Milot Rašica i Džošua Sardžent (@AFP)
Milot Rašica i Džošua Sardžent (@AFP)

Džaba šestica Kelnu, ako Verder uprska protiv malenog Hajdenhajma

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.07.20. | 13:28

Klub sa najdužim stažom u Bundesligi dočekuje onaj koji nikada nije bio u eliti

Verder je uspeo da izbegne ono što je u finišu sezone izgledalo kao neminovnost – direktno ispadanje u Cvajtu. Klub sa najdužim stažom u Bundesligi – ovo mu je 56. sezona – napunio je u poslednjem kolu prvenstva mrežu Kelna do vrha i uz veliku pomoć Uniona gurnuo Dizeldorf nazad u drugu ligu, izvukavši živu glavu. Ali, sve će to timu sa Vezera biti badava ukoliko u dvomeču, a posebno večeras kod kuće uprska stvar protiv malenog Hajdenhajma (20.30).

Izabrane vesti

Maleni, jer Hajdenhajm je pod trenutnim imenom nastao tek 2007. godine kada se odvojio od Hajdenhajm Sportbunda (HSB) - sportskog kluba koji se sa oko 6.000 članova takmiči u više sportskih grana – okrenuvši se isključivo fudbalu, što se ispostavilo kao više nego dobra odluka. Klub je krenuo iz šestog ranga nemačkog fudbala, četiri godine tavorio u Oberligi (peta liga), da bi potom izborio dve uzastopne promocije. Zatim je 2014. godine stigao i u Cvajtu, ostavivši iza sebe i Lajpcig zahvaljujući boljoj gol razlici. Klub je u narednih pet godina postepeno beležio rast na tabeli, a prošlogodišnja peta pozicija bila je najava da u ovoj sezoni sledi nešto veće. I sve to sa istim čovekom na klupi – Frankom Šmitom. Nemac je fudbalsku karijeru završio u pomenutom HSB-u u čijoj se defanzivnoj liniji našao 122 puta, preuzevši mesto trenera od “rođenja“ kluba te 2007. što ga čini trenerom sa najdužim stažom u profesionalnim vodama nemačkog fudbala.

Frank Šmit (desno) sa pomoćnikom (©Reuters)Frank Šmit (desno) sa pomoćnikom (©Reuters)


Što se samog tima tiče, zvučnijih imena nema. Najskuplje pojačanje u istoriji kluba je Tim Klajndinst, ujedno i najefikasniji igrač ekipe sa 14 golova ove sezone, plaćen 3.000.000 evra Frajburgu. U koš milionskih transfera ide još i Tobijas Mor za koga je Hajdenhajm iskeširao ravno 1.000.000 Grojter Firtu. Svi ostali bili su mnogo “lakši“ i uglavnom su dolazili ove sezone. Svakako treba pomenuti i kapitena Marka Šnaterera, koji je u klubu od 2008. i sa istim je prošao praktično sve, i dobro i loše, kao i Niklasa Dorša, 22-godišnjeg plejmejkera koji je u klub stigao kao slobodan igrač pošto mu je pre dve godine istekao ugovor sa Bajernom.

Kapiten Mark Šnaterer proslavlja gol (©AFP)Kapiten Mark Šnaterer proslavlja gol (©AFP)

No, da se vratimo na sam meč. Šmitova ekipa je imala dosta sreće što njen ubedljiv poraz od Arminije nije iskoristio Hamburg. Pre tog neuspeha, Hajdenhajm je imao samo jedan poraz u sedam rundi, ali čak ni tada nije blistao na strani. Crveno-beli nisu slavili na poslednjih šest gostovanja u Cvajti, što ne bi trebalo ni da čudi previše jer Hajdenhajm na strani čitave sezone ima tek 18 bodova iz 17 utakmica na kojima je samo 13 puta tresao mrežu. Mnogo bolje igra na svojoj Vojt areni koja prima "tek" 15.000.000 gledalaca, što znači da bi u slučaju promocije bila daleko najmanja po pitanju kapaciteta.

Dosta sreće je imao i Verder. Istina, klub iz Bremena je rastavio Keln na komade, Rašica, Osako i Fulkurg konačno su se zajedno našli u špicu, što je rezultiralom šesticom protiv Jarčeva - pre toga na 16 mečeva kod kuće devet golova - ali zapravo ništa nije zavisilo od njega. Da je Fortuna slavila u Berlinu protiv Uniona, druga bi se pesma pevala. Ovako, fortuna je pogledala Verder i dala mu šansu za popravni koji ne sme da propusti. Međutim, i Hajdenhajm bi da se oproba u eliti. Do sada nije imao priliku.

BUNDESLIGA - BARAŽ (PRVA UTAKMICA)

20.30: (1,55) Verder (4,00) Hajdenhajm (6,25)


tagovi

BundesligaCvajtaBundesliga 2HajdenhajmVerder Bremen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara