Fil Foden (©Reuters)
Fil Foden (©Reuters)

Erling Haland u telu Fila Fodena: Stokportski Inijesta het-trikom po Sitijevoj utvari

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.02.24. | 22:53

Omaleni vezista tek drugi put u karijeri postigao tri gola na jednoj premijerligaškoj utakmici i doneo pobedu

Ako izuzmemo protivkandidate mu u trci za titulu, malo koji tim je prethodnih sezona umeo da namuči Mančester Siti kao Brentford. Ekipa Tomasa Franka je poput utvare uhodila šampiona Engleske po Ostrvu, uzela mu meru u oba prošlosezonska okršaja, a da ima recept za mančestersku ekipu nagovestila je i u večerašnjoj utakmici na Komjuniti stadionu u 23. kolu Premijer lige. Doduše, samo u prvom poluvremenu, ali je tokom njega ozbiljno izluđivala ekipu Pepa Gvardiole, bila na dobrom putu da postane prvi tim što je španskom stručnjaku tokom karijere naneo tri vezana poraza u prvenstvu, ali mu se na tom putu isprečio Fil Foden.

Omaleni vezista potvrdio je u Zapadnom Londonu da je na vhuncu forme i het-trikom, svojim tek drugim u Premijer ligi, režirao preokret koji je Sitiju doneo pobedu i drugo mesto na tabeli, odmah iza Liverpula - 3:1 (1:1).

Izabrane vesti

Vratio se Erling Haland nedavno u tim posle gotovo dvomesečne pauze, oporavio se taman da se vrati u startnu postavu protiv Bretnforda, jedine ekipe kojoj nije tresao mrežu u Premijer ligi od dolaska na Ostrvo, međutim, i na drugoj utakmici protiv popularnih Pčelica praktično je bio nevidljiv. Neutralisao je domaći tim u potpunosti najboljeg strelca lige - ostao na vrhu uprkos višenedeljnom odsustvu - ali nije imao rešenje za stokportskog Inijestu, kako Fodenu tepaju u domovini, koji je večeras pak igrom više podsetio na norveškog napadača nego na legendu Barselone i trenutnog člana Emirejts kluba.

Poput predatora Foden je ovog ponedeljka koristio prostor koji bi mu protivnički defanzivci ostavljali i lovio njihove greške u kaznenom prostoru. Prvu takvu engleski reprezentativac dočekao je u smiraj prvog poluvremena kada je Itan Pinok slabom intervencijom poslao loptu pravo na nogu, a ovaj je njemu kroz noge poslao u mrežu, uhvativši na krivoj nozi Marka Flekena, koji je do tada bio nepremostiva prepreka za fudbalere Sitija. Devet odbrana zabeležio je Holanđanin u prvom poluvremenu, među kojima i zicer upravo Halandu u situaciji 'jedan na jedan' sredinom prvog poluvremena, te dva vrlo nezgodna udarca Hulijana Alvareza sa ivice šesnasterca...

Poluvreme iz snova Fleken je dodatno začinio asistencijom. Da, asistencijom, dobro ste pročitali, pošto je upravo posle duge lopte bivšeg golmana Frajburga Nil Mope u 21. minutu nastavio sjajan niz, postigavši gol na petoj uzastopnoj utakmici u svim takmičenjima. Veliki posao kod vodećeg gola Brentforda uradio je Ajvan Toni time što je zagradio Nejtana Akea i zbunio ostatak Sitijeve odbrane, nateravši ih da pomisle kako će pokušati da dođe do lopte. Umesto toga Englez, koji je nedavno odradio osmomesečnu suspenziju, samo ju je ispratio pogledom i tako omogućio Francuzu da sam izađe ispred Edersona i prvim udarcem u okvir gola na meču ga matira.

Siti, preciznije Foden ispred tima, mrežu rivala prvi put je zatresao tek iz desetog udarca što je otišao u okvir gola, a onda iz jedanaestog, početkom drugog poluvremena, još jednom. I opet se na pravom mestu našao Foden da u maniru najboljih špiceva centaršut Kevina De Brujnea glavom, u padu, spakuje u mrežu sa sedam metara za preokret.

Dvadesetak minuta kasnije i za potvrdu trijumfa, u akciji tokom koje je zamenio ulogu sa Halandom. Norvežanin mu je odložio loptu pošto je prethodno na sebe 'navukao' dvojicu čuvara i tako napravio rupu u odbrani Brentforda kroz koju je Foden protrčao i iz neposredne blizine pogodio bliži ugao.

Siti se ovom pobedom bodovno izjednačio sa Arsenalom (po 49) od kojeg je zahvaljujući boljoj gol-razlici preuzeo drugu poziciju, a uskoro bi mogao i od Liverpula prvu, budući da ima dva boda manje, ali i zaostali meč protiv večerašnjeg rivala, koji je na programu 20. februara.

PREMIJER LIGA – 23. KOLO

Subota

Everton - Totenhem 2:2 (1:2

/Harison 30, Brentvajt 90+5 - Rišarlison 4, 41/

Brajton - Kristal Palas 4:1 (3:0)

/Dank 3, Hinšelvud 33, Buonanote 34, Pedro 85 - Mateta 72/

Barnli - Fulam 2:2 (0:2)

/Fofana 71, 90+1 - Palinja 17, Muniz 21/

Njukasl - Luton 4:4 (2:2)

/Longstaf 7, 23, Tripije 67, Barns 73 - Ošo 21, Barkli 40, Moris 59, Adebajo 62/

Šefild Junajted - Aston Vila 0:5 (0:4)

/Mekgin 12, Votkins 16, Bejli 20, Tilemans 30, Moreno 47/

Nedelja

Bornmut - Notingem Forest 1:1 (1:1)

/Klajvert 5 - Hadson Odoi 45/

Čelsi - Vulverhempton 2:4 (1:2)

/Palmer 19, Silva 86 - Kunja 22, 63, 82 penal, Disasi 43 autogol/

Mančester Junajted - Vest Hem 3:0 (2:0)

/Hejlund 32, Garnačo 39, 84/

Arsenal - Liverpul 3:1 (1:1)

/Saka 14, Martineli 67, Trosar 90+2 - Gabrijel 45+3/

Ponedeljak

Brentford - Mančester Siti 1:3 (1:1)

/Mope 21 - Foden 45+3, 53, 70/



tagovi

Fil FodenMančester SitiPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara