Oli Votkins (©Reuters)
Oli Votkins (©Reuters)

Aston Vila i Liverpul u napadu na vrh, Junajtedovim mukama se ne nazire kraj

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.12.23. | 13:41

Pet utakmica na Boksing dej u najjačem engleskom takmičenju

Boksing dej ima ogromnu tradiciju u engleskoj Premijer ligi. Dugi niz decenija je uobičajena praksa da se fudbalske utakmice održavaju dan posle Božića. Deset od 20 ostrvskih prvoligaša igraće ovog utorka u 19. kolu Premijer lige, uključujući dva tima koja će da dobiju šansu da prestignu vodeći Arsenal. Aston Vila gostuje Mančester Junajtedu, a Liverpul putuje na megdan Barnliju.

Mančester Junajted će pokušati da prekine niz od tri meča bez pobede u domaćem duelu sa Aston Vilom, koja već sedam mečeva uzastopno ne zna za poraz u prvenstvu (21.00). Crveni đavoli se guše u krizi, što je u prošlom kolu potvrđeno na strani kod Vest Hema. U prvom poluvremenu, iako su igrači Erika ten Haga imali blagu prednost, nisu došli do čiste šanse.

Izabrane vesti

Posle odmora je sve otišlo u drugom smeru. Čekićari su za šest minuta postigli dva pogotka i Junajted je posle još jednog kiksa pao na osmo mesto i već osam bodova zaostaje za četvrtom pozicijom koju zauzima Totenhem.

U engleskim medijima su se ponovo pojavili izveštaji da bi holandski kormilar ten Hag mogao da bude smenjen, ali za sada je to čista spekulacija.

21.00: (2,50) Mančester Junajted (3,60) Aston Vila (2,90)

U međuvremenu, pristalice velikana sa Old Traforda konačno su dočekali priliku da se malo raduju. Uprava Junajteda je na božić najavila dolazak novog suvlasnika ser Džima Retklifa, koji je stekao 25 odsto udela u klubu. Kako će se to odraziti na vođenje slavnog tima pokazaće naredni meseci, ali već sada se može reći da su brojni navijači izuzetno zadovoljni vestima.

Crveni đavoli moraju da se fokusiraju na predstojeću borbu s Aston Vilom, koja ume da bude zastrašujuća. Poslednji međusobni meč dva tima su odigrala u aprilu na Old Trafordu i jedini gol postigao je sadašnji kapiten Đavola Bruno Fernandes.

Junajted će ostati bez Kazemira, Dijala, Lindelefa, Megvajera, Martineza, Malasije, Maunta i Sanča. Znak pitanja visi nad startovima Varana i Marsijala.

Aston Vila i dalje zauzima odlično treće mesto, međutim, tim je u prošlom kolu malo posrnuo protiv fenjeraša Šefild Junajteda. Vilansima su prvobitno poništili pogodak u 59. minutu zbog faula, a gosti su potom šokirali Vila Park kada je Arčer pogodio u 87. minutu. Domaći su tek u sedmom minutu nadoknade uspeli da ostanu neporaženi kada je džoker Zaniolo pogodio metu. Igrači Unaja Emerija nisu izgubili u ligi od 5. novembra. Klub iz Birmingema je prošle sezone pobedio Crvene đavole na svom terenu, ali će imati teža posla na Old Trafordu jer njegova poslednja pobeda tamo datira iz septembra 2021.

Čak ni Aston Vila neće biti kompletna. Buendija, Keš, Kamara, Mings, Olsen, Tilemans i Traore nedostaju iz raznih razloga. Neizvesno je i učešće štopera Toresa, koji nije bio u sastavu na meču protiv Šefilda.

18.30: (8,00) Barnli (5,00) Liverpul (1,42)

Pre sudara na Teatru snova lopta će da se kotrlja na Tarf Muru gde Barnli dočekuje Liverpul (18.30). Iako su domaći ostvarili iznenađujuću pobedu pre božića, i dalje su u opasnoj zoni, dok su Redsi remizirali sa Arsenalom u izjednačenoj borbi za vrh tabele.

Pošto je lani dominirao u Čempionšipu pod palicom trenera Vensana Kompanija, Barnli je odavao utisak ekipe koja može da opstane u najjačem rangu. Klaretsi su se ipak srodili s ulogom autsajdera, ali daleko od toga da je završio misiju. Barnlijevi najnoviji rezultati sugerišu da još ima šansu da se spase. Izgubio je samo dva puta u pet poslednjih utakmica i tri poena je daleko od sigurne luke.

Barnliju nedostaje "oštrica" u timu. Poverenje je dobio švajcarski reprezentativac Zeki Amduni, koji je plaćen Bazelu 18 miliona evra, ali u Premijer ligi se još nije razmahao. Nastupio je na 17 mečeva i postigao samo dva gola.

U protivničkom taboru, navijači Liverpula mogu da se oslone na Mohameda Salaha, dugogodišnjeg igrača kluba s Enfilda i pouzdanog strelca. Egipatski krilni fudbaler je već postigao 12 prvenstvenih golova ove sezone i zaostaje samo dva pogotka za Erlingom Halandom.

Uostalom, Salah je obezbedio bod Liverpulu u poslednjem meču pred božić, kada su Crveni remizirali sa Arsenalom u sukobu za prvo mesto. Posle 18 mečeva nalaze se na drugom mestu odmah iza Tobdžija. U neposrednoj blizini je Emerijeva Aston Vila i Totenhem Angelosa Postekoglua. Iza njih je branilac titule i aktuelni Svetski klupski šampion Mančester Siti, koji ima meč manje.

Što se izostanaka tiče, svakako je u boljoj situaciji jer mu nedostaja samo mladi Italijan Koleošo. S druge strane, Jirgen Klop ne može da računa na leve bekove Robertsona i Cimikasa, van terena su i štoper Matip, kao i vezisti Bajčetić, Mekalister i Tijago.

PREMIJER LIGA - 19. KOLO

Utorak

13.30: (1,43) Njukasl (4,60) Notingem (7,25)

16.00: (2,15) Bornmut (3,50) Fulam (3,60)

16.00: (2,55) Šefild Junajted (3,25) Luton (3,10)

18.30: (8,00) Barnli (5,00) Liverpul (1,42)

21.00: (2,50) Mančester Junajted (3,60) Aston Vila (2,90)

Sreda

20.30: (2,05) Brentford (3,60) Vulverhempton (3,90)

20.30: (1,80) Čelsi (3,70) Kristal Palas (5,00)

21.15: (6,25) Everton (4,10) Mančester Siti (1,62)

Četvrtak

20.30: (2,75) Brajton (3,60) Totenhem (2,60)

21.15: (1,35) Arsenal (5,50) Vest Hem (10,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaMančester JunajtedAston VilaLiverpulBarnli

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara