Vojnička disciplina Denija Vukovića uprkos trofeju: Nema piva, svi na spavanje pa u avion

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.05.24. | 14:30

Marinersi vratili titulu posle 12 godina, sad kreću po tripletu: boriće se i za odbranu šampionske krune i pehar Kupa Azije

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Da prošlogodišnja titula, iako osvojena iz potpune senke, nije bila slučajnost, fudbaleri Marinersa sa Centralne obale potvrdili su ove sezone. Pobedom u zaostaloj utakmici 25. kola protiv Adelajd Junajteda (2:0), ekipa iz Gosforda se vratila na prvo mesto na tabeli i sa dva boda prednosti u odnosu na Velington Feniks osvojila zvanje premijera A-lige.

Izabrane vesti

Da će se „tacna“ namenjena pobedniku ligaškog dela takmičenja u Australiji posle punih 12 godina vratiti u vitrine Mornara moglo se naslutiti prošlog vikenda kada su u poslednjoj prvenstvenoj rundi savladali Njukasl u gostima (3:1) i ostali na samo bod zaostatka za Velingtonom, uz utakmicu manje u odnosu na konkurenta sa Novog Zelanda.

Marinersima je bio dovoljan i bod u zaostaloj utakmici, koja nije mogla da bude odigrana u nekom ranijem terminu zbog učešća ekipe sa Centralne obale u finalu Kupa Azije. Za evropske prilike svakako neuobičajeno, ali u Australiji se nisu mnogo zamarali da traže alternativne termine za odigravanje poslednjeg kola. Tako se i dogodilo da aktuelni šampioni odlučuju o pitanju premijera čak četiri dana nakon što je jedini direktni konkurent za krunu odigrao svoju poslednju utakmicu.

Bilo kako bilo, razlika u kvalitetu između Marinersa i osmoplasiranog Adelajda bila je očigledna i vodila ka jedinom mogućem ishodu – pobedi domaćina. Tome je značajno doprineo i kapiten tima sa Centralne obale Deni Vuković. Iskusni golman srpskog porekla skinuo je četiri opasna šuta gostima i dao krila svojim saigračima da po pravoj provali oblaka nadvise suparnika i dva puta pogode mrežu Junajteda.

Vuković je proglašen za igrača utakmice, a zatim je iz ruku Komesara takmičenja A-lige primio trofej premijera, koji je poslednji put osvojen još 2012. godine. Zanimljivo, Vukoviću je ovo drugi premijeršip sa Marinersima, pošto je branio za ovaj tim i 2008. kada je u Gosfordu proslavljena prva titula.

"Možda nismo igrali najlepši fudbal cele sezone, možda ljudi nisu uživali u svakoj našoj utakmici, ali zato smo svaki put ostavili srce na terenu. Ova ekipa je uspela da posle titule šampiona prošle godine prođe kroz promenu trenera i rekonstrukciju tima, uspeli smo da balansiramo između učešća u domaćem takmičenju i stalnih putovanja po Aziji u AFC Kupu i da posle svega osvojimo trofej koji nismo uzeli 12 godina. To je ono što naš uspeh čini posebnim“, izjavio je Vuković posle meča.

Marinersi će sada imati priliku da ispišu najsjajnije poglavlje klupske istorije i osvoje prvu tripletu. Naime, već sutra ih čeka dugo putovanje u Oman, gde će u nedelju 5. maja igrati u finalu azijskog AFC Kupa (drugo takmičenje po jačini iza azijske Lige šampiona). Tamo ih čeka libanski Al Ahed iz Bejruta, protiv kojeg će prvak Australije imati ulogu favorita.

"Nema piva večeras ni za koga. Svi na spavanje, pa u avion. Kad se završi sezona imaćemo više nego dovoljno vremena da proslavimo“, poručio je Vuković saigračima posle dodele trofeja.

Odmah po povratku kući iz Omana, Marinersima predstoji polufinale plej-ofa A-lige i pokušaj da odbrane šampionski pehar iz prethodne sezone. Ime prvog rivala u doigravanju saznaće nakon preliminarne runde u kojoj se sastaju Sidnej – Mekartur (subota, 11.45) i Melburn Viktori – Melburn Siti (nedelja, 9.00).

Lošije plasirani pobednik iz ova dva meča igraće u polufinalu protiv Central Kousta, dok će bolje rangirani polufinalista gostovati Velington Feniksu, u mečevima zakazanim za 11. maj. Veliko finale A-lige igraće se u Sidneju 25. maja.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Deni VukovićAustralija 1Central Koust Marinersi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara