Injaki Vilijams (©AFP)
Injaki Vilijams (©AFP)

Bilbaov poklon neprijateljskom Realu: Đironi na San Mamesu puklo pred očima (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.02.24. | 23:11

Baski na dva boda od Atletiko Madrida i zone Lige šampiona, maleni katalonski klub sve dalje od čuda… Moglo je da bude nešto drugačije da Dani Vivijan nije bio priseban u dubokoj nadoknadi

Početak je bio kao iz snova, ali završetak teško da će biti takav. Đironi je na San Mamesu puklo pred očima u Baskiji – sve dalje je od titule. Propustila priliku da pritisne Real, da iskoristi kiks Kraljevskog kluba u predgrađu Madrida. Atletik Bilbao je zakletom neprijatelju darivao poklon, omogućio mu i pored toga što je uzeo samo bod na Valjekasu da uveća prednost – 3:2 (1:0).

Maleni katalonski klub sve dalje je od čuda, sve su manje šanse da se u Španiji ponovi senzacija sa Ostrva kada je Lester prkosio moćnima, kada je stigao do senzacionalne titule u Premijer ligi. Đirona je krenula stanputicom, gubi dah, ali je zato Atletik Bilbao na dva boda od Atletiko Madrida i zone Lige šampiona. I kako igra, sasvim moguće da će Mićelov tim do kraja sezone više razmišljati kako da ostane na mestu koje vodi u društvo najboljih.

Izabrane vesti

Đirona nije deklasirana, nije pregažena. Imala je šta da kaže i pokaže na San Mamesu, međutim, da se Injaki Vilijams barem malo bio prisebniji u završnici, mogla je da doživi pravu katastrofu. Ali moglo je u finišu da dođe do podele bodova na ravne časti da Dani Vivijan nije ostao priseban kada je svima ušla voda u uši. Da nije, pekle bi Baske promašaji krilnog napadača. Ulazio je reprezentativac Gane u prilike, lomio čuvare, šetao se kaznenim prostorom i – promašivao ‘mrtve’ šanse. Realizacija je škripala. Ali, opet, da nije, drame ne bi ni bilo.

Ponovo je Ernesto Valverde prepustio loptu protivniku, pustio je Mićelov tim da kombinuje do iznemoglosti i ‘pecao’ ga je, čekao je grešku. A, njih je bilo u izobilju. Najviše je profitirao Aleks Berenger. Krilni napadač baskijskog kluba je dva puta posle kardinalnih propusta gostiju tresao mrežu. Prekombinovali su se igrači Đirone, bili suviše nonšalantni.

Imala je Đirona problem sa Bilbaovim presingom, loše je reagovala kada se Injaki Vilijams, Unaj Gomes i Gorka Guruzeta rastrče po celom terenu. Pod pritiskom su slali poprečene lopte, u prvom i u drugom poluvremenu pravo u noge Aleksa Berengera. Na početku susreta jedan lažnjak, ispao je Arnau Martines, a onda je levicom poslao loptu u bliži ugao. U nastavku je desnom sproveo loptu u mrežu.

Drastično je popravio gogeterski učinak Aleks Berenger, došao do šestog pogotka u Primeri ove sezone i lako bi mogao da nadmaši učinak iz prve godine po dolasku na San Mames, kada je dao dva više. A, uprkos silnim promašajima i Injaki Vilijams igra jednu od boljih sezona…

Samo dva puta je u Primeri postigao dvocifren broj golova, sada je na ‘koti devet’ nakon što je protiv Đirone dobio duel, ostao na nogama i matirao argentisnkog čuvara mreže Paula Gazanigu. Zajedno sa Aleksom Berengerom je poništio hitac Viktora Cigankova, doneli su dva gola prednosti domaćinu, međutim, Đirona ne bi bila Đirona da ne zakuva.

Drugoplasirani tim španskog šampionata dao je znake života, prkosio je Baskima. I umalo im uzeo bod. Erik Garsija je iskoristio slabije postavljanje odbrane kod prekida, bio je sam na drugoj stativi i nije imao težak posao. Mićel je potegao tešku artiljeriju, uveo je i veterana Kristijana Stuanija, a baskijskom klubu su minuti postali sati. Ređale se se šanse Đirone, najbolju je imala u devetom minutu nadoknade kada je Dani Vivijan intervenisao na gol-liniji. Silovito je šutirao Soliso Romero, u punom trku je naleteo na loptu, a štoper Atletik Bilbaa je sačuvao bodove na San Mamesu.

PRIMERA – 25. KOLO

Petak

Viljareal - Hetafe 1:1 (0:1)

/A. Moreno 56 - Maksimović 24/

Subota

Atletiko Madrid - Las Palmas 5:0 (2:0)

/Ljorente 15, 20, Korea 47pen, 62pen, Depaj 87/

Osasuna - Kadiz 2:0 (0:0)

/Budimir 63, 90/

Selta - Barselona 1:2 (0:1)

/Aspas 47 - Levandovski 45, 90+7p/

Valensija - Sevilja 0:0

Nedelja

Rajo Valjekano - Real Madrid 1:1 (1:1)

/De Tomas 27 - Hoselu 3/

Granada - Almerija 1:1 (0:1)

/Uzuni 75 - Pubil 9/

Maljorka - Real Sosijedad 1:2 (1:1)

/Sančez 4 - Kubo 38, Merino 90+3/

Betis - Alaves 0:0

Ponedeljak

Atletik Bilbao - Đirona 3:2 (1:0)

/Berenger 2, 56, I. Viljams 60 - Cigankov 49, Garsija 45/



tagovi

Aleks BerengerErnesto ValverdePrimeraĐironaAtletik BilbaoInjaki Vilijams

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara