Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

AUSTRALIJA: Zbog kovida otkazano još pet utakmica A-lige, moguće i skraćenje sezone

Vreme čitanja: 3min | pet. 31.12.21. | 08:47

Od šest mečeva predviđenih za 31. decembar i 1. januar odigraće se samo duel Adelajd Junajted - Velington Finiks. Odložena i tri meča košarkaške NBL lige

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Zbog eskalacije epidemije kovida-19 širom države, žestoke posledice trpe i sportska takmičenja u Australiji. Nakon što su u proteklom kolu odigrana samo dva meča A-lige, sada je otkazano čak pet od šest utakmica 7. runde, koje je trebalo da se odigraju 31. decembra i 1. januara.

Izabrane vesti

Jedini duel koji će, bar za sada, biti na rasporedu je susret Adelajd Junajteda i Velington Finiksa, koji je zakazan za subotu (09.45). Ostale utakmice su otkazane jer u većini ekipa ima dovoljan broj igrača zaraženih virusom korona da bi se zatražilo odlaganje.

"Svaka ekipa može da traži odlaganje ukoliko su najmanje petorica fudbalera koji su bili u protokolu u prethodnom kolu pozitivni na kovid", kaže komesar A-lige Greg O'Rurk.

Uprkos problemima koje je epidemija izazvala i činjenici da je na teritoriji cele države broj novozaraženih dostigao rekordnih 30.000, za sada se o potpunom obustavljanju ili otkazivanju takmičenja ne razmišlja.

"Imamo sasvim dovoljno termina sredinom nedelje da i dalje možemo da odigramo celu ligu. Ako bude potrebno igraće se i tokom januarskih i martovskih termina za reprezentativne utakmice. Takođe, imamo situaciju da je u nekim ekipama virus već preležao veliki broj igrača, kao što je recimo Melburn Siti i oni će uskoro biti spremni da se vrate u takmičenje. Kao opcija postoji i skraćivanje sezone sa 26 na 22 kola, koju imamo spremnu već dve godine, ali za sada nismo imali potrebe da je aktiviramo," rekao je O'Rurk.

Subota, 09.45: (2,10) Adelejd (3,30) Velington (3,30)

Danas će posle 14 dana provedenih u karantinu iz izolacije izaći ekipa Pert Glorija, koju je za sada najžešće pogodila aktuelna epidemijska situacija. Paradoksalno, ali u njihovim redovima je sve vreme bio samo jedan zaraženi igrač, ali je kompletan tim morao da se izoluje zbog propisa u Kvinslendu, državi u kojoj su u tom trenutku boravili.

Igrači Glorija će narednih dana bukvalno morati da odrade mini-pripreme, pošto prethodne dve sedmice nisu imali nijedan trening. Njihov prvi meč posle duge pauze biće 15. januara i igraće ga u gostima u Vulongongu protiv Velington Finiksa, iako je prema rasporedu to trebalo da bude utakmica kod kuće. Razlog je taj što zbog strogih restrikcija u Zapadnoj Australiji niko iz Novog Južnog Velsa (gde privremeno boravi ekipa Finiksa), ne može da ulazi u ovu saveznu državu.

Ekipa Perta će zatim ostati na turneji po istočnoj obali i prvi put će kod kuće igrati tek 6. februara, kada bi mere u Zapadnoj Australiji trebalo da budu ukinute. Drugim rečima, Glori će od februara većinu preostalih utakmica do kraja sezone igrati na domaćem terenu?!

Ovog vikenda se neće odigrati ni sve predviđene utakmice australijske profesionalne košarkaške lige NBL. Zbog novih slučajeva kovida otkazane su utakmice Ilavara Houks - Melburn Finiks i Brizbejn Bulets - Pert Vajldkets. Takođe, 2. januara se neće igrati duel Melburn Finiksa i Adelajd Siksersa.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Australija 1AustralijaAdelejdVelington

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara