Mejston Maunt (Reuters)
Mejston Maunt (Reuters)

Fudbaleri Čelsija pobedama protiv politike, Gimarais kao Ibra za preokret Njukasla (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.03.22. | 22:27

Njukasl nastavlja da melje i upisao je šestu pobedu u poslednjih sedam prvenstvenih mečeva

Protiv neizvesne sudbine koja je poslednje dve nedelje zadesila Čelsi, igrači londonskog kluba bore se pobedama. Londonski Plavci su pod sankcijama britanske vlade koja je ograničila funkcionisanje kluba, a u danu kada mu je leđa okrenuo glavni sponzor, britanska telekomunikaciona kompanija Three (Tri), velikan je vezao četvrtu uzastopnu ligašku pobedu. Izdanje na Kerou roudu nije bilo impresivno, ali je slomljen poslednjeplasirani tim Premijer lige Norič - 1:3.

Sudbina Čelsija u narednom periodu bdi u izmaglici zbog političkih dešavanja i odluka, ali misli fudbalera moraju da budu na terenu. Primarni cilj je sačuvati mesto koje vodi u Ligi šampiona i on trenutno nije ugrožen, a zatim i da se u nedelji koja predstoji overi plasman u četvrtfinale Lige šampiona u revanšu protiv Lila (Čelsi ima prednost 2:0 iz prve utakmice).

Izabrane vesti

Početak Plavaca na gostovanju fenjerašu bio je sjajan. Već posle tri minuta Plavci su vodili nakon trzaja glavom Treva Čalobe, a već u 14. Mejson Maunt je pokazao koliko oseća fudbal. Fintom tela je izbacio čuvara, a onda poslao loptu pod prečku.

Pobeda Čelsija nije se dovodila u pitanje sve do 69. minuta, kada je Čaloba igranjem rukom u svom šesnaestercu poklonio penal rivalu koji je prepolovio zaostatak uz precizan udarac Temua Pukija. Čak je Norič sporadično uspeo da izvrši pritisak na goste obigravajući oko njihovog gola, ali je ozbiljnija prilika izostala. Pogoak za mirnu završnicu na autoritativan način postigao je Kai Haverc, te je Čelsi napravio odlilčnu uvertiru za duel sa Njukaslom koji je na programu u nedelju.

Međutim, isti taj Njukasl je ekipa koju posle Liverpula krasi najmoćnija forma u Premijer ligi.

Nije poslovanje kluba sa severa Engleske u januarskom prelaznom roku ulivalo previše poverenja, ali ispostavilo se da su Svrake znale šta rade. Ekipa Edija Haua je napravila preokret na Sent Merisu protiv Sautemptona upisavši šestu pobedu u poslednjih sedam prvenstvenih utakmica - 1:2. Ne samo da je zona ispadanja sada davna Njukaslova prošlost, već će mu, prema iskustvu iz prethodnih sezona, još dve, do tri pobede biti dovoljne da obezbedi opstanak.

Nije goste pokolebao gol koji mu je posle 25. minuta igre spakovao Adam Armstrong, jer su od isteka pola sata igre na scenu stupila upravo Njukaslova zimska pojačanja. Kris Vud je konačno probio led, a osma utakmica po dolasku na Sent Džejmsis park poslužila mu je da počne da radi ono št najbolje zna - da postiže golove glavom.

Na njegov prvenac, premijernim golom se početkom drugog dela nadovezao novajlija iz Liona, Bruno Gimarais. Brazilski vezista je kumovao preokretu sa malo Žoga bonita i to u stilu Zlatana Ibrahimovića. Zanimljivo, loptu mu je spustio još jedan igrač koji je u januaru pojačao ekipu, gorostasni Den Burn.

Nisu Sveci uspeli da se vrate, te su nakon niza nepobedivosti od sedam utakmica, vezali dva poraza - prvo onaj ubedljivi od Aston Vile (4:0), pa sada i od Svraka.

Nešto kasnije igrala je i raspucana Astona Vila koja bi ukoliko nastavi u ovakvom ritmu mogla da se uključi u borbu za Evropu. Večeras je četa Stivena Džerarda rutinski slomila čijoj se seriji poraza ne nazire kraj i koji čeka grčevita borba za opstanak - 0:3.

Impresivno deluje od kraja februara. Za sada mini-serija počela je pobedom protiv Brajtona (2:0), u prošloj rundi samleven je Sautempton (2:0), a trijumfom na Eland roundu zaokružene su sjajne dve nedelje tokom kojih Vilansi nisu primili gol, a postigli su čak devet. Emilijano Martinez je nesavladan blizu 300 minuta, napad funkcioniše kao sat.

Sjajno ga od januarskog dolaska upotpunjuje Felipe Kutinjo koji je četvrtim golom u sedmom nastupu za Vilu (pride ima još tri asistencije) načeo rivala sredinom prvog dela. Na njegov pogodak nadovezao se Meti Keš u 65, a jedan od pogodaka karijere kojim je zaključena pobeda u Jorkširu postigao je defanzivac Kalum Čejmbers.


PREMIJER LIGA – ZAOSTALI MEČE

Četvrtak

Norič - Čelsi 1:3 (0:2)

/Puki 69 - Čaloba 3, Maunt 14, Haverc 90/

Sautempton - Njukasl 1:2

/Armstrong 25 - Vud 32, Gimirais 52/

Vulverhempton - Votford 4:0 (2:0)

/Himenez 13, Čučo 18AG, Podens 21, Neves 85/

Lids - Aston Vila 0:3 (0:1)

/Kutinjo 22, Keš 65, Čejmbers 73/

***kvote su podložne promenama



tagovi

ČelsiNjukasl

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara