Biće vatre u Splitu (©Reuters)
Biće vatre u Splitu (©Reuters)

Goreće u Splitu i Solunu, crta se sudar Hajduka i PAOK-a! Željo sanja Bešiktaš, Borac Legiju, a Nikšićani idu u Holandiju

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.07.23. | 15:04

Kako su klubovi iz bivše Jugoslavije prošli na žrebu...

Gledaj u svoje dvorište, kaže stara narodna izreka, ali teško je to učiniti kada govorimo o žrebovima za Uefina takmičenja, jer Evropa je jedina šansa da vidimo gde smo u odnosu na bivše sunarodnike. A žreb za treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencije dao nam je nekoliko zanimljivih parova, pre svih potencijalni okršaj splitskog Hajduka sa solunskim PAOK-om.

Zanimljiv je ovaj dvomeč iz više uglova. I zato što nas zanima ko je tu bolji, a i zato što su navijači PAOK-a u bratskim odnosima sa pristalicama beogradskog Partizana, pa bi tu moglo da bude "vatreno" i na tribinama. Uz preduslov da PAOK prvo eliminiše Beitar iz Jerusalima. Hajduk kao osvajač Kupa Hrvatske ide direktno u treće kolo.

Izabrane vesti

Što se tiče ostalih ex-YU klubova, Rijeka je prošla odlično, pa će, ako prođe Dukađini sa Kosova i Metohije, u trećem kolu na boljeg iz meča B36 sa Farskih Ostrva i velškog Haverdforvesta. Osijek već nije imao toliko sreće, ali nije prošao ni kao Hajduk, jer će u slučaju da prođe mađarski ZTE ići na pobednika duela rumunskog Kluža i turske Adane.

Idemo sada na Bosnu i Hercegovinu, sarajevski Željezničar je izvukao premiju ako se nadao istinskom spektaklu. Pod uslovom da izbaci azerbejdžanski Nefči, a to neće biti lako, Željo bi igrao sa pobednikom okršaja Bešiktaša i Tirane, a možemo da pretpostavimo da će to biti turski klub.

I banjalučki Borac je dobio veliki motiv da što je više moguće produži evropsku sezonu mada to neće biti lako preko bečke Austrije. Ako uspe u toj nameri udariti na pobednika dvomeča kazahstanskog Ordabasija i Legije iz Varšave.

Kad pričamo o Crnogorcima, Budućnost će čini se teži zadatak imati u drugom kolu protiv makedonske Struge, no u trećem protiv pobednika okršaja velškog Nju Sejntsa i luksemburgškog Svift Esperanža, ali to je samo zato što zbog slavog plasmana na Uefinoj listi Podgoričani kao šampioni idu u Ligu konferencije.

Sutjeska će pak vrlo blizu jednog istinski evropskog izazova, jer će ako savladao Santa Kolomu iz Andore imeti privlegiju da se odmeri sa holandskim AZ Alkmarom.

Tu dolazimo i do Makedonije, a Strugu smo već pomenuli kao potencijalnog rivala Nju Sejnta ili Svift Esperanža. Sa druge strane, Škupi je izvukao rivala iz dvomeča Hapoel Ber Ševe (Izrael) i Panevežisa (Litvanija), ali prvo mora da izbaci Levski iz Sofije.

Na kraju Slovenija, Maribor se sigurno nadao grupnoj fazi, ali čini se da će to biti nemoguća misija, jer posle luksemburškog Diferdanža čeka ga bolji iz dvomeča turskog velikana Fenerbahčea i moldavske Zimbre, a jasno vam je da će dalje ići istanbulski gigant.

Celje bi moglo i da se raduje ishodu žreba za treće kolo, jer je potencijalni rival mnogo lakši od onog u drugom u kome će se odmeriti sa portugalskom Vitorijom. Ako prođe, što baš i ne izgleda verovatno, ići će na boljeg iz duela maltežanskog Balzana i beloruskog Neman Grodnog.

HRVATSKA

Hajduk – PAOK/Beitar Jerusalim

Rijeka/Dukađini – B36/Haverdforvest

Osijek/ZTE – Kluž/Adana

BOSNA I HERCEGOVINA

Željezničar/Nefči – Bešiktaš/Tirana

Borac Banjaluka/Austrija Beč – Ordabasi/Legija Varšava

CRNA GORA

Budućnost/Struga – Nju Sejnts/Svift Esperanž

Sutjeska/Santa Koloma – AZ Alkmar

MAKEDONIJA

Budućnost/Struga – Nju Sejnts/Svift Esperanž

Škupi/Levski Sofija – Hapoel Ber Ševa/Panevežisa

SLOVENIJA

Maribor/Diferdanž – Fenerbahče/Zimbra

Celje/Vitorija – Balzan/Neman Grodno


tagovi

Hajduk SplitRijekaOsijekSutjeska NikšićBudućnost PodgoricaFK ŽeljezničarŽeljezničarBorac BanjalukaŠkupiStrugaMariborCelje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara