Sedište FIFA (Shutterstock)
Sedište FIFA (Shutterstock)

"CIA snajka, CIA": Katar zaposlio bivšeg američkog agenta da špijunira FIFA

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.11.21. | 12:53

Američka novinska agencija Asošijeted pres objavila obimno istraživanje o načinu na koji su Katarani dobijali informacije o konkurenciji

Priča deluje filmski, kao ekranizovano remek delo Duška Kovačevića (u saradnji sa Božidarom Nikolićem) "Balkanski špijun". Samo što su u odelima Ilije i Đure Čvorovića i Petra Jakovljevića koje su tumačila tri glumačka giganta Bata Stojković, Zvonko Lepetić i Bora Todorović daleko veći igrači - Katar, CIA, FIFA...

Tu je i lažni fotoreporter, sa daleko kvalitetnijom opremom nego što je posedovao glavni junak pomenute drame. Nedostaje paranoja, ali ne i špijunski zaplet...

Izabrane vesti

Naime, kako izveštava Asošijetid pres, bivši oficir CIA je godinama špijunirao najviše fudbalske zvaničnike dok je radio za Katar, domaćina Svetskog kupa 2022. godine.

"U želji da osigura prava na domaćinstvo Svetskog kupa Katar je angažovao bivšeg oficira CIA Kevina Čalkera da špijunira konkurente poput SAD i Australije, ali i ključne fudbalske zvaničnike koji su 2010. izabrali domaćina. Čalker je takođe radio za Katar u narednim godinama prateći kritičare ove zemlje u svetu fudbala, otkrivaju razgovori sa njegovim bivšim saradnicima, kao i ugovori, fakture, elektronska pošta i ostala poslovna dokumentacija", navodi AP u svom istraživanju.

Trend da bivši američki obaveštajci rade za strane vlade, kršeći ljudska prava zabrinuo je zvaničnike u Vašingtonu.

"Toliko novca iz Zaliva teče kroz Vašington. Tamo je ogromna količina iskušenja i ona uvek upliće Amerikance u stvari u koje ne bi trebalo da budemo upleteni", rekao je kongresmen Tom Malinovski, demokrata iz Nju Džersija

Istraživanje AP pokazuje da je Katar malo toga prepustio slučaju prilikom izbora domaćinstva Svetskog kupa. Prismotra je podrazumevala da se neko predstavlja kao fotoreporter kako bi pratio ponudu suparničkih država, ili da se na Fejsbuku predstvalja kao privlačna žena kako bi se približio meti. Operativci koji rade za Čalkera i Katar takođe su tražili evidenciju poziva na mobilnom telefonu najmanje jednog visokog zvaničnika FIFA uoči glasanja 2010.

"Najveće dostignuće projekta Nemolosrdni su uspešne operacija prodora usmerenih na glasne kritičare unutar FIFA organizacije", navodi se u jednom dokumentu Čalkerove kompanije Global Risk Advajzers iz 2014. koji opisuje projekat za čiji je je izvođeno zatraženo 387.000.000 dolara tokom devet godina.

Nejasno je koliko su Katarci na kraju platili, ali dokumenti izražavaju napore kompanije da pridobije jordanskog princa Alija Bin Al-Huseina, uticajnu ličnost u svetu fudbala i koji se svjevremeno neuspešno kandidovao za predsednika FIFA. U dokumentu iz 2013. američka kompanija preporučila je ljudima iz Katara da daju novac jednoj organizaciji za razvoj fudbala koju vodi Ali, rekavši da će to "pomoći da se učvrsti reputacija Katara u svetskom fudbalu". Predstavnik Alija je dodao da je princ "uvek imao direktne dobre lične odnose sa vladarima Katara. Sigurno mu ne bi bili potrebni konsultanti koji bi pomogli u tom odnosu".

Tačan obim Čelkerovog delovanja za Katar nije poznat, navodi AP koji je pregledao niz projekata njegove kompanije, predloženih 2014. i 2017. koji se ne odnose samo direktno na Svetski kup. Među njima je i jedan u kojem se obećava da će prikupiti "lične podatke i biometriju" svih migranata koji rade u Kataru. Projekat pod nazivom Oko sokolovo opisan je kao plan za korišćenje dronova za obezbeđivanje nadzora luka i graničnih linija, kao i kontrolisanje centara populacije radnika migranata.

Drugi projekat, Poskok, obećao eksploataciju mobilnih uređaja na licu mesta ili na daljinu, za koju je kompanija GRA rekla da će obezbediti važne obaveštajne podatke i poboljšati nacionalnu bezbednost. Čalker, koji je otvorio kancelariju u Dohi i koristio i-mejl adresu s nalogom katarske vlade, rekao je u izjavi koju je dao preko predstavnika da se on i njegove kompanije neće nikada baviti nelegalnim nadzorom, dok je odbio zahev za intervju ili da odgovori na detaljna pitanja o radu za katarsku vladu. Takođe je tvrdio da su neki od dokumenata koje je AP pregledao falsifikat.

AP dodaje da je analizirao stotine stranica dokumenata iz Čalkerovih kompanija, uključujući izveštaj o ažuriranju projekta iz 2013. u kome su nekoliko fotografija sa sastanka njegovog tima i osoblja sa raznim fudbalskim zvaničnicima. Izvori AP su rekli da su uznemireni Čalkerovim radom za Katar i zatražili su anonimnost jer se plaše odmazde.

Zvaničnici katarske vlade nisu odgovorili na zahteve za komentar. FIFA je takođe odbila da komentariše.

Mnogi dokumenti u kojima se navode poslovi Čalkera i njegove kompanije u ime Katara, opisani su i u tužbi Eliota Broidija, koji je svojevremeno prikupljao sredstva za kampanjun bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. Broidi je tužio Čalkera zbog "rasprostranjene kampanje hakovanja i špijuniranja u interesu Katara koja uključuje korištenje bivših zapadnih obaveštajnih službenika za praćenje zvaničnika FIFA".

Čalker je bio zaposlen u CIA kao operativni oficir oko pet godina pre nego što je otišao u Katar, kažu bivši saradnici. CIA je odbila da komentariše jer obično ne priča o svojim bivšim oficirima, ali je nekoliko meseci ranije poslala pismo upozorenja nekadašnjim radnicima o "štetnom trendu" stranih vlada koje zapošljavaju bivše obavještajce kako bi razvili svoje špijunske sposobnosti.

Ostaje da se vidi kakav će biti rasplet...


tagovi

FIFAKatarSvetski kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara