Enco Perez (©AFP)
Enco Perez (©AFP)

Estudijantes sa Encom Perezom na Belgrano

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.01.24. | 23:03

Nekadašnji as Benfike, Valensije i River Plejta vratio se u tim u kojem se proslavio

Duelom između Estudijantesa i Belgrana iz Kordobe, koji je na programu noćas od 01.00 po srednjoevropskom vremenu na stadionu Horhe Luis Hirši u La Plati, završava se prvo kolo ovogodišnjeg Liga kupa Argentine. Za Studente, ovo će biti druga zvanična utakmica u novoj kalendarskoj godini, posle uspešnog debija u Kupu Argentine, dok su Pirati veoma loše prošli u pripremnom periodu na prijateljskim utakmicama turnira Rio de La Plata.

Protekla sezona za Estudijantes bila je prava povratnička. El Leon je posle više od 13 godina uspeo da dođe do nekog trofeja, osvojivši Kup Argentine, prvi u istoriji, u minimalnoj pobedi nad Defensom i Hustisijom. Sastav Eduarda Domingesa tom prilikom izobrio je i direktno učešće u grupnoj fazi Kopa Libertadores za tekuću godinu, čime se Studenti vraćaju na najjaču kontinentalnu scenu. Pored toga, klub iz crveno-belog dela La Plate popravio se i u nastupima u ligaškim takmičenjima, gde je na zbirnoj tabeli zauzeo visoko 7. mesto.

Izabrane vesti

Nepriznati velikan argentinskog fudbala, kao ni ostali klubovi u elitnom rangu, nije se istakao pazarenjem u ovom prelaznom roku. U tim su stigli Erik Ezekjel Meza iz Kolona za 1.400.000 evra, Marselo Korea iz meksičke Santos Lagune uz odštetu od 700.000 evra. Ipak jedno ime se i te kako ističe u ovom prelaznom roku. Enco Perez, koji se vratio u klub odakle je sve počelo, posle godina provedenih u Benfiki, Valensiji i River Plejtu sa kojim je osvojio čak deset trofeja. U međuvremenu, klub sa Luis Hiršija napustili su Franko Romero koji je uz obeštećenje od 343.000 evra pojačao Defensu i Hustisiju i Esteban Obrehon koji je kao slobodan igrač prešao u urugvajski Montevideo Siti.

01.00: (2,10) Estudijantes (3,05) Belgrano (3,60)

Estudijantes je pre samo tri dana obezbedio prolaz u osminu finala Kupa Argentine, pošto je savladao Argentino de Monte Mais sa 3:0, u meču odigranom na stadionu Siudad de Lanus - Nestor Dijas Perez, poznatiji kao La Fortalesa. Ako se uzmu u obzir i mečevi iz prethodne sezone, računajući sva takmičenja, Izabranici Eduarda Domingeza nisu doživeli poraz na osam uzastupnih utakmica. Poslednji neuspeh imali su u okršaju sa Platenseom u Liga kupu, krajem oktobra. Od tada su zabeležili šest pobeda i dva nerešena ishoda.

Sa druge strane, Belgrano je igrao letnje prijateljske utakmice i učestvovao u seriji Rio de La Plata. U prvom meču tog turnira izgubili su 1:0 od Velez Sarsfilda, a u drugom su identičnim rezultatom poraženi od Penjarola. Nasuprot tome, Belgrano je protekle sezone kao povratnik u elitni rang imao dobre nastupe na prvenstvu Argentine 2023. Tako su bili treći u Grupi B Liga kupa, ali nisu prošli dalje od četvrtfinala gde su zaustavljeni od River Plejta sa 2:1.

Gusarska četa predvođena glavnokomandujućim Giljermom Fareom, zauzela je visoko 11. mesto u generalnom plasmanu, čime su su izborili i povratak na međunarodnu scenu u vidu Kopa Sudamerikane za tekuću godinu. Iz Belgrana su se potrudili da dovedu i adekvatna pojačanja za borbu na dva fronta, pa su tako u klub sa Viljagrasa pristupili Fransisko Gonzales koji je plaćen 1.900.000 Argentinos Juniorsima, dok su Rafael Delgado iz Kolona i Matijas Suarez iz River Plejta došli kao slobodni igrači. Klub su napustili Hoakin Noviljo koji je prešao u čileanski Ikike, Giljermo Pereira koga je angažovao Deportivo Riestra i Lukas Diarte koji je završio u peruanskom prvoligašu Melgaru.

Ova dva tima nisu imala prilike da se tako često sreću u poslednjih nekoliko sezona zbog različitosti u rangovima takmičenja. Poslednja dva duela, odigrana u prethodnoj sezoni, završena su pobedama na obe strane. Poslednji na stadionu Hulio Sezar Viljagra u Kordobi završen je slavljem domaćih sa rezultatom 2:1. Nekoliko meseci ranije, Estudijantes je ubedljivo savladao pirate na svom Hiršiju sa čak 4:0.

LIGA KUP ARGENTINE – 1. KOLO

Četvrtak

Instituto - Deportivo Riestra 0:0

Tigre - Sarmijento 0:0

Petak

Atletiko Tukuman - Rosario 1:1 (0:1)

/Kornel 78 - Dupuj 23/

Kordoba Santijago - Njuels Old Bojs 0:1 (0:0)

/Kjaverano 90+5/

Barakas - Velez 1:1 (0:1)

/Brokero 43 - Lobato 10/

Taljeres - Himnasija LP 0:1 (0:0)

/Katalan 69ag/

Subota

Banfild - Urakan 0:2 (0:1)

/Alarkon 44, 81/

Independijente Rivadavija - Independijente 0:1 (0:0)

/Kosta 48/

San Lorenco - Lanus 0:2 (0:0)

/Bou 86, 90+1/

Platense - Boka Juniors 0:0

Nedelja

Rasing - Union Santa Fe 0:1 (0:1)

/Moskera 13/

Godoj Kruz - Defensa i Hustisija U TOKU

River Plejt - Argentinos Juniors U TOKU

Ponedeljak

01.00: (2,10) Estudijantes (3,05) Belgrano (3,60)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineEstudijantesBelgrano

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara