(Shutterstock)
(Shutterstock)

I Letonija rekla odlučno "ne" Evropskoj Superligi

Vreme čitanja: 2min | pon. 01.11.21. | 11:37

Vlada baltičke džave je Sudu pravde Evropske Unije poslala negativno mišljenje o nesuđenom fudbalskom takmičenju

Dok velike države zasad javno ćute, "mala" Letonija se ne usteže da kaže da je pred sudskim organima Evropske unije rekla nedvosmisleno "ne" formiranju fudbalske Superlige koja se bez obzira što nije zaživela na delu i dalje bori u sudskim salama...

Izabrane vesti

"Stav Republike Letonije o ideji Superlige odobren je na sastanku Kabineta ministara 19. oktobra, izražavajući stav o evropskom sportskom modelu i njegovim osnovnim principima", kažu u Fudbalskoj federaciji Letonije.

Letonija je u zapažanjima dostavljenim Sudu pravde Evropske Unije izrazila stav o evropskom modelu sporta i njegovim osnovnim principima, uticaju i značaju na razvoj letonskog fudbala.

Kako je uopšte došlo do toga da se i Letonci izjašnjavaju na sudu?

Kada su u maju i aprilu po objavljivanju inicijative za stvaranje Superlige usledile oštre kritike fudbalskih saveza, klubova, igrača, navijača, pa i vlada pojedinih zemalja, osnivači nisu uspeli da nameru sprovedu u delo. Pojedini su čak brže-bolje pobegli od te ideje, dok je manji broj njih nastavio da radi na oživljavanju Superlige, zbog čega su podneli tužbu protiv Uefe i Fife u Kraljevini Španiji jer "zloupotrebljavaju dominantni položaj i ograničavaju takmičenja..."

Španija je predmet prosledila Sudu pravde Evropske unije radi pojašnjenja o tumačenju različitih odredbi Unije. U tom kontekstu vlade mnogih evropskih zemalja, navodno njih 16 od 27 članica EU, već su zauzele aktivnu poziciju u iznošenju stavova Sudu, odnosno tvrde da inicijativa Superlige ugrožava visoko cenjenu otvorenost i dostupnost takmičenja u evropskom sportu.

Očekuje se da će presuda pomenutog suda dati jednoobrazno tumačenje relevantnih članova Ugovora o funkcionisanju Evropske unije u odnosu na odredbe FIFA i UEFA.

"U evropskom fudbalu je svakome pružena prilika da dostigne vrh. To je sastavni deo ovog sporta, ukorenjenog u našoj kulturi. U aktuelnom evropskom fudbalskom mehanizmu svako ima ulogu i svi imaju koristi od poslovanja u ovom sistemu", izrazio je predsednik Letonske fudbalske federacije (LFF) Vadim Lašenko zadovoljstvo što se Republika Letonija aktivno uključila u borbu za fudbal.

UEFA je ranije saopštila da 16 država, uključuju Španiju i Italiju iz kojih su Real, Barselona i Juventus, poslednji timovi na braniku Superlige, drže stranu Evropske kuće fudbala. Navodno očekuje se da tak stav zauzme i Nemačka.


tagovi

LetonijaUEFAFIFAEvropska SuperligaLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara