Fudbal više nije sport u koji sam se zaljubio, dojadilo mi je da određuju šta ću da jedem...

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.01.24. | 17:33

Maks Kruze objasnio razloge povlačenja

Jedan od najčudnovatijih tipova svetskog fudbala u poslednjoj deceniji i talenat u kog su Nemci pre petnaestak godina polagali velike nade, završio je i zvanično karijeru pred Novu godinu. Proletos je potpisao za drugoligaša Paderborn, odigrao pet utakmica, a onda rešio da ne želi više. Da je bilo dosta.

"Želeo bih da se zahvalim porodici na podršci, majci i ocu pre svih. Bez njih mnoge stvari ne bi bile moguće. Takođe, veliko hvala ljudima koji su navijali za mene i uživali u mojim igrama. Oni su bili razlog što sam i ja uživao u onome što radim. Hvala i trenerima, nije ih bilo mnogo u mojoj karijeri", napisao je Kruze opraštajući se krajem decembra.

Izabrane vesti

Mesec dana kasnije Maks u kratkom intervjuu nemačkim medijima otkrio zbog čega je odlučio da kaže zbogom fudbalu:

"Fudbal više nije sport u koji sam se zaljubio. Sve se diktira, a to nije nikada bio moj stil života. Samo me nervira. Fudbal je postao posao, više nema zabave", počeo iskusni napadač. "Danas je sve previše doterano, pedantno, vodi se računa o svakom detalju. Kada sam počinjao bili smo bezbrižni. Obuješ kopačke, trčiš dva kruga i igraš fudbal. Sada? Sada moraš da dođeš na trening sat ipo ranije".

Ono što mu posebno nije prijalo poslednjih godina jesu specijalni režimi na kojima su sportisti, počevši od ishrane.

"Dojadilo mi je da mi određuju šta ću da jedem"...

Kruze je kao i uvek bio iskren i po pitanju novca. U Fenerbahče je svojevremeno otišao zbog unosnog ugovora vrednog 4.000.000 evra po sezoni. S druge strane, ne krije ni da je drugoligaša Paderborn izabrao jer je očekivao mnogo manje obaveza, ležerniji odnos prema 'poslu'...

"Da je stigla unosna ponuda iz Saudijske Arabije, verovatno bih otišao tamo. Zašto da ne? Šta me veže za Nemačku? Ništa osim moje supruge".

Sa 35 godina ne želi da razmišlja o fudbalu, tako da ne planira upliv u trenerske vode trenutno.

"Ne mogu sebe da zamislim kao trenera sada. To je još gore. Moraš prvi da dođeš na posao i poslednji da odeš".

Kruze nikada nije bio ljubitelj treninga, sve što je napravio - napravio je na suvi talenat. Daleko je od tipičnog Nemca i nemačkog poimanja života. Znali su to ljudi u najvećim klubovima i vešto ga izbegavali čak i kad je bio u najboljim godinama. Ipak, noseći dresove relativno malih ekipa, čak sedam sezona imao je dvocifreni golgeterski učinak.

Više od postizanja gola voleo je asistenciju, o čemu govori i njegov učinak kada je crta definitivno podvučena: golova 162; asistencija: 134!

Igrao je za Verder, Sankt Pauli, Frajburg, Menhengladbah, Volfzburg...

U slobodno vreme profesionalno je igrao poker, zbog čega su mu zauvek zatvorena vrata nemačke reprezentacije. Voleo je tu i tamo da napravi poneku zabavu, da okupi lepe žene oko sebe, da se provede...

Kratko i jasno - rođen u pogrešno vreme za standarde modernog sporta.

Da nije, da je živeo u pedesetim ili šezdesetim godinama prošlog veka, verovatno bi o njemu pisali knjige i snimali filmove.


tagovi

Maks Kruze

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara