Srđan Blagojević (©Star sport)
Srđan Blagojević (©Star sport)

Blagojević i Debrecin u predvorju Evrope, za ulazak neophodan skalp protiv Ferencvaroša

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.05.23. | 09:17

Tim srpskog stratega dva kola pre kraja sezone vodi odlučujuće bitke za internacionalnu vizu

Iako je šampionska trka u Mađarskoj rešena nedeljama pre kraja prvenstva i Ferencvaroš se uprkos nešto skromnijim jesenjim rezultatima bez prave konkurencije i neizvesnosti izborio za novu u nizu titula, poslednja dva kola šampionata naših severnih komšija doneće i rasplete u zanimljivim trkama za Evropu i opstanak. U borbi za treće mesto i poslednju preostalu internacionalnu vizu, nedelju dana pre kraja takmičenja nalaze se Akademija Puškaš, Pakš i Debrecin, a tim koji sa klupe predvodi srpski strateg Srđan Blagojević kolo pre kraja u prilici je da u toj borbi preuzme pol poziciju. Međutim, na pretposlednjem koraku do ostvarenja snova potrebno je da savlada dominantni Ferencvaroš.

Posle jučerašnje pobede Puškaš Akademije protiv Pakša (2:0), Debrecin je došao u priliku da sa eventualna tri boda na gostovanju šampionu uoči poslednjeg kola stigne do treće pozicijie i tako ukrasi vrlo dobru kampanju pod komandom srpskog stratega.

Izabrane vesti

Zadatak na megdanu Fradiju neće biti lak, svesni su toga i u taboru Debrecina, ali su istovremeno i odlučni da bez bele zastave izađu na teren danas u Budimpešti.

"Imamo dobru priliku da se izborimo za Evropu, međutim kakav god rasplet bio moramo da budemo zadovoljni ostvarenim. Kada sam stigao u Debrecin u septembru klub je u sedam kola osvojio sedam bodova i bio samo dva boda ispred poslednjeplasiranog Vašaša. Uspeli smo da stabilizujemo tim i da postanemo konkurentni u gornjoj polovini tabele. Od sedmog kola do danas tim smo koji je osvojio najviše bodova i sa pravom smo u prilici da se borimo za izlazak na međunarodnu scenu", rekao je Blagojević za Mozzart Sport i potom se osvrnuo na godine dominacije današnjeg rivala:

"Ferencvaroš je tokom jesenjeg dela sezone fokus usmerio ka izazovima u Evropi, gubio je neke bodove i izgledalo je da bi trka mogla da bude neizvesnija, ipak umesto toga još jednom je ubedljivo stigao do titule i nastavio dominaciju u Mađarskoj. Tim su sa najvećim budžetom i najkvalitetnijim igračkim kadrom, ali u poređenju na primer sa Crvenom zvezdom i domaćim šampionatom, dešava se da izgubi".

17.45: (1,65) Ferencvaroš (3,60) Debrecin (5,10)

Eventualnom pobedom danas Debrecin bi zauzeo treću poziciju sa 51 bodom, jednim više od Akademije Puškaš, a tri u odnosu na Pakš, te bi uoči poslednjeg kola i susreta sa Ujpeštom imao sudbinu u svojim rukama.

"U prethodnom kolu odigrali smo nerešeno sa Honvedom i propustili da preuzmemo treće mesto posle poraza Pakša, uprkos tome, nemamo za čime da žalimo. Ukoliko bismo premotavali film postoje situacije u kojima nismo trebali da ispustimo bodove, ali isto tako smo u nekim susretima imali sreće. Objektivno, uradili smo vrlo dobar posao i broj osvojenih bodova daje realnu sliku. Uradićemo sve kako bismo dosadašnji uspeh nadogradili plasmanom u kvalifikacije za Ligu konferencije".

Zajedno sa Blagojevićem, na klupu Debrecina jesenas je stigao i njegov najbliži saradnik Dejan Fijala sa kojim je uspešno funkcionisao i u Kazahstanu.

"Sa Dejanom uspešno sarađujem tri godine, bio je deo mog stručnog štaba i u Kazahstanu. Tu je i kondicioni trener Saša Semeredi, nekadašnji član Vojvodine koji takođe ima doprinos. Odlično funkcionišemo i zaista sam zadovoljan celokupnom slikom od dolaska u Mađarsku do danas. Stigao sam pravo iz Astane, iznenada, nisam imao vremena ni da se vratim do Beograda, ali sam znao gde dolazim. Bio sam svestan nivoa na kojem je fudbal u Mađarskoj, ali sam se potom i lično uverio, posebno kada su u pitanju infrastruktura i organizacija u pitanju".

Vrlo dobri rezultati nameću i pitanje daljih planova Blagojevića i Debrecina.

"Na kraju sezone nam ističe ugovor te predstoje razgovori o nastavku saradnje. Iako još nismo pričali o nastavku saradnje utisak obe strane je pozitivan. Fokus pre toga je da i u poslednja dva kola ostavimo što bolju sliku", rekao je Blagojević.

Šampioni pre šest godina - danas u borbi za opstanak

Poslednja dva kola u Mađarskoj odlučiće ko će se kao treći, iza Ferencvaroša i Kečkemeta, plasirati na evropsku pozornicu, ali i drugog putnika u niži rang uz Vašaš. U borbi za opstanak jedan od dva nekadašnja šampiona ostaće bez mesta u eliti za narednu godinu.

"Činjenica da je Vašaš, koji ima drugi ili treći budžet u državi, ispao, a da se za opstanak vore Videoton i Honved govori o ujednačenosti šampionata. Timovi koji su pre 6-7 godina bili prvaci danas su ugroženi jer svi rivali napreduju i ulažu", istakao je Blagojević.

14.10: (1,75) Fehervar (3,50) Zalaegerseg (4,50)

Zadovoljstvo zbog IMT-a i Jandrića

Iako je iz Srbije otišao pre pet godina Blagojević se trudi da isprati dešavanja na našoj pozornici. Nekadašnji trener Javora, Bežanije, Inđije i IMT-a, ispratio je i istorijski uspeh Traktorista i ulazak u Mozzart Bet Superligu.

"Ne stižem da gledam utakmice, ali se trudim da koliko je god moguće ispratim dešavanja u srpskom fudbalu. Drago mi je zbog uspeha IMT-a i mog dobrog prijatelja Nebojše Jandrića. Godinama su napredovali i rezultat je očekivano došao", rekao je srpski strateg s klupe Debrecina.

MAĐARSKA 1 - 32. KOLO

Petak

Pakš - Puškaš 0:2 (0:0)

Kišvarda - Vašaš 2:1 (1:1)

Subota

14.10: (1,75) Fehervar (3,50) Zalaegerseg (4,50)

17.45: (1,65) Ferencvaroš (3,60) Debrecin (5,10)

Nedelja

14.10: (2,00) Honved (3,35) Mezokovežd (3,50)

17.30: (2,55) Ujpešt (3,25) Kečkemet (2,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Srđan BlagojevićFerencvarošDebrecinMađarska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara