Ed Vudvord (©Reuters)
Ed Vudvord (©Reuters)

Da li Junajted treba da kupuje u januaru?

Vreme čitanja: 4min | pet. 25.12.20. | 00:26

I koga?

Odličnim igrama u poslednjih mesec i po dana Mančester junajted se lansirao gotovo na sam vrh Premijer lige, jer uz utakmicu manje ima samo pet bodova manje od Liverpula.

Posle onako lošeg ulaska u sezonu, onih 1:6 od Totenhema nasred Old Traforda i osvojenih sedam bodova posle šest kola niko nije verovao da Junajted uopšte može da bude među ozbiljnijim kandidatima za Ligu šampiona, a kamoli da se nađe pri vrhu tabele engleskog prvenstva. Pitanje je do kada će taj Junajtedov balon biti naduvan, ali pošto serija i dalje traje, apetiti su porasli, pa se samim tim sve intenzivnije priča o tome da li i koga Mančester junajted treba da kupi ove zime kako bi pojačao redove i zaista postao ozbiljan takmac za šampionsku krunu? Ma koliko to ludo zvučalo...

Izabrane vesti

Povrh svega, Junajted je pobedom nad Evertonom na Gudisonu u utorak (2:0) obezbedio plasman u polufinale Liga kupa, gde će protivnik biti gradski rival Siti, pa je krug obaveza sve veći, a igrački fond ipak limitiran.

Junajtedova najveća boljka su štoperska i pozicija desnog krila. Prvi operativac kluba Ed Vudvord prolazi kroz teške momente u potrazi za adekvatnim partnerom kapitenu Hariju Megvajeru koji sve češće i sam pruža igre nimalo dostojne najskuplje plaćenog štopera na svetu, ali i izvornim desnim krilom što je dosad znalo da pravi ozbiljne probleme.

“Ako bi se na tržištu pojavio pravi igrač, koji bi pravio razliku, onda bh voleo da vidim Junajted u akciji tokom januara, jer je potrebno da se tim unapredi na nekim pozicijama“, analizira Geri Nevil, inače stručni konsultant Skaj Sporta i nekadašnji kapiten Junajteda, pa dodaje:

“Ako se ne pojavi pravi igrač, ne treba paničiti, jer klub poslednjih godina pokušava da radi bolje na tržištu nego u nekom ranijem periodu“.

Viktor Lindelef je trenutno jedini štoper za koga je procenjeno da može da bude kompatibilan s Megvajerom, ali je i pored toga Junajtedova odbrana porozna i dozvoljava suviše golova za tim koji želi da bude kandidat za titulu. Junajted je primio 21 pogodak dosad, što je najviše među jedanaest najbolje plasiranih ekipa na tabeli, ali je bušnu odbranu uspela da pokrije sa 28 pogodaka u protivničkim mrežama i bolji napadački učinak u celoj ligi imaju samo Liverpul s 36 i Čelsi s 29 golova.

“Ono što mogu da kažem jeste da me Mančester junajted jako zbunjuje. Pre dve ili tri sedmice pomislili su mnogi kako Junajted čeka teška sezona. Ispali su iz Lige šampiona, a u prvom poluvremenu protiv Vest Hema tim je izgledao jako loše. A onda pogledate igru protiv Evertona, gde je čaša bila napola puna. Protiv Lidsa je to izgledalo briljantno. Šest golova Lidsu, pa devet promena protiv Evertona i svi su bili uključeni u akciju. Navijači su bili srećni, svi su imali osmeh na licu i ekipa je pokazala kvalitet“, objašnjava Nevil.

Na desnom krilu Ole Gunar Solskjer promešao je karte nekoliko puta i nije išlo. Što s Mejsonom Grinvudom, što s Danijelom Džejmsom i ostalima, Junajted nije uspeo da pronađe dobitnu formulu zasad. U januaru Đavolima stiže pojačanje iz Atalante, tek punoletni Amad Dijalo koji je izvorno desno krilo i plaćen je još letos 21.000.000 evra. Teško je očekivati da će momak od 18 godina, koji je ove sezone odigrao samo 35 minuta Atalantu biti projektovan za startno desno krilo, pogotovo ako se u prošlom prelaznom roku spremao transfer Džejdona Sanča astronomskih razmera.

Osim toga, pitanje je da li Junajted ima realnu mogućnost da u nekom trenutku ostane bez Bruna Fernandeša i(li) Harija Megvajera kao dva lidera ovog tima? Geri Nevil kaže – ne.

“Fernandeš je jednostavno nezamenjiv. Ne mogu da kažem da bez njega Junajted ne bi bio ni blizu ovoga gde je sad, ali teško da bi bio tako jak. On je glavni deo ove slagalice. S Megvajerom je stvar ovakva – moj instikt mi kaže da bi se njegovo odsustvo i te kako osetilo kada bi bio odsutan. On je srce Junajtedove odbrane, dobar je na lopti, smiren, dobar u vazduhu i ne pravi previše grešaka. Jeste, imao ih je nekoliko, ali je odličan štoper“, priča Nevil i dodaje:

“Nisam siguran da bi Ole Gunar Solskjer imao taj luksuz da ih izostavi iz tima, jer je u poziciji da ne sme da izgubi nijednu utakmicu ako želi da ide na titulu. Da nisu dobili Everton u Liga kupu opet bi se povela priča o još jednoj Junajtedovoj sezoni bez pehara, ovako Solskjer ima mogućnost da juri sve dostupne trofeje“.

Geri Nevil (©Reuters)Geri Nevil (©Reuters)

Ozbiljnost ovog tima videće se na Boksing Dej, u subotu na King Pauer stadionu protiv Lestera...

“Ako pobede Lester, a onda dobiju još nekoliko utakmica oko novogodišnjih praznika, Junajted ima ozbiljnu šansu da ima jako dobru sezonu na kraju. Ambicija kluba pred start sezone bila je da se klub približi Liverpulu i Sitiju i to su zasad uradili“.

Ostaje da se vidi šta je Ed Vudvord spremio za januar. On je nedavno na panelu pred navijačima Junajteda govorio o tome da želi da vodi odgovornu finansijsku politiku, što ne obećava uzbudljiv januar na tržištu, ali sve su karte otvorene. Oko Junajteda se trenutno ne povezuje mnogo igrača, prvenstveno jer su Džejdon Sančo ili Džek Griliš nerealne mete s cenom od devet cifara, ali možda nas Đavoli iznenade.

I dalje je aktuelna priča oko dovođenja sportskog direktora, što je godinama već tema o kojoj se ne govori tako često, ali otkako je dojučerašnji prvi operativac Lila Luis Kampos postao slobodan, priča je opet postala aktuelna...



tagovi

Mančester JunajtedZimski prelazni rok 2021Ole Gunar SolskjerEd Vudvord

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara