FOTO: AFP
FOTO: AFP

Dan pretplaćen na senzacije: Blamaža Gane, Bukariju mrvice (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.01.24. | 23:05

Nigerija i Egipat pobegli sa "lopate", Crne zvezde nisu

Sva magija Kupa afričkih nacija viđena je već drugog dana turnira. Uz neizostavni kolorit na tribinama i pregršt domišljatih (često i bizarnih) navijačkih kostima i koreografija, sami akteri na terenu počastili su fudbalske zaljubljenike širom sveta veoma uzbudljvim utakmicama rešavanim u poslednjim minutima.

Nakon što je Nigerija odigrala nerešeno protiv Ekvatorijalne Gvineje, a Egipat protiv Mozambika, krunu na čitav dan stavila su Zelenortska Ostrva. Ostrvska zemlja od svega 500.000 stanovnika trijumfovala je protiv kontinentalne velesile Gane 2:1, a pobedonosni gol za Plave Ajkule dao je Gari Rodriges u sudijskoj nadoknadi. Fudbaleru Crvene zvezde Osmanu Bukariju selektor Kris Hjuton nije ukazao poverenje od starta, a vihorni krilni napadač dobio je priliku tek u poslednjih nekoliko minuta kada je trostuki šampion Afrike krenuo na sve ili ništa.

Izabrane vesti

Prilično je iznenadio postavkom Irac na klupi Gane, pošto je izostavio čak i Injakija Vilijamsa iz startnih 11. Kako je još tokom dana saopšteno da će meč zbog povrede propustiti Mohamed Kudus, bilo je jasno da će svaki ofanzivac više biti od krucijalnog značaja, pa je i to dodatni razlog za čuđenje što je Hjuton zaigrao samo sa Bornmutovim Antoanom Semenjom u napadu.

Od kada su se Zelenorćani prvi put pojavili na smotrama 2013. godine pokazivali su da poseduju solidan broj dobrih igrača za tako malenu državu. Još jedna u nizu bivših portugalskih kolonija koje učestvuju na ovogodišnjem turniru povela je u 17. minutu pogotkom 30-godišnjeg Žamira Monteira. Jedan od najboljih igrača ostrvske zemlje Žovane Kabral (igrač Salernitane) uputio je snažan udarac sa oko 16 metara, dobro je intervenisao golman Ričard Ofori, ali se lopta odbila do člana MLS ligaša San Hozea. Početkom drugog poluvremena metak Fenerbahčeovog defanzivca Aleksandera Đikua glavom bio je dovoljan za izjednačenje, ali su Zelenorćani i dalje pokazivali veću želju da osvoje sva tri boda.

Totalnu indisponiranost Mohameda Salisua i pomenutog Đikua iskoristio je nekoliko minuta pred kraj, bivši napadač PAOK-a, Galatasaraja i Olimpijakosa i u globalu gledano verovatno igrač s najvišem pedigeom u ekipi Gari Rodriges. Veliki deo posla odradio je igrač drugog tima Benfike Žilson Benčimol i asistirao za gol iskusnom Rodrigesu, za jednu od nekoliko najvećih pobeda Zelenortskih Ostrva u istoriji. Jesu Ajkule stigle do četvrtfinala Kupa afričkih nacija 2013, ali ovako veliko ime nisu bacile na kolena pre ove čarobne abidžanske večeri.

Treba očekivati istinski spektakl u četvrtak (21.00) kada se Gana bude sastala sa Egiptom u duelu dva tima koja su uvodnoj rundi mogla i morala mnogo više, kako u rezultatskom, tako i u pogledu kvaliteta pružene igre. Zelenorćani će potencijalnim osvajanjem boda protiv Mozambika imati priliku da praktično reše pitanje prolaze, uzimajući u obzir format takmičenja, gde i četiri najbolje trećeplasirane idu u osminu finala.

KUP AFRIČKIH NACIJA - PRVO KOLO

Grupa A

Obala Slonovače - Gvineja Bisao 2:0 (0:0)

/Fofana 3, Kraso 58/

Nigerija - Ekvatorijalna Gvineja 1:1 (1:1)

/Osimen 38 - Iban 38/

Grupa B

Egipat - Mozambik 2:2 (1:0)

/Mohamed 2, Salah 90+7 pen - Viti 55, Bauke 58

Gana - Zelenortska Ostrva 1:2 (0:1)

/Điku 56 - Monteiro 17, Rodriges 90+2/



tagovi

reprezentacija GaneZelenortska OstrvaAfrički kup nacijaKup afričkih nacijaKup afričkih nacija 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara