Fudbaleri Leverkuzena i Bajerna (©Reuters)
Fudbaleri Leverkuzena i Bajerna (©Reuters)

Bajer(n)ova sezona?

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.12.20. | 11:39

Leverkuzen blista, jedini je neporaženi tim Bundeslige do sada, ali ga danas očekuje sudar sa gazdom Nemačke i prvakom Evrope, koji će pokazati koliko daleko može četa Petera Boša

Verovalo se da bi Borusija iz Dortmunda mogla da se umeša u trku za titulom, ali je posle neubedljivih igara poslednjih sedmica smenila Lusijana Favra, RB Lajpcig je pokazao nedavno na Alijanc areni da može da odoli Bajernu, u jednom trenutku sezone pretio je Menhengladbah, međutim, zasad je Leverkuzen pokazao najviše u Nemačkoj, pa će duel 13. bundesligaške runde biti derbi ne samo kola, nego i cele jeseni. Na Baj arenu stiže "večiti" šampion iz Bavarske (18.30).

Domaćin ga dočekuje na krilima fantastičnih rezultata u prvenstvu i Ligi Evrope. I nije samo do toga što sastav Petera Boša pobeđuje, već što to čini lako i efikasno. Kad su u pitanju mečevi na Baj areni, od sredine oktobra dao je šest golova Nici, po četiri Borusiji iz Menhengladbaha, Slaviji iz Praga i Hofenhajmu, a tri Augzbrugu. Samo je Herta izdržala sačuvavši 0:0. A mrežu tresu svi: Alario, Bejli, Dijabi, čak i Šik, ponekad i štoper Aleksandar Dragović, velika želja Crvene zvezde. Prava mašina za mlevenje mesa.

Izabrane vesti

I Bavarci su efikasni, mada ne toliko ubedljivo kao letos kad su pokorili Evropu. Na četiri bundesligaška meča pre onog sa Volfzburgom u sredu zabeležili su čak tri remija, Vukove su dobili posle preokreta 2:1, golovima najboljeg igrača godine u izboru FIFA Roberta Levandovskog. Njima nesvojstveno. Opet, tresu mreže nemilice. U seriji su od 38 utakmica van Alijanc arene na kojima su makar jednom savladali protivničkog golmana, što navodi na zaključak da ćemo danas gledati efikasan fudbal.

Bajer iz Leverkuzena je, inače, jedini tim koji nije izgubio nijedan meč u Bundesligi ove sezone. A čak ni to nije glavno dostignuće tima Petera Boša. Farmaceuti su pobedili u osam od poslednjih devet mečeva u prvenstvu i bod su ispred današnjeg rivala i RB Lajpciga.

Ekipa iz Leverkuzena premašuje sva očekivanja. U leto je klub dobio više od 100 miliona evra nakon prodaje Kaja Haverca i Kevina Folanda, ali paradoksalno, napad tima nije postao slabiji. Peter Boš je naučio tim da igra uravnoteženiji fudbal.

Sve ukazuje da je Bajer spreman da stvori velike probleme Bajernu. Sastav Hansija Flika često ne uspeva u poslednjim rundama posle brzih napada protivnika i stvara malo šansi ispred protivničkog gola.

Bivši trener Leverkuzena Krištof Daum uveren je da Bajern može da bude pobeđen.

"Ukupna koncentracija pri prelasku iz odbrane u napad i obrnuto. To je ključ. Onaj ko može brže, bolje i sa velikom pažnjom da se prebaci, steći će prednost", smatra Daum.

Reći da je u novoj sezoni postalo lakše igrati protiv minhenskog giganta bilo bi veliko preterivanje, ali Rekordmajster sada ne deluje tako efikasno i bezobzirno - to je činjenica. Bajern je poslednjih osam utakmica odigrao bez povređenog Jozue Kimiha. Nije uvek bilo moguće pobediti. Mečevi sa Verderom, Lajpcigom i Unionom završavali su se nerešeno.

"Nismo igrali svoj najbolji fudbal u poslednjim mečevima", kratak je najbolji fudbaler 2020. Robert Levandovski.

Ipak, trener Bavaraca Hansi Flik ima pozitivan stav.

"Igraju sa samopouzdanjem i u dobroj su formi. Oni znaju kako da kontrolišu utakmicu. Moramo dobro da se branimo i trudimo se da ne izgubimo loptu. Ako svi budu igrali sto odsto, teško će Leverkuzen da nas pobedi", uverava Flik.

Bajern će protiv Bajera igrati bez Leona Gorecke, a učešće Kimiha je pod znakom pitanja. Očekivalo se da će biti nedostupan do januara, međutim, u procesu oporavka Kimih je pokazao svoju neverovatnu odlučnost i već se vratio treninzima u grupi. Takođe van igre je i Havi Martinez.

Leverkuzen je naučio da igra bez povređenih igrača. Van stroja su Arangiz, Palasios, Arijas, Sven i Lars Bender.

I naposletku, ovi timovi u međusobnim okršajima su izrazito napadački orijentisani. Bajern je dobio poslednja dva susreta u Leverkuzenu (po 4:2), u februaru 2019. poražen na stadionu Farmaceuta 1:3, pre toga slavio 6:2 u DFB kupu, 3:1 u prvenstvu. Tako da... Mreže, čuvajte se.

BUNDESLIGA - 13. KOLO

Petak

Union Berlin - Dortmund 2:1 (0:0)

/Avoniji 57, Fridrih 78 - Mukoko 60/

Subota

15.30: (3,50) Augzburg (3,45) Ajntraht (2,10)

15.30: (1,98) Menhengladbah (3,60) Hofenhajm (3,70)

15.30: (2,55) Majnc (3,25) Verder (2,80)

15.30: (1,37) RB Lajpcig (5,10) Keln (7,75)

15.30: (2,35) Šalke (3,20) Bilefeld (3,15)

18.30: (3,60) Leverkuzen (3,60) Bajern (2,00)

Nedelja

15.30: (2,75) Frajburg (3,05) Herta (2,75)

18.00: (2,45) Volfzburg (3,40) Štutgart (2,85)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Hansi FlikPeter BošBajer LeverkuzenBajern MinhenBundesliga

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara