Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Francuzima se isplatilo odlaganje mečeva: Da li i drugi treba da slede njihov primer?

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.04.24. | 14:38

Sva tri predstavnika Lige 1 su u Evropi na svežinu nadoknadili minuse

Koliko bi kvalitetniji fudbal bio kada bismo gledali manje utakmica tokom sezone? Tema o kojoj definitivno može da se raspravlja posle još jedne nedelje u UEFA takmičenjima. Razlog su Francuzi, koji su doneli možda i najpametniju odluku u skorije vreme kada su svojim predstavnicima u završnici sva tri evropska takmičenja odložili utakmice 29. kola prvenstva. Epilog – zahvaljujući toj dodatnoj svežini sva tri kluba su pobedila i nadoknadila minuse iz prvih mečeva.

U utorak je Pari Sen Žermen protiv Barselone sustigao 2:3 iz Pariza, u Kataloniji je slavio sa 4:1 i plasirao se u polufinale Lige šampiona. Olimpik Marselj će igrati takođe polufinale, samo Lige Evrope, pošto je u četvrtak na Velodromu nadoknadio gol zaostatka protiv Benfike iz Portugalije. Pogotkom Farisa Mumbanje je izborio produžetke, naposletku i penale, u kojima je bio uspešniji.

Izabrane vesti

Videlo se i u slučaju Lila u Ligi konferencije koliko je dodatan odmor važan faktor. Doge su potpuno nadigrale Aston Vilu, posle 0:1 u Birmingemu bile su nadomak prolaza dalje. Bilo je 2:0 za Lil sve do 87. minuta, Meti Keš je golom izborio produžetke, a uz mnogo sreće Englezi su ipak prošli dalje na penal lutriji.

To ne menja činjenicu da je francuska Liga 1 apsolutno donela ispravnu odluku što je pomerila mečeve Lorijan – PSŽ, Monako – Lil i Olimpik Marselj – Nica za 24. april. Ko je kriv Špancima, Portugalcima i Englezima što nisu uradili isto…

21.00: (1,62) Nica (3,80) Lorijan (5,80)

Svežina u ovoj fazi sezone definitivno pravi ogromnu razliku. Sva tri francuska tima su nadigrala svoje protivnike u tih 90, odnosno 120 minuta. Ponavljamo, razlika je u samo tri dana više za odmor.

Kakav bi onda tek bio fudbal da su takve slike češće, da se ne igra u svim prvenstvima između 30 i 38 kola, plus kupovi i najmanje 10 utakmica u Evropi da bi se došlo do ove faze? Neko će reći, ti fudbaleri zarađuju nenormalne plate, pa da treba da se malo namuče za njih, ali mora da se priča i o kvalitetu. Ne može da se ospori ni da dolazi do prezasićenja svih, kako igrača tako i navijača, zbog velikog broja mečeva. Na sve to, od sledeće sezone će da ih bude još više u Evropi, zbog promene sistema sva tri UEFA takmičenja…

Možda su Francuzi sada zadali dobru temu za razmišljanje i čelnicima u drugim ligama, nije tako loše ni rasteretiti raspored svojim klubovima. Podsetimo, pred ovu sezonu je Liga 1 smanjena sa 20 na 18 klubova, dakle Francuzi su već neko vreme svesni da se igra preveliki broj utakmica. Sada ih svi prvoligaši igraju po četiri manje…

No, televizijski program ne trpi mnogo. Svakako gledamo prenose iz Francuske petkom i tokom čitavog vikenda. Već ovog petka od 21.00 časova počeće 30. kolo susretom Nice i Lorijana, u subotu se igraju još dve utakmice, a u nedelju preostalih šest.

------------------------------

Sve utakmice francuske Lige 1 možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------

Ligi 1 ne fali ni neizvesnosti, osim kada je šampionska trka u pitanju. Ona je praktično već rešena, pošto PSŽ ima 10 bodova više i odigranu utakmicu manje od drugoplasiranog Bresta. Zato, sve ostalo je neizvesno i otvoreno. Kako borba za plasman u Ligu šampiona i ostala međunarodna takmičenja, tako i ona za opstanak. Zbog toga je današnji (21.00) meč Nice i Lorijana veoma značajan.

Nica je peta na tabeli, pokušava da nadoknadi pet bodova minusa u odnosu na Lil, kako bi igrala kvalifikacije za elitno takmičenje. Ujedno i da sačuva makar tu petu poziciju, jer ona donosi Ligu Evrope. Šesti će u Ligu konferencije.

S druge strane, Lorijan je 16, što je pozicija koja vodi u plej-aut protiv drugoligaša. Ima isti broj poena kao sedamnaestoplasirani Mec, koji je na mestu koje vodi direktno u drugi rang samo zbog gol-razlike. I Nica i Lorijan su u lošoj formi, imaju po tri poraza u poslednjih pet kola, zbog čega im je dodatno stalo da baš večeras trijumfuju. Poslednje dve njihove utakmice su završene 1:1...

I Nica i Lorijan su igrom slučaja odmarali prošlog vikenda. Imali su malo više vremena da se odmore i pripreme za ovaj duel. Ako nam je teza "više odmora = kvalitetniji fudbal" tačna, vredeće ispratiti večeras meč će prenositi kanal Arena Premijum 2.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------


LIGA 1 – 30. KOLO

Petak

21.00: (1,62) Nica (3,80) Lorijan (5,80)

Subota

17.00: (3,10) Nant (3,40) Ren (2,45)

21.00: (1,40) Lans (5,00) Klermon (9,00)

Nedelja

15.00: (2,30) Avr (3,30) Mec (3,45)

15.00: (1,60) Lil (4,00) Strazbur (6,50)

15.00: (2,00) Rems (3,60) Monpelje (4,00)

17.05: (2,65) Brest (3,40) Monako (2,80)

19.00: (2,90) Tuluz (3,45) Olimpik Marselj (2,55)

21.00: (1,50) Pari Sen Žermen (4,50) Olimpik Lion (7,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

NicaLiga 1Francuska Liga 1LorijanPari Sen ŽermenLilMarselj

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara