""
""

FANATIK: Kup je praznik za Ultrase!

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.09.14. | 10:50

"Tu možete da sretnete klubove i navijačke grupe iz drugih rangova takmičenja, što nosi posebnu draž", kaže naš čitalac A. G. iz Rume koji sa nestrpljenjem iščekuje svaki žreb najmasovnijeg domaćeg takmičenja

Svako ko je gledao film Football Factory sigurno se seća scene u kojoj Bili Brajt i njegova ekipa s budnom pažnjom prate izvlačenje parova FA kupa. Kada njihov Čelsi dobije Milvol nastaje opšte oduševljenje, ali ne zato što će lakše pobediti protivnika iz nižeg ranga, već zato što će se „posle 100 godina“ ponovo susresti s najvećim rivalom među navijačkim grupama.

Izabrane vesti

U sredu se u Srbiji igra prvo kolo nacionalnog kupa za sezonu 2014/2015, a tim povodom pisao nam je čitalac A. G. iz Rume.
"Kup takmičenje je praznik za ultrase, jer vaš klub može da se sastane s timom iz višeg ili nižeg ranga. Nekada se dogodi da prvi put igrate protiv nekog tima, a nekada se sretnu stari rivali koji odavno nisu u istoj ligi. Zbog toga ovo takmičenje ima posebnu draž i za vatrene navijače spada među zanimljivija dešavanja u sezoni, dok simpatizeri to ne mogu da shvate i razumeju. Njima kup nije mnogo interesantan".

A. G. uređuje Fejsbuk stranicu „Ultras Srbija“ i dobar je poznavalac domaće navijačke scene. Pitali smo ga zato da nam kaže koje bi utakmice u sredu mogle da budu posebno zanimljive zbog dešavanja na tribinama.
"Navijački gledano, u ovoj fazi takmičenja ističe se duel Semendrija – OFK Beograd. Smederevo je za dve sezone nazadovalo dva ranga i doživelo transformaciju, ali su Despoti i pored toga ostali verni klubu. Između njih i Plave unije je stari rivalitet, tako da će biti interesantno... Drugi duel na koji bi trebalo obratiti pažnju je Dorćol – Radnički 1923. Crveni đavoli su odlično organizovana grupa i u velikom broju idu na gostovanja, a posebno kada su u Beogradu. S druge strane, Gaučosi će se potruditi da se pokažu u dobrom svetlu, jer je češće pomračenje sunca, nego gostovanje neke superligaške ekipe na Dorćolu... Kao treći par izdvojio bih utakmicu Voždovac – Sloga Kraljevo. Invalidi će sigurno doći u velikom broju, pošto im je klub poslednji na tabeli i potrebna mu je podrška, a uz to imaju zabranu FSS po pitanju odlaska na gostovanja, zbog rasističkih ispada, tako da im je domaći teren jedino mesto gde mogu da se oglase. Trebalo bi očekivati i dobro izdanje Kasapa, jer je i njima klub poslednji na tabeli, a i hteće sigurno da se odmere s Beograđanima".

Momak iz Rume je u svom mejlu naveo da nam piše i zbog toga što je u našim tekstovima prepoznao inicijativu za povratak navijača na stadione, što je i cilj njegove Fejsbuk stranice.
"Prateći lokalni GFK Sloven iz Rume i sve više se interesujući za navijače, primetio sam da postoji ogroman broj ultras grupa po Srbiji. Ima baš mnogo lokal-patriota koje ne zanima praćenje „velikih“ klubova, već su okrenuti timovima iz svojih mesta. Mogu da tvrdim da se broj ultrasa u Srbiji povećava iz godine u godinu i da je taj pokret sve jači. Sve je više momaka koji sedam dana u nedelji žive za svoj klub i organizovanje navijanja, koreografija, gostovanja... Navijačka scena u Srbiji je jedna od najzanimljivijih u Evropi, kod nas je cela ta priča mnogo iskrenija nego kod navijača u top pet evropskih liga, gde sve više vlada pozorišna atmosfera".

Po mišljenju našeg čitaoca, „obični navijači“, takozvani simpatizeri, vratiće se masovnije na stadione tek kada se podigne kvalitet fudbala i infrastrukture. Takođe, i kada naši klubovi počnu da ostvaruju značajnije rezultate u Evropi.
"Ultrasima nije mnogo bitno u kom rangu im je klub i na kakvom stadionu igra, ali je za dolazak više „običnih“ gledalaca na stadione prvi preduslov privatizacija klubova", smatra A. G.

Loša poseta nije problem samo klubova. Nedavno je, na iznenađenje mnogih, veoma mali broj gledalaca došao na prijateljsku utakmicu Srbije i Francuske.
"Navijanje za reprezentaciju je kod nas teško pokrenuti baš zbog postojanja velikog broja navijačkih grupa. Mnogi ultrasi ne žele da stoje na istoj tribini s pristalicama drugog kluba, pa je podrška nacionalnom timu ostavljena simpatizerima koji umeju da budu veoma razmaženi. Neki od njih ne dolaze zbog visokih cena ulaznica, neki nisu zadovoljni igrom, nekima ne odgovaraju vremenski uslovi, a mnogo je i onih kojima su se ljudi i potezi FSS-a, najblaže rečeno, ogadili. Nije to problem samo kod nas, isto je i u Turskoj, Grčkoj, Italiji..., ali naravno da ultrasi vole svoju zemlju i da navijaju za svoju reprezentaciju", zaključio je naš čitalac. 

FK Partizan Bumbarevo brdo

Kud' plovi ovaj broj?!


tagovi

fanatik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara