Atmosfera na stadionu Rajko Mitić (©Starsport)
Atmosfera na stadionu Rajko Mitić (©Starsport)

FOTO: Van Gogova Zvezdana noć

Vreme čitanja: 2min | sre. 04.10.23. | 21:08

Sjajna koreografija navijača pred okršaj sa Jang Bojsom

U Mančesteru je častan poraz bio maksimum kome su crveno-beli mogli da se nadaju, okršaj sa Jang Bojsom na prepunom stadionu „Rajko Mitić“ je već nešto sasvim drugo. I osetilo se to na tribinama našeg najvećeg stadiona još i pre no što je lopta krenula sa centra.

Osetilo se u broju ljudi na tribinama, osetilo se u pesmi, a osetilo se i u mahom crveno-beloj navijačkoj koreografiji preko celog stadiona, sa akcentom naravno na severu popularne „Marakane“.

Izabrane vesti

Ispod parola “Ovo je noć smelih, ovo je noć hrabrih“, a iznad koreografija inspirsana “Zvezdanom noći“ Vinsenta Van Goga.

Istinsko remek delo. Ili kako su to sami navijači objasnili...

U tihoj noći toj, uz šapat vetrova... A ta noć je ZVEZDANA NOĆ, termin koji od 4. marta 1945. oslikava noć u kojoj se slavi Zvezdin uspeh, Zvezdino ime i Zvezdine boje - noć koja pripada Crvenoj Zvezdi. Još od 1946. na Zvezdinim košarkaškim terenima na Malom Kalemegdanu organizovane su čuvene igranke pod nazivom „Zvezdane noći“ na kojima se okupljala Beogradska omladina. Košarkaši Zvezde su radili kao vratari, konobari, a od zarade od prodatih karata i pića se klub finasirao. I kada su igranke prestale zvezdane noći su okupljale zvezdine sportiste, tako je zabeleženo da je 1965. povodom 20 godina kluba organizovana tradicionalna Zvezdana noć na Kalemegdanu. Nebrojeno puta su se u novinskim izveštajima i člancima velike Zvezdine pobede opisivale čuvenom sintagmom koja u dve reči sažima veliku ljubav i veliki trijumf: "Zvezdana noć". I inostrani novinari su tako doživljavali i opisivali Zvezdine pobede rečima ’Starry night’. Inspirisani zvezdaškom tradicijom i željom da još jednom napravimo iskorak u podršci Zvezdi kroz koreografije i spektakl na Marakani odlučili smo da zvezdanu noć prikažemo kroz umetnost. Čuvena slika Vinsenta Van Goga ’Zvezdana noć’ preneta je i oslikana na punim tribinama Marakane u mozaiku od 50 000 najlona, uz poruku: Ovo je noć smelih, ovo je noć hrabrih“.

(©FK Crvena zvezda)(©FK Crvena zvezda)
(©FK Crvena zvezda)(©FK Crvena zvezda)
(©FK Crvena zvezda)(©FK Crvena zvezda)
(©FK Crvena zvezda)(©FK Crvena zvezda)



tagovi

FK Crvena zvezdadelije

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara