Ilustracija (©fkborac.net)
Ilustracija (©fkborac.net)

Borac hoće duplu krunu, Zrinjski preko Sloge do finala Kupa

Vreme čitanja: 6min | sre. 03.04.24. | 10:48

Na programu prvi mečevi polufinala najmasovnijeg takmičenja u BiH

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva) 

Paralelno sa Premijer ligom, u završnicu ulazi i takmičenje u Kupu Bosne i Hercegovine. Na rasporedu su prvi polufinalni dueli, a sudeći po formama ekipa ne može se reći da je izvesno koga ćemo gledati u finalu najmasovnijeg takmičenja u BiH. 

Izabrane vesti

ŠIROKI BRIJEG – BORAC (15:30)

Široki Brijeg je nakon jesenje polusezone bio u situaciji da se bori za opstanak. Međutim, tokom zime stigao je novi trener i situacija se promenila. Dino Skender je razdrmao ekipu, učvrstio sredinu tabele te vratio nadu da se bar kroz Kup može doći do izlaska u Evropu. Posle onakvog prvog dela, to možda deluje nerealno, ali je i te kako moguće. U devet odigranih utakmica ovog proleća, Širokobriježani su ostvarili šest pobeda te tri poraza. Dva od tih šest bila su upravo u Kupu, gde su u osmini finala nakon boljeg izvođenja penala eliminisali Stupčanicu, da bi u četvrtfinalu savladali mostarski Velež. Jasno je da je situacija u timu mnogo optimističnija nego tokom jeseni, pa će nastojati da izvuku maksimum. U prvenstvu za pozicijom broj tri kasne 11 bodova, pa je nerealno očekivati da uspeju stići do tog cilja, ali bi eventualnim plasmanom u finale Kupa, šanse za Evropu postale sve izvesnije.

15.30: (3,25) Široki Brijeg (3,15) Borac (2,20)

Svesni su u taboru Širokobriježana da je sve moguće, pa iako je protivnik jako kvalitetan, optimizam je prisutan. 

„Treba da uverim igrače da mogu da se porvu sa svim protivnicima, pa tako i s Borcem. Moram da ih uverim da je moguće proći Borac, ali svi smo svesni da to neće biti lagan zadatak. Moramo da budemo na najvišem mogućem nivou. U četvrtfinalu smo imali veoma zahtevnog protivnika kao što je Velež i pokazali da možemo dobro da odigramo, tako da ne sumnjam da to možemo da ponovimo i protiv Borca. Verujem u svoje igrače, ne bojimo se nikoga", pumpao je injekcije samopouzdanja svojim igračima trener Širokog Dino Skender.  

Sa druge strane Borac je već jednom rukom prigrabio pehar u prvenstvu, a izričiti su u nameri da se dočepaju duple krune. Posle nestvarnog niza od preko 20 utakmica bez poraza, minulog vikenda je taj niz prekinuo Zrinjski trijumfom u Banjaluci. Međutim, nije to puno pokolebalo tabor Borca, pa će već danas nastojati da taj poraz brzo zaborave. Činjenica je da je Borac najkvalitetnija ekipa lige ove sezone, i da bi bilo zasluženo da se domognu duple krune, ali u eliminacionim utakmicama je sve moguće. Ovog proleća su iz Kupa eliminisali Zvijezdu 09 i Sarajevo u prethodnoj fazi, tako da su napravili dobar korak ka finalu. I u ovaj dvomeč ulaze kao favoriti, ali je Široki Brijeg popravio svoju formu, i teško je očekivati da se sve reši u prvoj utakmici.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

Prednost Borca je ta što će revanš igrati pred svojim navijačima, kao i to što imaju širi roster od rivala.  

„Dolazi nam polufinale Kupa BiH, ulazimo u samu završnicu borbe za trofej, sam značaj dovoljno govori o utakmici. Igramo protiv ekipe koja je u dosadašnjem delu pokazala stabilnost, samim tim i kvalitet s obzirom da su i oni u polufinalu Kupa. Sigurno je da nas čeka jedna teška i neizvesna utakmica i ono što možda i ja očekujem jeste da se u ovoj prvoj utakmici neće rešiti pitanje finaliste. Imamo dve utakmice i naravno da u ovoj prvoj idemo da napravimo što bolji rezultat za revanš“, kazao je Vinko Marinović trener Borca i dodao: 

"Široki u odnosu na prošlu sezonu izgleda dosta bolje, ekipa su koja ima dosta kvalitetnih igrača, pogotovu imaju dobru brzinu u fazi napada. Tu moramo da obratimo dosta pažnje. Videćemo s obzirom na to da se utakmica igra u Čitluku i na stanje terena, ali jednostavno imaju tu brzinu u napadu tako da tu moramo biti oprezni i probati da budemo što kompaktniji i konkretniji", istakao je Marinović

SLOGA DOBOJ – ZRINJSKI (18:00) 

Dobojlije igraju sezonu iz snova, to je jasno kao dan. Iako se od njih očekivala borba za opstanak, došli su u situaciju da ih vrlo malo deli od istorijskog izlaska na evropsku scenu. Trener Vlado Jagodić radi odličan posao, pa se u prvenstvu nalaze na visokoj četvrtoj poziciji sa svega četiri boda manje od trećeplasiranog Veleža. Ta će se borba bez dileme voditi do poslednjeg kola, ali će Sloga pokušati da i kroz Kup dođe do plasmana u Evropu, što bi ovu sezonu zlatnim slovima upisalo u istoriju kluba. Nije nemoguće, sudeći po igrama koje pružaju. Odigrali su devet utakmica ovog proleća, upisali pet pobeda, dva remija i dva poraza. U Kupu su eliminisali Igman i Posušje, pa sa velikim optimizmom dočekuju naredne utakmice. Sloga je specifična ekipa sa igračima podjednakog kvaliteta koji izgaraju za svaku loptu. Ističe se napadač Dejan Vidić koji blista i figurira za najboljeg strelca prvenstva.

18.00: (3,80) Sloga (3,30) Zrinjski (1,95)

Upravo će on biti najveća pretnja braniocu titule, uz činjenicu da Jagodić preferira specifičan stil igre sa tri visoka štopera i gužvom na sredini, što će biti recept i za meč sa Zrinjskim.  

"Igrati polufinale Kupa države je privilegija. Mnogi nemaju tu šansu, čak i u čitavoj karijeri. Pokušaćemo da trajemo što duže u Kupu, to je nama ideja vodilja i u ovom trenutku. Svakako, protivnik je takav kakav jeste, o Zrinjskom je suvišno pričati mnogo, o njima govore njihovi rezultati. Prošle sezone su osvojili duplu krunu, i sada su jedini pravi konkurent Borcu za titulu u ovoj godini. Znamo da su u prolećnom delu sezone upisali jedan poraz i to protiv Borca u Mostaru, ali revanširali su se sad u Banjaluci. Pobediti Borac u Banjaluci nije lako. Tačno pre mesec dana mi smo sa njima odigrali prvenstvenu utakmicu koja je bila mnogo zahtevna, u svakom pogledu. Imali smo periode dobre igre, kao i oni, i na kraju je utakmica završena 1:1. Odigrali su 0:0 sa Željezničarom na Grbavici, i to su jedini za njih, ako se može tako reći, negativni rezultati, tako da vrlo dobro znamo ko nam je protivnik", rekao je Vlado Jagodić u najavi utakmice. 

Zrinjski je sve dalje od titule u prvenstvu, jer imaju devet bodova manje u odnosu na Borac. Istina, savladali su ih prethodno kolo u Banjaluci, ali teško je očekivati da Borac ispusti stečenu prednost. Svesni su toga u Zrinjskom pa će težiti da kroz Kup dođu do bar jednog pehara. Novi trener Željko Petrović polako slaže kockice po svom ukusu, a utakmica u Banjaluci je pokazala baš ono kako on želi da mu tim igra. Na gol više. Svega jednu utakmicu su Plemići izgubili ovog proleća, dok su upisali dva remija. Forma je na zadovoljavajućem nivou, pa će u takvom raspoloženju i danas na megdan hitu prvenstva.

Svestan je trener Zrinjskog da njegov tim ima težak zadatak, jer Sloga zaista igra odlično, što se videlo i u prvenstvu u okršaju ova dva tima.  

„Teška utakmica, težak teren, ne samo za nas nego za sve ekipe. Teren nije onaj koji nama odgovara, ali moramo brzo da se prilagodimo. Igramo protiv ozbiljnog protivnika. To je dvomeč, a ovo je samo prvo poluvreme. Nadamo se pozitivnom rezultatu da bismo posle revanša mogli ući u finale”, rekao je trener Zrinjskog Željko Petrović. 

Crnogorski stručnjak upozorio je na opasnosti koje čekaju njegov tim u Modriči. 

Moramo biti oprezni na standard situacije, na kornerima, na slobodnim udarcima, ne praviš gluposti oko šesnaesterca. Imaju visoke igrače, Vidić je ključni igrač. Na ubacivanja na strane moramo biti veoma oprezni, blokirati to, zatvoriti strane”, dodao je Petrović. 

Revanš susreti polufinala Kupa Bosne i Hercegovine igraju se 17.aprila. 

KUP BOSNE I HERCEGOVINE - POLUFINALE, PRVI MEČEVI

Sreda

15.30: (3,25) Široki Brijeg (3,15) Borac (2,20)

18.00: (3,80) Sloga (3,30) Zrinjski (1,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiHBorac Banja LukaBorac BanjalukaZrinjskiŠirokiŠiroki Brijeg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara