Ferguson i Makalister proslavljaju gol (Reuters)
Ferguson i Makalister proslavljaju gol (Reuters)

Igra ludo De Zerbijevo tinejdž-čudo: Na istoriju u Brajtonu čekalo se preko 120 godina! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.05.23. | 17:10

Najmlađi sastav Premijer lige ostvario ključnu pobedu nad Sautemptonom uz dva pogotka sjajnog Evana Fergusona i prvi put u klupskoj istoriji igraće u jednom evropskom takmičenju

Kolo pre kraja sezone u Premijer ligi možemo da konstatujemo - Roberto De Zerbi je od Brajtona napravio evropski tim! Nakon što su srušili Sautempton u 37. kolu engleske elite (3:1) Galebovi će prvi put u preko 120 godina dugoj istoriji (osnovan 1901. godine) imati priliku da igra u jednom klupskom takmičenju Starog kontinenta i to će biti Liga Evrope.

Kao što su srušili Arsenal u prvoj utakmici nakon što ih je Everton ponizio sa 5:1, tako su i ovog popodneva smogli snage da se izdignu nakon ubedljivog poraza od Njukasla iz prošle runde. Ali takvi rolekosteri raspoloženja svojstveni su za mlade ekipe, a u Premijer ligi nema mlađe od Brajtona sa prosekom od 24,8 godina.

Izabrane vesti

Ne samo da je lucidni italijanski stručanjak svojim ultra-ofanzivnim fudbalom uspeo da donese timu sa juga Engleske najveći uspeh u istoriji, već je u fudbalsku orbitu lansirao nekolicinu supertalentovanih momaka. A oni su se postarali da De Zerbijevo tinejdž čudo zaigra ludo!

Moizes Kaisedo i Aleksis Makalister nisu tinejdžeri, ali su u najužoj konkurenciji za najbolje mlade igrače Premijer lige ove sezone. A šta tek reći od dvostrukom strelcu današnjeg okršaja na Ejmeksu Evanu Fergusonu. Momak koji je pre koju godinu - a trenutno mu je 18 - odbio da dođe u Mančester Junajted i Liverpul zarad potpisa za Brajton. Najefikasniji je tinejdžer Premijer lige sa šest pogodaka. Zapravo Brajtonovo obdaniše dominira Premijer ligom jer su od 19 tinejdž-golova ove sezone deset postigli Brajtonovi momci. Ferguson pomenutih šest, Paragvajac Hulio Ensiso tri i Argentinac Fakundo Buonanote još dva.

PRVI GOL FERGUSONA POGLEDAJTE OVDE.

Nakon rušenja novopečenog člana Čempionšipa Sautepmtona Brajton ima 61 bod, tri više od Aston Vile sa kojom će igrati u poslednjem kolu. Ali teško da će Vila moći da mu preotme šesto mesto i Ligu Evrope. Jer Brajton prethodno ima zaostalu utakmicu protiv Mančester Sitija koji sigurno neće igrati u najjačem sastavu, a iako izgubi neće biti strašno. Jer trenutno ima za 15 golova bolju gol razliku od Vile. Dakle, čak i da Brajton izgubi oba meča do kraja, izvesno će ostati šestoplasirani na kraju sezone.

DRUGI GOL FERGUSONA POGLEDAJTE OVE.

Možda se neko smejao Brajtonu kada ga je davljenik Everton razmontirao sa pet lopti u mreži, ali na kraju sezone te male, crne rupe biće zaboravljene. Pamtiće se onaj ludački meč protiv Liverpula u ranoj fazi sezone potpisan het-trikom Leandra Torsara. Pamtiće se skalp uzet tom istom Liverpulu na Ejmeksu, sećaće se Galebovi kako su po dva puta uzimali meru Mančester Junajtedu i Čelsiju, kako su poništili Tobdžije na Emiratima.

Sezona posle koje će izvesno pasti klupski rekord u visini transfera kada Aleksis Makalister pojača Liverpul. Upravo je on malo pre isteka pola sata igre spakovao gol Fergusonu, u završnici utakmice jednim volejem što je zamalo ušao u mrežu Svetaca pokazao zašto se Liverpul zalepio za njega. Naredni pogodak Fergusonu je vihornim prodorom i majstorskim dodavanjem pripremio još jedan momak što je eksplodirao pod De Zerbijem, Kaouru Mitoma. Treći pogodak delo je starosedeoca, iskusnog Paskala Grosa jer su mladim timovima potrebni i stariji momci. A i Grosu je loptu dodao klinac, 20-godišnji štoper Levi Kolvil, izdanak Čelsijeve škole i pozajmljeni igrač kojeg je De Zerbi takođe znao kako da iskoristi.

Brajtonov uzlet ne prestaje. Posle pet sezona u Ligi 1 zavredio je promociju u Čempionšip 2011, nakon šest sezona u drugom rangu probio se na najblještaviju evropsku fudbalsku pozornicu. Aktuelna sezone je šesta uzastopna Brajtonova u Premijer ligi i nije mogla da dobije bajkovitiji kraj. Možda nije u rangu sa onom čudesnom Lesterovom završenom titulom prvaka Engleske 2016, ali Brajton pokazuje da je klub sa idejom, planom i realizacijom. Klub u kojem se potezi pažljivo vuku. Klub koji se već navikao na epitet stabilnog premijerligaša i koji želi i više od toga.

PREMIJER LIGA – 37. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Subota

Totenhem - Brentford 1:3 (1:0)

/Kejn 8 - Embuemo 50, 62/

Bornmut – Mančester junajted 0:1 (0:1)

/Kazemiro 9/

Fulam – Kristal Palas 2:2 (1:1)

/Mitrović 45+5 pen, 61 – Eduar 34, Vord 83/

Liverpul – Aston Vila 1:1 (0:1)

/Firmino 90 – Ramzi 27/

Vulverhempton – Everton 1:1 (1:0)

/Hvang 34 – Mina 90+10/

Notingem Forest - Arsenal 1:0 (1:0)

/Avonji 19/

Nedelja

Vest Hem - Lids 3:1 (1:1)

/Rajs 31, Boven 72, Lancini 90+4 – Rodrigo 17/

Brajton - Sautempton 3:1 (2:0)

/Ferguson 29, 40, Gros 69 - Elijunusi 58/

17.00: (1,28) Mančester Siti (6,75) Čelsi (10,5)

Ponedeljak

21.00: (1,40) Njukasl (5,30) Lester (8,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BrajtonAleksis MakalisterRoberto De Zerbi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara