Radost Fajenorda (©Reuters)
Radost Fajenorda (©Reuters)

Fajenord se preznojavao, Čeh usijao Tiganj! Ponos severa ima na šta da bude ponosan (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.02.24. | 22:11

Klub iz Roterdama posle preokreta do finala holandskog kupa – 2:1

Kroz istoriju je Groningen promovisao velike igrače, izbacivao ih je iz svoje škole, ali i znao da prepozna talenat. Prošli su kroz ponos severa braća Kuman, Arjen Roben – vratio se da završi karijeru tamo gde je počeo – Virdžil van Dajk, Orkun Kokču, Luis Suarez, pa i srpski reprezentativci Dušan Tadić i Filip Kostić. Nikada nisu bili šampioni Holandije, ali su Erediviziji davali poseban šmek, sve do prošle sezone kada su dotakli dno i ispali u drugu ligu.

U prošlosti je Groningen znao da pomrsi konce holandskim velikanima, stajao je na žulj Ajaksu, PSV Ajndhovenu i Fajenordu, večeras je bio na dobrom putu da režira senzaciju u kupu. Naterao je roterdamski klub da se preznojava sat vremena, da pati, navijače da trljaju mokre dlanove, međutim, čehoslovačka kombinacija došla mu je glave, usijala je Tiganj – 2:1 (0:1).

Izabrane vesti

Fajenord je protekle sezone pod Arneom Slotom bio prava mašinerija, skinuo je Ajaks sa holandskog trona. Igrao je dopadljivo, na gol više. Od toga nije odstupio ni ove sezone, ali nekada jednostavno ne ide. I u Erediviziji ima protivnika koji ne greši – PSV. Ispao je i iz Lige Evrope, nije se dobro proveo na Olimpiku. Mile Svilar skinuo je dva jedanaesterca i poslao Romu dalje, pa je holandskom šampionu preostao kup.

Ali, i tu su mu se crveneli obrazi posle prvog poluvremena. Šamare mu je nalupao momak rođen u Roterdamu, koji je ponikao u Sparti. Uz dozu sreće je Laros Duarte, reprezentativac Zelenortskih Ostrva, poslao loptu u mrežu. Zategao je, rikošetirala je i od bloka otišla u gol. Groningen je poveo pred punim tribinama, na jednom od najvrelijih evropskih gostovanja, tamo gde sve ume da se trese, gde navijači vise nad glavama igrača.

Ponos severa se nije uplašio, ponos severa ima na šta da bude ponosan, iako prednost nije sačuvao i nije prošao u finale, te tako došao u priliku da se bori za drugi trofej u klupskoj istoriji. Odolevao je više od jednog časa, sve dok se slovački defanzivac David Hancko odbrani Groningena nije prikrao iza leđa, utrčao je na drugu stativu i zakucao loptu iz peterca pod prečku.

Od tog trena sve se promenilo, Fajenord je shvatio da može i bilo je pitanje trenutka kada će Groningen još jednom pogrešiti. Kada će opet biti nepažljiv. U poslednjih desetak minuta ponovo je desni bok spavao… Luka Ivanušec je probio, zavrnuo na peterac, a Ondržej Lingr nije imao težak zadatak – ćušnuo je loptu u mrežu. Nije često igrao ove sezone, uglavnom je ulazio kao rezerva. Sada je bio zlatna. Možda i kandidovao za otkup ugovora.

KUP HOLANDIJE - POLUFINALE

Utorak

Kambur - NEC 1:2 (1:1, 1:0)

/Uldrikis 24 - Ogava 60, Sano 99/

Sreda

Fajenord - Groningen 2:1 (0:1)

/Hancko 61, Lingr 83 - Duarte 31/




tagovi

FajenordGroningenKup Holandije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara