Buongiorno Italia: Lipi hvali Kontea i Pirla, ali u Gatuzu vidi svog naslednika, Mančini upozorava na Milan

Vreme čitanja: 7min | pet. 15.01.21. | 12:30

Derbiji u fokusu javnosti

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Najava dva velika derbija italijanskog fudbala su u prvom planu italijanskih medija. Bivši i aktuelni selektori Italije, Marčelo Lipi i Roberto Mančini, su dali intervjue Tutosportu i Gazeti o dvoboju Intera i Juvea. Lipi je hvalio dvojicu kormilara Nerazura i Bjankonera, ali je promovisao Rina Gatuza kao svog “naslednika”. Mančini je bio više diplomata u odgovorima, ali je upozorio Kontea i Pirla da se čuvaju Piolija. Rimski derbi se najavljuje kao veliki ulog za budućnost jer je Romi neophodna pobeda za ambicije da ostane u trci za skudeto, a Laciju da se uključi u borbu za Ligu šampiona. Veliku pažnju privlači i intervju Zlatana Ibrahimovića u Korijereu.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Najtiražniji italijanski dnevnik najavljuje “Derbi Italije” sa velikim intervjuom Roberta Mančinija. Selektor reprezentacije Italije tvrdi da Juvenuts ima najbolji igrački sastav, ali i da Juve ne sme više da prosipa bodove u prvenstvu: “Za Pirla je meč protiv Intera odlučujući”, smatra Mančini. Što se tiče Intera, Roberto ocenjuje da Konte ima park fudbalera koji imaju kvalitet da osvoje skudeto, ali da Nerazuri i Bjankoneri moraju da drže na oku Piolijev Miilan: “Rosoneri podsećaju na moju Italiju”, zapazio je šef stručnog štaba Azura.

Mančini je diplomatski odgovorio na pitanje koga bi izabrao da može za svoju selekciju između Lukakua i Ronalda: ”Obojicu”. U istom tonu je bilo i zapažanje o dvojici trenera. Za Kontea je rekao da ima iskustvo i kvalitetan tim za osvajanje skudeta, a za Pirla da mu se sviđa stil igre koji propagira i da mu je potrebno vreme da implementira svoje ideje na terenu.

Na unutrašnjim stranama Gazeta izveštava da povreda Stefana Sensija nije ozbiljna i da će italijanski igrač, najverovatnije, biti na klupi za meč sa Juventusom, ali da ostaje veliki znak pitanja iznad njegove karijere: povrede i konstantno žaljenje na bolove nailaze na sve manje razumevanja u ambijentu Nerazura. List izveštava i o jučerašnjem sastanku Interovog upravnog odbora na kome je potvrđeno da kineski vlasnici žele da prodaju klub, za početak se traži partner koj bi kupio manjinski paket Interovih akcija koji bi omogućio povećanje kapitala kluba: reč je o neophodnoj operaciji kako bi se izbegli ozbiljni finansijski problemi.

Milan, sada je na redu Mandžukić. Mejte stigao, šampionski plan sa Hrvatom”, piše milanski dnevnik da Rosoneri veruju da mogu da osvoje skudeto i da su potezi u januarskom prelaznom roku u skladu sa tim ambicijama. Posle veznog igrača Torina, Paolo Maldini "pegla" i poslednje detalje za dolazak Mandžukića čija bi uloga bila da odmeni, kad je to potrebno, Zlatana Ibrahimovića. Alternativa za napad ostaje Pavoleti iz Kaljarija. Takođe, posle ozbiljne povrede Simakana, Milan je okrenuo svoju pažnju na Tomorija iz Čelsija. 23-ogodišnji Kanađanin bi iz Londona trebalo da dođe na pozajmicu sa pravom otkupa.

Derbi Caput mundi. Na terenu igrači iz 11 zemalja i samo jedan Rimljanin”, piše Gazeta da će, kao nikada dosada, derbi u Večnom gradu imati internacionalni karakter. Gazeta je izračunala da su starteri Lacija i Rome prešli 56.000 kilometara da bi stigli iz njihovih rodnih mesta do Večnog grada.

“Atalanta, golovi i spektakl. Šokantan početak 2021. godine za Kaljari”, fotografiše Gazeta oprečnu sliku dva kluba na startu nove godine posle pobede Boginje u osmini finala Kupa Italije. Tim iz Bergama je zabeležio četiri pobede na startu 2021. godine, uključujući i sinoćnju sa 3:1, a tim sa Sardinije je nanizao četiri poraza. Atalanta u četvrtfinalu čeka pobednika dvoboja Lacio - Parma.

Sasuolo udario u zid, Spal vidi Juve”, naslov je izveštaja za neočekivani poraz (0-2) i eliminaciju prvoligaša od drugoligaša. U podnaslovu se ističe da je crveni karton Đuričiću promenio tok utakmice. Gazeta smatra da je Đuričićev faul na sredini terena nije bio za crveni karton, ali da ga je Filip bespotrebno napravio i da nije trebalo da rizikuje. Đuričić je dobro počeo meč, pogodio je i stativu, ali je njegova partija ostala u senci nepotrebnog prekršaja. Nenad Tomović je ušao u igru na startu drugog poluvremena i dobro je obavio svoj zadatak napravivši samo jednu veliku grešku koja, na njegovu sreću, nije skupo koštala Spal.

CORRIERE DELLO SPORT

“Budućnost na kocki u derbiju”, otvara Korijere današanje izdanje sa najavom za rimski derbi. U podnaslovu se ističe da trener Rome Paulo Fonseka ulazi sa velikim ambicijama na večerašnji duel jer želi da ostane u zoni skudeto. Na drugoj strani Simone Inzagi ima nameru da uhvati, definitivno, priključak sa timovima u trci za četvrto mesto i prolaz u Ligu šampiona. Dodaje se da će na klupi Lacija posle više od 300 dana biti i kapiten Senad Lulić, dok će na Olimpiku biti, konačno, predsednik Rome, Dan Fridkin. Za razliku od svog zemljaka Džejmsa Palote koji je derbije gledao na televiziji u Bostonu ili Majamiju, Fridkin će sa sinom biti na Olimpijskom stadionu.

Korijere predstavlja seriju portreta, od predsednika dva kluba, potpuno različita, Klaudija Lotita i Dana Fridkina, preko trenera Inzagija i Fonseke do golgetera i kapitena Čira Imobilea i Edina Džeka.

Korijere objavljuje i veliki intervju sa Zlatanom Ibrahimovićem u kojem je Šveđanin objasnio kako je nastao preporod velikog Milana. “Potvrda Piolija na klupi je bila presudna odluka. Sada postoji vidljiva želja svih da pruže uvek više”, kaže Ibra u razgovoru sa naslovom na unutrašnjim stranama:”Milan je moj najlepši izazov”. Zlatan je naveo da je u Americi shvatio da može još da igra na visokom nivou i da zato nije želeo da završi karijeru u Los Anđelesu. “Moj skudeto je da omogućim ovim mladim momcima oko mene u Milanu da stasaju u velike šampione. To ne znači da bih se zadovoljio s tim. Mi idemo na skudeto, titula zimskog prvaka ne znači ništa”, podvukao je Ibra.

Inter na prodaju: Stabilnost kluba je garantovana”, prenosi Korijere da je upravni odbor Intera sertifikovao postojeće stanje. “Pandemija je prouzrokovala veliki pad prihoda Intera i klub sada radi na pronalaženju novca za isplate primanja fubdalera i zaposlenih u klubu”, piše Korijere. Istovremeno, kineski vlasnici traže nove partnere i potencijalne kupce Intera. Prema informacijama na raspolaganju Korijerea, relana cena Intera je oko 400.000.000 evra imajući u vidu dugove kluba.

TUTTOSPORT

Torinski dnevnik je izabrao Marčela Lipija za noseći intervju na dva dana od Derbija Italije. Bivši italijanski selektor je trenirao oba tima u svojoj karijeri, kao i dvojicu trenera koji će voditi Inter i Juve u nedelju veče na Meaci. “Konte je manijak kada je u pitanju rad i disciplina, Pirlo je perfekcionista sa vizijom igre koja je iznadprosečna, ali na mene najviše liči Gatuzo”, rekao je Lipi.

“Veliki broj mojih igrača je završio na trenerskim klupama, dobar deo je i veoma uspešan što me čini veoma ponosnim ali i starim”, požalio se Lipi. Za razliku od većine svojih kolega Lipi tvrdi da Pirlo nije hazarderski izbor Andree Anjelija, već ispravan izbor posle devet uzastopnih skudeta. Takođe je uveren da će Bufon biti vrhunski rukovodilac kad okači rukavice o klin.

Po Lipiju će meč u nedelju između Intera i Juvea biti odlučujući samo u psihološkom smislu, kao i da dva tima previše zavise od Lukakua i Ronalda i da to može da bude “slaba tačka” Kontea i Pirla.

“Konte sprema standardne prvotimce za okršaj sa Bjankonerima. Handanović nije u vrhunskoj formi”, izveštava torinski dnevnik da Konte neće eksperimentisati prekosutra ali da brine forma Handanovića i činjenica da navijači vide u njemu krivca za veliki broj golova koje primaju Nerazuri.

Pirlo se uzda u Kjezu. CR7 - Morata na kvoti 30”, ističe se da se od italijanskog reprezentativca očekuje da bude dodatna vrednost kao na meču sa Milanom dok su Ronaldo i Morata, zajedno, već postigli 30 golova u sezoni u sva tri takmičenja: 19 Portugalac, 11 Španac.

Džang može da proda 40 odsto”, izveštava Tutosport da bi potencijalni kupci Intera iz Velike Britanije, Švedske i SAD u prvom momentu mogli da kupe 40 odsto vlasničkog paketa nad Interom, a zatim u povoljnom momentu i ostatak za preuzimanje većinskog udela akcija.

Lacio - Roma: Lulić posle godinu dana u protokolu. Fonseka traži prvu pobedu u derbiju”, najavljuje se rimski derbi na naslovnici Tutosporta, dok se na unutrašnjim stranama prenose izjave trenera dva tima da će veoma nedostajati navijači i njihova podrška sa tribina. Takođe se citira i izjava Paula Fonseke koji je istakao da je tačno da nikada nije dobio gradski derbi, ali ga nikada nije ni izgubio budući da su oba završena remijem.

Toro, bacio oko na Lamersa”, najavljuje se moguća pozajmica Holanđanina koji nije uspeo da dobije veću minutažu u Atalanti, a mogao bi da bude veoma koristan Torinu u borbi za opstanak. Lamers bi došao na pozajmicu na šest meseci. List izveštava i da je Torino ponudio Fjorentini 18.000.000 evra za Kuamea.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno ItaliaZlatan IbrahimovićRoberto ManćiniMarćelo Lipi

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara