Gaćinović (©Starsport)
Gaćinović (©Starsport)

Gaćinović bolje kopa nego Alija Sirotanović

Vreme čitanja: 5min | čet. 14.03.24. | 10:28

Napredak sa iskusnim strategom zaličio na prošlosezonski Novi Pazar, a sinoć, kao plavo-beli, savladao Partizan

Sa trećim različitom klubom Vladimir Gaćinović uspeo je da otme bodove Partizanu (1:0), no za razliku od mandata u Subotici i Novom Pazaru, sinoć po prvi put u Humskoj ulici. I čini se u bitnijoj nego ikad situaciji za crno-bele, s obzirom na to da je ostalo tek nekoliko koraka do podele tabele na plej-of i plej-aut, a da je Partizan do juče držao vodeće mesto na tabeli.

Ponovili su tako Čarapani meč od pre dve sezone (0:0) kada su na isti dan spotakli Parni valjak sa liderske pozicije, sada sa mnogo srećnijim epilogom po njih. Onaj koji će im možda do kraja preliminarne faze prvenstva doneti ulazak među osam najboljih.

Izabrane vesti

Ni u najluđim snovima navijači Napretka nisu mogli krajem prošlog oktobra da zamisle da će se njihov miljenik svega pet meseci kasnije naći u borbi za plej-of Mozzart Bet Superlige. Posle poraza pod Bagdalom od kragujevačkog Radničkog (1:3), Čarapani su disali na korak od crvene zone, na poziciji baraža, sa tendencijom da skliznu u ambis. Uprava kluba napravila je očekivan potez: Dragana Perišića na klupi je zamenio daleko iskusniji Vladimir Gaćinović.

Doneo je strateg iz Trebinja pod Bagdalu miris uspeha iz Novog Pazara od prethodne sezone, ali teško da je iko u tom trenutku mogao u Lazarevom gradu da zamisli da će crveno-beli iz Kruševca za kratko fudbalsko vreme zaličiti i igrom prema mnogo čemu na pazarske plavo-bele. Cilj je bio iščupati se iz opasne zone, ali je novi trener znao da će u tome uspeti samo ako i u gradu kraj Rasine postavi svoje ideje na noge. One koje su prethodne jeseni Pazaru donele peto mesto na tabeli uz osam trijumfa, dva remija i pet poraza, uz niz od sedam uzastopnih uspeha.

Doduše, upisao je prekaljeni stručnjak najpre debakl Napretka pod Bagdalom protiv IMT-a (0:4). Kao šamar koji je trebalo da probudi igrače, upozori navijače da se možda ne nadaju čudu, a stabilnost Vladimira Gaćinovića stavi na najozbiljniji test u dosadašnjoj karijeri.

Priznao je to i pedantni trener na konferenciji posle meča protiv Traktorista.

"Ne znam da li sam imao teži trenutak u karijeri od današnjeg meča. Bilo kakva moja reakcija sa klupe nije dala nikakav plod. Moraćemo dobro da se pomučimo, da rudarski radimo, donesemo neke radikalne odluke da bismo izašli na zelenu granu", pričao je tada Gaćinović.

Tekao je novembar i malo je vremena bilo do završnice polusezone, Napredak je pobedio dva, izgubio tri meča, ali u poslednjih 180 minuta jeseni dao obris onoga na šta će ličiti mesec dana kasnije. Sa tri boda iz Lučana i jednim iz Bačke Topole Napredak je disao na bod od izlaska iz zone baraža.

"Imao sam dva izbora kada sam došao u Kruševac. Jedan da se spustim u rudnik i prihvatim se posla, a vi znate ko je Alija Sirotanović, ili da se spakujem i odem. Ja sam izabrao prvi, jer sam verovao u ove momke i hvala im što su na kraju polusezone vratili to poverenje i meni, ali pre svega sebi i klubu", govorio je Gaćinović na spuštanju zavese jesenjeg dela šampionata, posle remija protiv TSC-a (1:1).

Nove pripreme kupile su stabilnost, klub se trudio da uz minimalne izmene samo doradi konstrukciju tima i sve preduslove ostavi struci. No, morao je Gaćinović tek sada da bude onaj pravi, onaj koji će sve kockice ukomponovati u željeni mozaik.

Kruševljani su već protiv Spartaka pokazali čvrstinu i fizičku potentnost, ali daleko od toga da je remi sa Subotičanima mogao da otkrije sve ono što će doneti naredna kola. U sledećih pet rundi Čarapani pišu tri pobede, remi i zaista nesrećan poraz na Banovom Brdu.

Kruševljani su prvi tim koji je u sezoni slavio protiv Voždovca na Krovu (2:1). Onaj koji je u 45 minuta rasturio redove Novog Pazara u paramparčad (3:1), koji je zaustavio skoro svaku ofanzivu TSC-a (0:0). I Partizan u trci za titulu, saplevši ga na drugo mesto na tabeli (1:0).

U potpuno drugačijem tonu od onog jesenjeg govori Gaćinović nakon trijumfa u Humskoj.

"Moji momci dišu za fudbal, žive za njega i stvari se ne dešavaju slučajno. Iz utakmice u utakmicu smo sve bolji i nemam reči da opišem svoj ponos zbog njih. Na sastanku pred utakmicu sam video da je pobeda protiv Partizana blizu“.

Sastav pojačan sa svega dvojicom novajlija - Andrijom Majdevcem i Sašom Marjanovićem (ali uz izostanak Nemanje Đekovića), sakupio je skoro duplo više bodova od onog pre dolaska Gaćinovića pod Bagdalu (21:11) i upisao duplo više pobeda (6:3) uz poraz manje (5:6). Opet, puka statistika koja ne otkriva ono najvažnije: direktan fudbal Čarapana, brzu tranziciju i ofanzivnu orijentisanost, govori da se Napredak trenutno nalazi na devetoj poziciji u šampionatu sa svega tri boda manje od osmoplasiranog Novog Pazara. U prevodu: Vladimir Gaćinović je od ivice ponora naterao Kruševljane da odškrinu vrata plej-of zone.

Želja jednaka toj za iskusnog trenera su pune tribine pod Bagdalom.

"Ako sad nije prilika da stadion bude krcat, nije nikada", rekao je Vladimir Gaćinović nakon pobede nad crno-belima.

Publiku ne možete prevarati, a činjenica je da je Napredak protiv Novog Pazara i TSC-a imao ukupno skoro 7.000 ljudi na stadionu, što je prosek koji premašuje onaj iz poslednjih sezona.

Ponovo se o Napretku priča na svakom ćošku Lazarevog grada. Pohvale idu prema celom timu, a kada bi se izdvojilo ime, bez sumnje bi bilo - Vladimir Gaćinović. Idejni tvorac preporođenog Superligaša sa skoro jednakim snagama iz kanonade protiv IMT-a.

Pre meča protiv Partizana bilo je jasno da, i pored utakmice protiv lidera, Čarapani s nestrpljenjem čekaju nedeljni derbi protiv niškog Radničkog. Pobeda protiv crno-belih usred Humske dovela je atmosferu pred srpski El klasiko do usijanja, poslala idealnu pozivnicu za Kruševljane.

Kako bi rekla jedna od Napretkovih himni: „Najlepše je kad dođe nedelja". Dan do kojeg će Čarapani jedva meriti sate...


tagovi

Vladimir GaćinovićNapredak KruševacMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara