Detalj sa derbija (AFP)
Detalj sa derbija (AFP)

Antiklimaks pa delirijum na De Kajpu, Alireza poništio Azarov debi iz snova

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.02.23. | 16:54

Ponovo trka četiri tima za titulu

Menjali su se Fajenord, PSV, AZ Alkmar i Ajaks tokom sezone na liderskoj poziciji Eredivizije i obećali jednu od najluđih šampionskih trka u istoriji. Lider iz Roterdama je danas sačuvao prvo mesto posle ludog derbija na svom terenu protiv PSV Ajndhovena (2:2) i sprečio goste da pobedom donesu novi zaplet u trci za titulu.

Imao je PSV 2:0 vođstvo na De Kajpu do 82. minuta i mogao da priđe na Fajenordu na samo bod zaostatka ali je Alireza Jahanbakš sa dva sjajna gola poništio prednost Filipsovaca i doneo domaćima zaslužen remi.

Izabrane vesti

Da je PSV danas pobedio, sva četiri kandidata za titulu bi bili u dva boda. Ovako, Fajenord ima prednost od dva boda ali mu je mnogo bitnije da je PSV zadržao na distanci od četiri boda zaostatka.

Jesenas je PSV u Ajndhovenu slavio 4:2 u majstorskoj partiji Kodija Gakpoa koji je dao jedan i namestio tri gola ali holandski reprezentativac se ove zime preselio u Liverpul i morali su da se pojave neki drugi lideri. I delovalo je da su se pojavili...

PSV je imao start iz snova na De Kajpu pošto je poveo posle sedam minuta. Sevnula je kontra, Simons je našao El Gazija koji je nonšalantno matirao rezervnog golmana domaćih s obzirom da je prvi golman Bajlou pre nekoliko dana doživeo tešku povredu.

Posle gola El Gazija, Fajenord je preuzeo kontrolu, bio bolji i opasniji, a PSV je ušao u probleme jer su strelac prvog gola, a potom i Mvene morali van igre zbog povreda još pre kraja poluvremena. Ukazala se tako šansa velikom pojačanja Patrika van Anholtu da debituje pre nego što je to Van Nistelroj hteo.

Nije imao Fajenord sreće da izjednači do po pauze a nije ni na početku drugog dela kada je imao još veću inicijativu i bolje šanse. Kada je strelac pobedonosnog gola iz jesenjeg derbija Armando Obispo isključen u 65. minutu zbog gaženja Himeneza, delovalo je da je izjednačenje pitanje minuta.

Umesto očekivanog gola u mreži Beniteza, zatresla se opet mreža domaćih i De Kajp je doživeo anitklimaks. Tek što je ušao u igru, novajlija Torgan Azar je postigao sjajan gol udarcem sa 18 metara. Mirisalo je na poptuno tragediju Fajenorda...

Ali potom je eksplodirao i adut domaćih sa klupe – Alireza Jahanbakš.

Iranac je prvo glavom na centaršut Idrizija smanjio rezultat u 82. minutu, a onda u dubokon nadoknadi vremena bombom sa 25 metara postigao evrogol koji je bacio De Kajp u delirijum. Za zaslužen bod jer fudbaleri Fajenordu su danas imali čak 34 šuta i bili bolji tim...

Luda šampionska trka u Erediviziji se nastavlja.

EREDIVIZIJA - 20. KOLO

Petak

Fortuna Sitard - Sparta 0:0

Subota

Volendam - AZ Alkmar 1:1 (0:0)

/Mbujamba 62 - Odgard 83/

Emen - Vitese 2:2 (1:2)

/Asenun 43, Oroz 87ag - Manhof 33, Arkus 38/

Utreht - Herenven 1:0 (0:0)

/Duvikas 69pen/

Ekscelzior - RKC 0:0

Nedelja

Kambur - Ajaks 0:5 (0:2)

/Tadić 16, Berghujs 36, 64, Brobi 79, 94/

Fajenord - PSV

/Jahanbakš 82, 90+5 - El Gazi 8, Azar 68/

Go Ahed - NEC 1:0 (1:0)

/Stokers 35/

16.45: (5,80) Groningen (3,80) Tvente (1,62)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Alireza JahanbašTorgan Azar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara