Rahim Sterling (©Reuters)
Rahim Sterling (©Reuters)

Čelsiju stalo da uzme trofej u Kupu Mikija Mausa

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.01.24. | 12:40

Londonski Plavci gostuju Midlsbrou u Liga kupu, manje važnom engleskom takmičenju, u prvom polufinalnom duelu

U poređenju sa FA kupom, Liga kup uživa znatno manji prestiž na Ostrvu. Branilac trofeja je Mančester Junajted, a rekordni pobednik je Liverpul sa devet pehara. Mančester Siti je uspeo da osvoji pet od osam poslednjih izdanja ovog turnira, ali Gvardiolina ekipa neće nastaviti žetvu trofeja u Liga kupu jer je poklekla u trećem kolu.

Sada su na sceni samo četiri kluba, koji se bore za srebrninu i automatsko pravo da započnu sezonu u Ligi konferencije. Jedini preostali drugoligaš sa severoistoka zemlje posebno ima velike aspiracije. Međutim, čak i pre prve polufinalne utakmice između Midlsbroa i Čelsija, tim trenera

Izabrane vesti

Majkla Kerika

je očigledan autsajder.

Već su bila 23 različita pobednika u Liga kupu, koji se na Ostrvu često podrugljivo naziva "Kup Mikija Mausa". Jedan od njih bio je i Midlsbro, koji je kao prvoligaš uspeo da obezbedi pehar u finalu protiv Boltona 2004. godine. Tačno 20 godina kasnije, čelnici, navijači i naravno igrači se nadaju da će se istorija ponoviti.

Čak i ulazak u ovo polufinale može se smatrati velikim uspehom za drugoligaša. Pitanje sreće je igralo posebno važnu ulogu, jer u prvih pet utakmica crveno-beli zapravo nisu morali da eliminišu nijednog člana Premijer lige. Međutim, Boro je konstantno igrao na strani.

Atmosfera na domaćem terenu protiv kluba iz engleskog vrha ove sezone nije sasvim nova za

Kerikove

momke. Prošlog vikenda Boro se u trećem kolu FA kupa na svom stadionu Riversajd suočio sa Asto Vilom, koja je kandidat za titulu prvaka Premijer lige. Lavovi su se odlično držali protiv protivnika koji nikako nije bio čist B tim i primili su nesrećni gol tri minuta pre kraja, što je rezultiralo porazom od 1:0.

21.00: (6,00) Midlsbro (4,00) Čelsi (1,57)


Boro trenutno ima jednu od najboljih domaćih odbrana u Čempionšipu sa samo 14 primljenih golova na 13 utakmica kod kuće. Ipak, tri od poslednje četiri prvenstvene bitke su izgubljene na sopstvenom stadionu.

Kadrovska situacija u klubu sa severa je napeta.

Rodžers

je suspendovan, najbolji strelac

Grinvud i Azaz nemaju pravo da igraju u Kupu, a Silvera i Mekgri su otišli ​​na Kup Azije sa reprezentacijom Australije. Predznaci stoga nisu naročito dobri, ali navijači će svoje heroje gurati napred u najvažnijoj kup utakmici u novijoj istoriji kluba.


Za Čelsi je Liga kup ove sezone verovatno važniji od svega. Ako su odgovorni sa Stamford Bridža pretpostavili da će njihov tim, koji je letos skupo pojačan, sigurno igrati važnu ulogu u trci za mesto u Ligi šampiona i borbi za lovorike u Premijer ligi, trenutno postoje indicije da kup takmičenja, od svega, nude veće šanse za proboj na međunarodnu scenu.

Londonski Plavci su u polufinalu manje važnijeg engleskog kupa dobili "najlakšeg" protivnika na papiru. Finale na Vembliju krajem februara se, prema mnogima, "crta" Čelsiju i Liverpulu, ali oba tima moraju prvo da obave posao u polufinalu.

Da ovo neće biti siguran uspeh, posebno u slučaju tima

Maurisija Poketina

, ističe dosadašnja otrežnjujuća sezona u Premijer ligi. Čelsi je tek na 10. poziciji i odavno je izgubio iz vida top pet, pošto je trenutno na 11 bodova zaostatka.

Plavci se konstantno bore sa neobjašnjivim neuspesima, ali su barem uspeli da povrate malo samopouzdanja u FA kupu za vikend. Čelsi je na domaćem terenu deklasirao Preston sa 4:0, ali prolazak u polufinale Liga kupa vredi više, pošto su dva podjednako sposobna protivnika, Brajton i Njukasl, bačena na kolena.

Ne cveta cveće ni u taboru Plavaca, jer i Čelsi mora bez nekih važnih igrača. Napadač

Nikolas Džekson

je na Kupu afričkih nacija, a nema ni

Čalobe, Čilvela, Čukvuemeke, Kukurelje, Fofane, Džejmsa, Lavije, Enkunkua, Sančeza i Ugočukvua, dok je Badijašil pod znakom pitanja. Srpski golman Đorđe Petrović očekuje od starta na Riversajdu.

Kup takmičenja nose svojevrsnu draž jer su prilika autsajderima da režiraju iznenađenje, međutim činjenica da se u aktuelnoj fazi igra dvomeč čini šansu Midlsbroa značajno manjom jer će eventualni pozitivan rezultat na svom terenu morati da potvrdi na Stamford Bridžu.

Poslednji put ovi rivali su odmerili snage pre dve godine u četvrtfinalu FA kupa kada je Čelsi na strani slavio sa 2:0 i prošao u narednu fazu, međutim stao je u finalu gde je pretrpeo minimalan poraz od Liverpula sa 0:1. Londonski klub uglavnom je bez problema opravdavao ulogu favorita protiv timova iz nižeg ranga u prethodnom periodu, a kada su u pitanju susreti sa Midlsbroom slavio je na devet minulih utakmica, odnosno u svakom meču od 2006.

ENGLESKA, LIGA KUP - POLUFINALE, PRVI MEČEVI

Utorak

21.00: (6,00) Midlsbro (4,00) Čelsi (1,57)

Sreda

21.00: Liverpul - Fulam

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga kupLiga kup EngleskeČelsiMidlzbroMajkl KerikMaurisio PoketinoĐorđe Petrović

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara