem na mestu izvršnog direktora još bar tri godine, zajedno sa mojim timom. Nastavićemo da razvijamo model koji smo postavili pre 30 godina i koji je Lion načinio jednim od najuspešnijih klubova u Evropi. Najpre na sportskom, a onda i na nivou infrastrukture, s ozbirom da imamo svoj stadion, trening centar, akademiju i arenu koja se gradi za Asvel", rekao je Ola.

Fudbalski klub Lion osnovan je 1950. godine, a u periodu od 2001. do 2008. godine osvojio je sedam titula u Francuskoj. U vitrinama su i tri titule u drugoj ligi, pet Kupova Francuske, jedan Liga kup i osam Superkupova (Trofej šampiona). Na međunarodnoj sceni Lion je dva puta igrao polufinale Lige šampiona, po jednom Lige Evrope i Kupa pobednika Kupova, a 1997. godine je osvojio Intertoto kup.

U tekućoj sezoni je osmi na tabeli Lige 1 sa 21 bodom posle 15 kola, a na klupi sedi Loran Blan koji je na mestu šefa struke nasledio Pitera Boša.


tagovi

Olimpik LionŽan Mišel Ola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara