Franko Barezi (Reuters)
Franko Barezi (Reuters)

General odbrane: Mečevi sa Zvezdom su bili prekretnica u istoriji kluba

Vreme čitanja: 2min | sre. 03.11.21. | 11:35

Još jednom o sreći i magli koja je stvorila veliki Milan iz usta tadašnjeg kapitena

Milan večeras protiv Porta juri poslednji voz da preživi u Ligi šampiona. Rosoneri posle tri kola nemaju ni bod osvojen, pa im čak ni večerašnja eventualna pobeda ništa ne garantuje. Ali im produžava nadu da mogu da prođu grupu...

A nekada su mečevi protiv Porta i sličnih rivala bili rutina za slavne Rosonere. Pogotovo u eri kada ih je sa kapitenskom trakom predvodio legendarni Franko Barezi. Po mnogima, najbolji defanzivac u istoriji fudbala.

Izabrane vesti

Pročitajte tekst: Franko Barezi - General odbrane

Uoči meča sa Portugalcima, Barezi se prisetio slavnih vremena Rosonera i pogotovo izdvojio mečeve protiv Crvene zvezde u osmini finala tadašnjeg Kupa evropskih šampiona. Čuveni „tromeč“ Zvezde i Milana je ostao upamćen na ovim prostorima kao fudbalska antologija, ali i u Italiji kao početak ere moćnog Milana koji će posle toga dominirati evropskim fudbalom.

„Taj dvomeč je bio prekretnica u istoriji Milana. Nama su to bile dve jako teške utakmice. Pogotovo prva u kojoj smo odigrali 1:1 na San Siru. U revanš smo ušli puni samopouzdanja da ćemo odigrati dobro, a onda nas je spasila magla i omogućila da se igra treći meč. U ponovljenoj utakmici smo odirgali bolje i uz sreću na penalima prošli dalje. Ja sam bio jedan od igrača koji su šutirali penale. Bila je to odgovornost koju sam morao da preuzmem“, priča Franko Barezi za Milan TV.

Kasnije je Milan protutnjao do titule prvaka Evrope. U polufinalu je deklasirao Real Madrid sa 5:0 na San Siru, a u finalu pregazio Steauu 4:0. Niko tu čuvenu generaciju nije namučio kao tadašnja Crvena zvezda...

„Znali smo da možemo da napravimo probleme Realu i da ne smemo da propustimo šansu za finale posle 20 godina. U Milanu smo odigrali fenomenalnu utakmicu i zapalili navijače sa pet golova u mreži Reala. Tada smo znali da nema šanse da izgubimo finale. Odigrao sam mnogo finala u karijeri, neka sam pobedio, neka izgubio. Ali tada pred 70.000 navijača nismo mogli da izgubimo“.

Radio je u Milanu sa dvojicom trenerskih velikana: Arigom Sakijem i Fabiom Kapelom.

„Kod Sakija smo mnogo naučili. Ekipa je morala da bude kompaktna, a distanca između linija i igrača minimalna. Kapelo nam je potom doneo dodatno znanje. A već smo znali mnogo... Napravili smo neverovatne rezultate kao što je niz od 58 mečeva bez poraza“.

O današnjem Milanu, Barezi kaže:

„Milan je porastao mnogo kao ekipa u poslednje dve godine. Vratili smo se u Ligu šampiona i pokazali veliku želju. Uveren sam u meču 11 na 11 protiv Ateltika ne bismo izgubili. Milan uvek mora da bude na takvom nivou“.


tagovi

franko barezi

Obaveštavaj me

Milan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara