Kilijan Mbape (©AFP)
Kilijan Mbape (©AFP)

Francuzi mogu da traže smeštaj u Nemačkoj; Kazahstanci očima ne veruju

Vreme čitanja: 3min | pon. 19.06.23. | 23:01

Čvrst otpor Grka u predgrađu Pariza, ali nedovoljan za bod; Slovenija odolela Danskoj

Večerašnji duel sa Grčkom jasno je pokazao da su zvezde svetskog fudbala iz francuske reprezentacije prilično i fizički i psihički iscrpljene posle naporne sezone. Ipak, uspeli su Kilijan Mbape i ekipa da i pored toga ostvare cilj - savladaju rivala (1:0) i zadrže maksimalan učinak u Grupi B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Iako imaju po meč više od današnjeg protivnika i Republike Irske, a čak dva od Holandije, Trikolori sa 12 osvojenih bodova u četiri kola već mogu da počnu da traže bazu u Nemačkoj. Senzacija kao retko kada bilo bi da izabranici Didijea Dešana prokockaju trenutnu prednost u drugoj polovini kvalifikacija.

Izabrane vesti

I Grci su uoči utakmice na stadionu Sen Deni bili maksimalni, sa šest bodova iz mečeva protiv odavno otpisanog Gibraltara i Irske. Voleli bi evropski prvaci iz 2004. da se predvođeni Urugvajcem Gustavom Pojetom kao selektorom vrate na smotru najboljih kontinentalnih selekcija nakon što su propustili dve zaredom. S obzirom na trenutno stanje stvari, o drugom putniku iz ove grupe odlučivaće njihovi dueli sa Holandijom.

U Francuskoj su se Heleni predstavili vrlo borbenom i disciplinovanom igrom i kapitulirali su tek nakon penala u 55. minutu. I to iz drugog Mbapeovog pokušaja, pošto mu je prethodno Benfikin Odisejas Vlahodimos odbranio šut, ali je španski arbitar Lahoz - koji je ovom utakmicom završio sudijsku karijeru - procenio da je jedan od grčkih reprezentativaca pre vremena ušao u kazneni prostor, te je golgeter Pari Sen Žermena dobio novu priliku. Ponovo je Vlahodimos pogodio u koju stranu će ići lopta, međutim, nije uspeo da ju je dohvati.

Posao umornim i u napadu dekoncentrisanim Francuzima olakšalo je isključenje Mavropanosa 20 minuta pre kraja. Nastavili su da dominiraju terenom, ali i da neprecizno završavaju akcije. Pitanje pobednika, ipak, nije dovođeno u pitanje, a ukoliko u septembru savladaju Irce, opet pred svojim navijačima, Dešanovi fudbaleri moći će mesec dana kasnije potpuno rasterećeni da putuju u Holandiju.

Istovremeno sa ovom utakmicom Republika Irska je savladala Gibraltar 3:0, ali golovima tek u drugom poluvremenu.

Kazahstan (AFP)Kazahstan (AFP)

Mnogo više uzbuđenja nego u ove dve utakmice viđeno je u duelima Grupe H, gde je Slovenija uspela da odoli Danskoj (1:1), a Kazahstan savlada Severnu Irsku u gostima (1:0) i sa tri vezane pobede iz četiri utakmice izjednači se na prvom mestu tabele sa Finskom.

Nikada selekcija koja se do 2002. godine takmičila pod okriljem Fudbalskog saveza Azije nije bila učesnik negok evropskog ili svetskog prvenstva, ali možda će sledeća godina biti istorijska za Kazahstance po tom pitanju.

Prvo su iznenadili sve pobedivši Dansku 3:2 i to nakon što su već u prvom poluvremenu gubili 0:2. Potom su bili ubedljivi u San Marinu - 3:0, a onda i večeras u Belfastu upisali het-trik pobeda. Junak je bio, baš kao i protiv Danaca, napadač Astane Amat Ajmbetov. U 88. minutu je primio loptu duboko na svojoj polovini, ali mu to nije smetalo da sve sam završi.

Uživaće Kazahstanci narednih meseci u pogledu na tabelu, a da li će i uspeti da ostvare san o plasmanu na Evropsko prvenstvo sada isključivo od njih zavisi. U sledećem kolu čeka ih derbi sa Finskom kod kuće, a u septembru im u goste dolazi i Severna Irska.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 4. KOLO

GRUPA B

Francuska - Grčka 1:0 (0:0)

/Mbape pen 55/

Republika Irska - Gibraltar 3:0 (0:0)

/Džonston 53, Ferguson 59, Ajdah 90+2/

GRUPA H

Finska - San Marino 6:0 (2:0)

/Kamara 16, Kalman 39, Hakans 65, 72, 74, Puki 76/

Slovenija - Danska 1:1 (1:1)

/Šporar 25 - Hojlund 42/

Severna Irska - Kazahstan 0:1 (0:0)

/Ajmbetov 88/



tagovi

Kvalifikacije za Euro 2024Fudbalska reprezentacija FrancuskeFudbalska reprezentacija GrčkeKilijan Embape

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara