FOTO: AFP/Reuters
FOTO: AFP/Reuters

Bez Salaha to nije afrički Faraon, već skup igrača siromašnih talentom, hrabrošću i srećom

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.01.24. | 00:12

Posle 188 minuta i 18 penala Egipat je eliminisan sa Kupa Afričkih nacija

Faraon na obrnutoj stranici istorije. Previše se puta najtrofejnija reprezentacija u istoriji kontinentalnog takmičenja provlačila pobedama u penal-serijama i za solidan broj od onih sedam koliko je osvojila može da zahvali upravo njima. Sve se preokrenulo u poslednje dve godine, pošto je posle ruleta s 11 metara poražena i treći put zaredom.

Nakon što je izgubio finale 2022. i baraž za Svetsko prvenstvo od Senegala, Egipat je i sa 34. izdanja Kupa afričkih nacija eliminisan nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca. U susretu s Demokratskom Republikom Kongo rezultat je bio neerešen 1:1 posle 120 minuta, da bi popularni Leopardi trijumfovali 8-7 u penalima posle devet serija i prvi put se od 2017. plasirali u četvrtfinale. Bio je ovo ako ne najduži, onda jedan od najdužih mečeva u istoriji takmičenja, pošto je trajao čak tri sata i osam minuta. Veliku zaslugu za to imale su ogromne nadoknade, kako u regularnom delu, tako i u produžecima.

Izabrane vesti

Egipćanima je ovo tek drugi put za 67 godina postojanja kontinentalne smotre da nisu uspeli da stignu do osam najboljih, a kako njihova igra izgleda, čitava nacija bi mogla da se ozbiljno zabrine pitanjem šta će biti s državnim timom kada zvezda Liverpula završi karijeru?

Znao je Rui Vitorija da njegov tim ne obiluje velikim napadačkim potencijalom u izostanku Mohameda Salaha, pa je kompletnu igru na protivničkoj polovini podredio centarforu Mostafi Mohamedu. Napadač Nanta klasičan je razbijač i u više se navrata od početka turnira pokazao izuzetno značajnim po najtrofejniju reprezentaciju kontinenta. Bili su Faraoni nešto konkretniji u prvih tridesetak minuta, ali je DR Kongo poveo u 37. na prilično "egipatski način".

Subsaharska reprezentacija pokazala je lukavstvo karakteristično za selekcije sa severa kontinenta. Artur Masuaku je prilikom samog izvođenja auta osvojio puno prostora i poslao loptu do same gol-aut linije gde je čekao Joan Visa. Brentfordov ofanzivac poslao ju je ispred gol-linije, gde se u šumi igrača najbolje snašao Mešak Elija. Mučilo je vihorno krilo Jang Bojsa Crvenu zvezdu prethodne jeseni u duelima Lige šampiona, a njegovoj oštrici nije odoleo ni Egipat. Trajala je minutima provera VAR-a, a uprkos žustrim protestima momaka u crvenom, arbitar iz Južne Afrike nije podlegao pritisku i poništio gol.

Koliko je u 37. minutu Egiptu VAR odmogao, toliko je samo samo sedam, osam minuta kasnije pomogao. Član francuskog drugoligaša Sent Etijena Dilan Batubinsika skrivio je jedanaesterac u poslednjim trenucima prvog dela i tako dao veštačko disanje rivalu lišenom kreativnosti. Još jednom je Mostafa Mohamed shvatio da je u nedostatku Salaha najodgovorniji igrač tima i mirnoćom s 11 metara potpuno opravdao takav epitet. Udarcem u gornji desni ugao nije ostavio ni najmanje šansu golmanu Lionelu Empasiju.

Drugo poluvreme susreta na stadionu u San Pedru bilo je najneinteresantnije u dosadašnjem toku osmine finala Kupa afričkih nacija. Na žalost neutralnih gledalaca nije DR Kongo pokazao onu hrabrost iz duela drugog kola grupne faze kada je kontinuirano napadao protiv favorizovanog Maroka, došao do boda, a verovatno zaslužio i sva tri. Opreznost obe ekipe rezultovala je neminovnim ulaskom u produžetke.

Sve šanse da Egipat pokaže nešto veću želju za ugrožavanjem protivnika propala je u 97. minutu kada je Mohamed Hamdi pogibeljnjim startom zaradio drugi žuti karton. Ekipa belgijskog stratega Sebastijena Desabra imala je od tog trenutka veći posed lopte, ali se inicijativa ispostavila jalovom. Praktično nijedna ozbiljnija prilika nije viđena u dodatnih trideset minuta.

Tragičar penal-serije bio je golman Egipta Mohamed Abu Gabal koji je promašio penal u devetoj seriji i tako dozvolio kolegi na drugoj strani Lionelu Empasiju da realizacijom poslednjeg odvede DR Kongo u četvrtfinale, gde će se sastati sa Gvinejom (petak, 21.00).

KUP AFRIČKIH NACIJA – OSMINA FINALA

Subota

Angola - Namibija 3:0 (2:0)

/Želson Dala 38,42, Mabululu 66/

Nigerija - Kamerun 2:0 (1:0)

/Lukman 36, 90 /

Nedelja

Ekvatorijalna Gvineja - Gvineja 0:1 (0:0)

/Bajo 90+8/

Egipat - Demokratska Republika Kongo 1:1 (1:1) pen: 7:8

/Mohamed 45+1 pen - Elija 37/

Ponedeljak

18.00: (2,00) Zelenortska Ostrva (3,20) Mauritanija (4,20)

21.00: (2,35) Senegal (3,10) Obala Slonovače (3,30)

Utorak

18.00: (2,30) Mali (3,10) Burkina Faso (3,40)

21.00: (1,62) Maroko (3,50) Južna Afrika (6,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kup afričkih nacija 2024Kup afričkih nacijaAfrički kup nacijareprezentacija EgiptaDR Kongo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara