Stadion Borca (©fkborac.net)
Stadion Borca (©fkborac.net)

Borac hladi šampanjac

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.03.24. | 09:45

U fokusu meč u Banjaluci, gde gostuje Zrinjski, koji može da reši pitanje prvaka Bosne i Hercegovine

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle prvenstvene pauze zbog reprezentativnih obaveza, nastavljeno je takmičenje u fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Jučerašnji dan obeležila je visoka pobeda Sarajeva, te trijumf Veleža na Grbavici. Danas će u fokusu biti meč u Banjaluci koji može rešiti pitanje prvaka, dok se u Ugljeviku i Gabeli igraju važni mečevi za opstanak.

Izabrane vesti

BORAC – ZRINJSKI (16.00)

Nekako se još na početku sezone naziralo ko bi mogao voditi šampionsku trku, ali se teško moglo očekivati da će Borac u foto finišu imati prednost od čak 12 bodova u odnosu na aktuelnog branioca titule. Osim poraza u prvom kolu od Željezničara, Borac ne zna za izgubljenu utakmicu. Složio je Vinko Marinović pobednički stroj, i ne namerava da stane. Banjalučani imaju niz koji ih svrstava među najuspešnije u Evropi, što je svakako veliki podvig i pokušaće sezonu okončati bez poraza.

Međutim, ono što je za Borac mnogo bitnije jeste da se dočepa titule. Kako stvari stoje, u tome će i uspeti jer imaju pozamašnju prednost u odnosu na današnjeg rivala. Ukoliko Borac danas ostane neporažen, biće korak bliže tituli, a ukoliko upišu sva tri boda, bodovni suficit biće 15 što će biti skoro pa nemoguće ispustiti do kraja. Slobodno se u Banjaluci može hladiti šampanjac, jer je i ovako teško očekivati da Zrinjski pomrsi konce timu Vinka Marinovića.

16.00: (2,55) Borac Banja Luka (3,15) Zrinjski (2,70)

Pogotovo, nakon činjenice da je prije 15-ak dana Borac doneo puni plen iz Mostara, što jasno stavlja do znanja da su Banjalučani u ovom trenutku najkvalitetnija ekipa u ligi.

Pauza nam je došla u pravom trenutku jer smo imali težak raspored koji smo uspešno završili. Iskoristili smo je da se odmorimo i što bolje pripremimo za nastavak prvenstva. Igrači su dobro radili i s optimizmom gledamo na završni deo šampionata i Kupa BiH. Biće dosta utakmica u paklenom ritmu, većinom srijeda-subota", kaže Vinko Marinović.

-------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

-------------

Istakao je trener Borca da respektuje Zrinjski, ali najavio je borbu za pobedu iako njegov tim ima 12 boodva prednosti u odnosu na tim iz Mostara.

"Jako poštujemo Zrinjski i njegovu snagu i kvalitet, ali istovremeno i mi smo imali dosta takvih utakmica. Očekujem da pružimo dobru igru i nadamo se povoljnom rezultatu. Uvek idemo sa željom da pobedimo, ali zavisi i od odnosa snaga i igre. Mi ćemo težiti ka trijumfu, a opet ako ne možemo da slavimo, dobar je i nerešen ishod. Međutim, i ja i igrači uvek gledamo samo narednu utakmicu, a ne želimo da razmišljamo koliko imamo bodova prednosti. Nama je svaka sledeća utakmica najvažnija i ne želimo da kalkulišemo. Bez kalkulacija želimo da dobrom igrom dođemo do pobede. Videćemo, u pitanju je derbi u kojem detalji odlučuju. A verujem da će meč biti zahtevniji nego onaj u Mostaru", jasan je strateg Banjalučana.

Zrinjski je nastupom u Evropi evidentno ostao uskraćen za šampionsku titulu, jer je paklen ritam ostavio traga na rezultatima. Bodovni zaostatak za vodećim Borcem iznosi 12 bodova i bilo bi pravo čudo, ukoliko bi Plemići to uspeli da stignu. Menjali su zimus trenera, ali nije to puno pomoglo. Daleko od toga da Željko Petrović radi loš posao, nego je Borac jednostavno stvorio prednost koju sigurno čuva.

Ovo će za Zrinjski biti poslednja šansa da se ukrca na brod koji vodi ka šampionskom peharu, a ukoliko je ne iskoristi, sve svoje misli usmeriće na osvajanje Kupa. U meču igranom pre 15-ak dana, u Mostaru su poraženi od Borca, u meču koji je možda bio i ključan u svoj toj borbi, pa Mostarci sada traže revanš. Svesni težine izazova da se Borac stigne, ali ipak dok postoji teoretska šansa, Zrinjski odustati od titule neće.

Znamo da igramo protiv prvoga na tabeli i znamo da utakmica donosi puno toga. U igri je još 30 bodova i ako pobedimo ostajemo u igri, približavamo se Borcu. Pred nama je serija važnih utakmica, krucijalnih za celu sezonu", izjavio je trener Zrinjskog Željko Petrović.

Zrinjski i Borac sastali su se u Mostaru pre 20 dana, tada je pobeda pripala gostima (0:1), no Petrović smatra kako je u tom duelu Zrinjski bio bolja ekipa.

Pogledao sam dva puta tu utakmicu, zajedno smo je ponovo gledali. Mi nismo imali skoro nikakav problem što se tiče Borca. Držali smo 70 posto loptu, imali smo 15 šuteva - oni pet, mi deset kornera - oni dva. Kad vidiš statistiku s te utakmice mi smo bili dominantniji, ali kada igraš protiv protivnika koji je povučen, koji se postavi u niži blok, onda on izgleda brže jer igrači izlaze u prostor koji im ostavimo, jer se mi raširimo, jer tražimo igru", prokomentarisao je tu utakmicu Petrović i dodao:

Ne bih bio nezadovoljan da odigramo utakmicu poput one u Mostaru, ali s bržim protokom lopte i s manje grešaka. To je ključ“.

U poslednjih 10 međusobnih utakmica ova dva tima, Zrinjski je slavio pet puta, Borac se radovao tri puta, dok je u dva navrata bilo nerešeno.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 24. KOLO

Petak

Igman - Sloga 2:0 (2:0)

/Hebibović 20, Denković 22/

Tuzla Siti - Sarajevo 1:5 (0:2)

/Mehanović 48 - Čataković 18, 44, 59, Anđušić 73, Mehmedović 90/

Željezničar - Velež 0:1 (0:0)

/Halilović 54/

Subota

13.30: (2,35) Zvijezda (3,20) Široki Brijeg (2,90)

16.00: (2,55) Borac Banja Luka (3,15) Zrinjski (2,70)

20.45: (3,20) GOŠK (3,00) Posušje (2,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1BoracBorac Banja LukaBorac BanjalukaZrinjski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara