Ilustracija (©AFP, ©Reuters)
Ilustracija (©AFP, ©Reuters)

Clásico Paisa u gradu večnog proleća

Vreme čitanja: 5min | ned. 21.04.24. | 23:03

Independijente Medeljin dočekuje Atletiko Nasional u velikom derbiju u sklopu 18. kola kolumbijske Aperture

Medeljin, živahna metropola sa preko tri miliona stanovnika smeštena u dolini Abura, podno svetlucavih vrhova Kordiljera, na obalama istoimene reke, ima popularan i dobro poznat nadimak "grad večnog proleća". Pored sjajne klime, postoje i druge osobine koje ovaj grad čine jedinstvenim, kao što su Boterov trg, koji se nalazi u samom srcu Medeljina, muzej Antiokije, park Ljeras, potom španska biblioteka, jedna od najvećih u Latinskoj Americi, ali i neka mesta koja su poslednjih godina postala popularna, zahvaljujući najpoznatijem izvoznom proizvodu Kolumbije, ali i brojim TV serijalima igranog i dokumentarnog tipa.

Stanovnici Medeljina i regiona Antiokija, uopšte poznati su kao "Paise". Ime potiče od španske reči za paisano, što kažete onom za koga smatrate da vam je zemljak. Ovaj nadimak primetan je i prepoznatljiv širom kontinenta, s obzirom na činjenicu da su ovi ljudi zaista rođeni i odrasli ovde. Za razliku od Kostenosa, uobičajnog nadimka za narod koji živi na obalama neka od dva okeana ili pojedinih mora koja okružuju Južnu Ameriku, Paise su navikle na planinsko okruženje njihovog velelepnog grada. Medeljin je i dom dva najveća fudbalska kluba u regiji. Dva tima sa tipičnim, ali veoma ponosnim i uzdignutim imenima. Nacionalni i Nezavisni. Dva kluba koja nikada nisu mogla zajedno, ali isto tako ne mogu ni jedan bez drugog. Oni predstavljaju dva lica Medeljina u nadaleko čuvenom derbiju, poznatijem kao Clásico Paisa!

Izabrane vesti

Klasiko Paisa, popularan je naziv rivalstva ova dva kluba, koji između ostalog, dele najveći sportski kompleks i stadion u gradu i regiji, pod nazivom Atanasio Žirardot. Zbog svoje agresivne pozadine, smatra se najvažnijim derbijem u Kolumbiji, kao i jednim od najvažnijih u Južnoj Americi. Rivalstvo je posebno snažno zbog navijačkih baza bara brava grupa "Rexixtenxia Norte" na strani DIM-a i "Los del Sur" koji zastupaju zelenu stranu Medeljina. Klasična podela na Sever i Jug. Između ove dve bara brava grupe često se događaju sukobi i žestoke borbe, koje se neretko završavaju i smrtnim ishodima, zbog čega je ponekad na stadion dozvoljen ulazak samo obožavaocima jednog tima i obično je to formalni domaćin.

Prvi susret gradskih ekipa iz Medeljina viđen je još u prvom organizovanom prvenstvu na nacionalnom nivou, 1948. godine, a 12. septembra kada su se premijerno, bar zvanično, našli oči u oči, Independijente je slavio sa ubedljivih 3:0 nad timom, koji se tada još takmičio pod nazivom Atletiko Munisipal. Do danas, Klasiko Paisa igrao se ukupno 332 puta kroz sva takmičenja u kojima su učestvovala ova dva kluba, a noćas se dva rivala sastaju u sklopu 18. kola Aperture. Nasional ubedljivo vodi po broju duela rešenih u svoju korist, sa njih 133, naspram Independijenteovih 96 pobeda, dok je u 103 slučaja sukob završen bez pobednika.

01.20: (2,15) Independijente Medeljin (3,20) Atletiko Nasional (3,30)

Što se tiče trenutne situacije na tabeli prvog dela kolumbijskog šampionata, Atletiko Nasional je ponovo posrnuo u ligi nakon što je izgubio kod kuće od Deportivo Pereire i u gradski klasik ulazi pod određenim pritiskom predhodnih rezultata, ali i minimalnim očekivanjima mnogobrojnih pristalica, jer im je ostala samo teoretska šansa da se domognu mesta u Kvadrangularu. Sa strane Independijentea, situacija potpuno suprotna. Moćnici su vezali dve pobede za redom, ali im je osmo i poslednje kvalifikaciono mesto za narednu fazu takmičenja, udeljeno tri boda, na svega tri kola do kraja ligaškog dela Aperture.

U poslednjim domaćim utakmicama, Independijente Medeljin je pobedio Atletiko Bukaramangu sa 1:0, remizirao 2:2 sa Jaguaresom iz Kordobe i pretrpeo značajan poraz od Amerike de Kalija rezultatom 4:1. Timu Alfreda Arijasa neophodno je da na svoj konto doda tri boda i održi šanse za plasman u Kvadrangular, jer su trenutno deveti na tabeli sa 25 bodova, iako imaju lošu gol-razliku (-10) i zbog toga će zavisi i od drugih rezultata. Independijente Medeljin trenutno zauzima 11. mesto na tabeli, sa učinkom koji uključuje šest pobeda, četiri remija i šest poraza. Tim je pokazao poteškoće u održavanju čvrste odbrane, primivši 27 golova, dok je do sada postigao 16 golova.

Dobra vest je i ta što će Independijente za ovu posvećenost moći da računa na većinu svojih igrača. U poslednjih pet utakmica zabeležene su dve pobede, remi i dva pretrpljena poraza, uz osam postignutih i deset primljenih golova. Tim je generalno organizovan po sistemu 4-2-3-1, naglašavajući kontrolu sredine terena i podržavajući prodornost krilnih igrača. Među najuticajnijim igračima je Anderson Plata, čija su brzina i sposobnost driblinga presudni na krilima. Haime Alvarado, koji je igrao kao jedan od centralnih veznih igrača, bio je fundamentalan u tranziciji odbrana-napad, pokazujući i defanzivnu sposobnost i kreativnost.

Atletiko Nasional je na 13. mestu prvenstvene tabele sa 20 osvojenih bodova, iz pet pobeda, pet remija i sedam poraza. Postigli su i primili po 16 golova, što ukazuje na balans između napada i odbrane. Na poslednjim gostujućim utakmicama, Atletiko Nasional je pobedio Envigado rezultatom 1:0, doživeo poraz od Bojaka Čike sa 2:1 i odigrao nerešeno bez golova sa Santa Feom. Ipak, tim Pabla Repeta skupo je koštao poraz na domaćem terenu u proteklom kolu od Deportivo Pereire. Rezultat koji ih je ostavio u sredini tabele, sa samo teoretskom šansom da dođu do bodova za plasman u narednu fazu takmičenja, jer je trenutno Onse Kaldas koji zauzima osmo i poslednje mesto u zoni plasmana, udaljen osam bodova, na tri kola do kraja ligaškog dela.

Za ovu priliku ekipa Portulaka neće moći da računa na Felipea Agirea ili Erika Ramireza, koji su isključeni u prethodnom meču. Nasional često usvaja formaciju 4-3-3, nastojeći da maksimizira efektivnost ofanzive na svim stranama terena i zadrži solidno prisustvo u sredini terena za izgradnju igre. Pablo Čepelini se ističe kao kreativan vezista, neophodan za stvaranje prilika za gol. Njegovu viziju igre i precizna dodavanja upotpunjuje defanzivna čvrstina Alvara Angula, koji pored odbrane značajno doprinosi i ofanzivnim igrama na krilu.

U nedavnim međusobnim utakmicama, Independiente Medeljin je imao blagu prednost, pobedivši u dva od poslednja tri susreta protiv Atletiko Nasionala, rezultatom 2:1 i 1:2, dok je Atletiko Nasional u poslednjem zvaničnom okršaju slavio sa ubedljivih 5:0. Sva tri meča odigrana su u drugoj polovini 2023. godine.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

KOLUMBIJA 1 - 18. KOLO

Subota

Pereira - Miljonarios 1:2 (0:1)

/Kabrera 63 - Rodrigez 17, Kastro 89pen/

Nedelja

Junior - Onse Kaldas 1:0 (1:0)

/Enamorado 37/

Alijansa - Jaguares Kordoba 2:1 (0:1)

/Paharo 49ag, Batalja 86 - Rodrigez 5/

Santa Fe - Amerika Kali U TOKU

23.10: (1,65) Deportivo Kali (3,60) Envigado (5,10)

Ponedeljak

01.20: (2,15) Independijente Medeljin (3,20) Atletiko Nasional (3,30)

03.30: (1,43) Tolima (4,00) Patriotas Bojaka (7,50)

23.00: (1,85) Fortaleza CEIF (3,30) Atl. Bukaramanga (4,20)

Utorak

01.10: (2,55) Bojaka Čiko (2,95) Agvilas Doradas (2,85)

03.20: (2,95) Pasto (3,00) La Ekidad (2,45)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Independijente MedeljinAtletiko Nasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara