Olimpikov stadion (©Reuters)
Olimpikov stadion (©Reuters)

Holivudski guru za virtualnu realnost kupio Olimpik iz Liona

Vreme čitanja: 2min | uto. 21.06.22. | 10:26

Čuveni francuski klub u rukama vlasnika Botafoga i Molenbeka

Žan Mišel Ola je isterao svoje. Džon Tekstor je na vreme shvatio da bi mogao da izgubi trku ako ne prihvati kompromis i dosadašnjeg vlasnika kluba skloni iz Liona. Ovako, Ola će još tri godine ostati na predsedničkoj funkciji, ali će Tekstor biti novi gazda.

To je epilog dugih pregovora oko prodaje Olimpika, koji sada pripada Tekstoru, vlasniku Botafoga, belgijskog Molenbeka, pa i manjinskog akcionara u Kristal Palasu. Sve skupa Tekstor je kupio 66,5 odsto kluba, a procenat akcija bi mogao da skoči na 88,55.

Izabrane vesti

Uz njega, klub je hteo da kupi Foster Džilet, sin nekadašnjeg vlasnika Liverpula, ali se mučio sa bankarskim garancijama. Ola je isprva bio za njega, jer mu je ovaj garantovao ostanak u klubu koji vodi od daleke 1987. godine. Na kraju je Tekstor reagovao i Ola je svejedno ostao.

Olimpik je prodat za više od 500.000.000 evra, a dobiće i 86.000.000 za trošak. Tekstor je odustao od kupovine Porta – a i ta se opcija pominjala – kako bi se koncetrisao na Lion.

Džon Tekstor je inače prvo postao poznat po vožnji skejtborda na Floridi. Kažu da je bio ozbiljan takmičar, ali ga je teška povreda glave primorala da završi karijeru. Ušao je u svet biznisa i u međuvremenu zaradio nadimak “holivudski guru za virtualnu realnost” kojim ga je 2016. častio Forbs.

Tekstorove firme su naime pioniri na polju virtualne realnosti, holograma i sličnih vizualnih efekata. On je recimo i producirao čuveni film “Neobični slučaj Bendžamina Batona” sa Bredom Pitom koji se rađa kao starac, a zatim kako godine prolaze postaje sve mlađi.

U fudbalu se prvo zaleteo na Njukasl, Brentford i Benfiku, nije uspeo, ali je na kraju ušao u Palas, Lion, Molenbek i Botafogo…


tagovi

Žan Mišel Ola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara