©Reuters
©Reuters

Pao je rekord! Ni svemogući Mile Svilar ne može protiv ove farmacije (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.05.24. | 23:03

Roma vodila sa 2:0 u Leverkuzenu, ali je sastav Ćabija Alonsa sprečio prvi poraz u sezoni i obezbedio plasman u finale Lige Evrope - 2:2

Leverkuzen je prvi put ove sezone bio uveren da će rutinski odraditi posao, što je moglo skupo da ga košta u revanš meču polufinala Lige Evrope protiv Rome na Baj Areni. Ipak, Ćabi Alonso je ponovo uspeo na pravi način da vrati svoju ekipu u život, pa je uporni Bajer od 0:2 stigao do 2:2 u završnici meča, obezbedio plasman u finale drugog po kvalitetu klupskog takmičenja na Starom kontinentu i postavio novi rekord evropskog fudbala sa 49. utakmica bez poraza u svim takmičenjima - 2:2 (0:1), prvi meč 2:0.

Fantastični Mile Svilar je meč okončao sa neverovatnih 12 odbrana i bio direktno zaslužan što je njegova ekipa bila nadomak senzacije u Leverkuzenu. Ekipa Danijelea de Rosija do 82. minuta vodila sa 2:0 golovima Leandra Paredesa sa bele tačke, ali je onda pala koncentracija njenim igračima. Alonsov tim je tokom čitave utakmice vršio veliki pritisak na gol gostiju, a onda konačno izjednačio autogolom Đanluke Manćinija, posle kornera koji je izveo Alehandro Grimaldo. Taj trenutak je potpuno slomio goste, koji su poklekli u nadoknadi utakmice.

Izabrane vesti

Leverkuzen je dodatno potvrdio epitet pravog vladara nadoknade. Aspirindžijama je ovo bio 12. put u sezoni da postižu golove nakon isteka 90. minuta, a večeras je heroj Baj Arene bio Josip Stanišić, koji je u 90+7 pronašao put do mreže nemoćnog Svilara.

Taj gol nije bio neophodan domaćinu za plasman u drugo evropsko finala, ali je pokazao snagu karaktera i volje ovog tima. Leverkuzen je uspeo da nadmaši Euzebijevu Benfiku, koja je ostala na 48. ostvarenih pobeda iz sredine šezdesetih godina prošlog veka.

Svilar je bio bezgrešan sve do 82. minuta, kada je ometen od Krisa Smolinga zaplivao u prazno. Lopta mu je prošla kroz ruke i potpuno zbunila Đanluku Manćinija, pa ga je pogodila u lice i završila u Rominoj mreži. Bilo bi pogrešno reći da Bajer ovo nije zaslužio. Bio je bolji protivnik u oba meča, mogao da reši pitanje prolaska i u Rimu, ali su nesmotreni potezi njegove odbrane večeras napravile pravu dramu na Baj Areni.

Paredes je neutralisao prednost Alonsovog tima iz prve utakmice golovima iz jedanaesteraca u 43. i 66. minutu. Pre prvog je Džonatan Ta povlačio Sardara Azmuna, što nije promaklo Daniju Makeliju, dok je kod drugog lopta pogodila u ruku nesmotrenog Adama Hložeka, nakon kornera za Rimljane. Paredes je u obe situacije demontrirao zbog čega još nema promašeni jedanaesterac u seniorskom fudbalu.

Svilar je iz odbrane u odbranu uvodio protivnika. Po šest ih je imao u oba poluvremena, a na poseban način je zablistao u 39. minutu. Ne samo da se ništa nije promenilo u nastavku meča, već je frustracija Bajerovih igrača iznova postajaka sve veća.

Osnovna snaga novopečenog nemačkog šampiona i večeras je bilo to što se ništa u Bajerovoj igri nije menjalo ni nakon promena rezultata. Alonso se osmelio da meč počne bez Florijana Virca, najboljeg igrača prve utakmice Roberta Andriha i heroja večerašnjeg trijumfa Josipa Stanišića. Ipak, Aspirindžije su kontanstno napadale od početka do kraja meča, što im se na kraju vratilo i kroz rezultat i ostvareni rekord.

Na kraju, ispostavilo se da je Španac pravovremeno dozirao energiju svojim igračima. Patrik Šik je u 74. minutu zamenio Hložeka, a samo minut pre prvog gola na teren je ušao Virc umesto umornog Hofmana. Stanišić se na terenu našao u 90. minutu, a onda je protutnjao po desnom boku, namestio loptu na levu nogu i pododio sam donji desni ugao Svilarevog gola.

Vučicu su i večeras progonile povrede. Zbog problema sa istim Paulo Dibala je ostao na klupi, a već u 21. minutu umesto Spinacole na teren morao Zalevski. Drugi termin za promene takođe je potrošen zbog povrede Azmuna, kojeg je zamenio Eduardo Bove, dok su u trećem terminu, samo minut pre autogola na teren ušli Smolin i Ejbraham umesto Anhelinja i Paredesa.

De Rosi je sa trećim terminom sam sebi zatvorio mogućnost da reaguje nakon povratka Leverkuzena, pa više nije imao mogućnost da nekom novom izmenom prodrma svoju ekipu.

Rimljani nemaju previše razloga da budu razočarani, pošto su večeras bili na korak od podviga. Ostali su bez jedne mogućnosti da pojure plasman u Ligu šampiona ove sezone, ali to još uvek mogu da učine u prvenstvu. Njih već u nedelju očekuje meč sezone, protiv drugog finaliste Lige Evrope Atalante, sa kojom deli petu poziciju Serije A.



tagovi

Mile SvilarJosip Stanišić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara