Žoze Murinjo
Žoze Murinjo

Insajderska priča - zašto je pao Žoze Murinjo?

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.12.18. | 11:09

Sastanci Skajpom, brljavost 52 skauta Mančestera, kako je propao pokušaj dovođenja Boatenga, zašto je tražio da se proda Marsijal...

Čuvena treća sezona došla mu je glave. U Realu, Čelsiju i evo sad i u Mančester junajtedu nije „sastavio“ do kraja mandata Žoze Murinjo. Kako je radio i ponašao se nije ni mogao da računa da će dobaciti do cilja, mada posle otkaza uručenog u utorak jutro, kreće polako da se odmotava klupko nesuglasica sa upravom kluba, koje je kad-tad moralo da rezultira rastankom.

Izabrane vesti

Nesuglasice su bile svuda. U svlačionici sa igračima, u razgovorima sa čelnicima, sa novinarima, protivničkim trenerima i(li) navijačima, te nije čudo što je, kao po običaju, Posebni sam sebi stvorio toliko neprijatelja da se samo postavljalo pitanje kad će pasti. Skliznuo je posle poraza u najvećem engleskom derbiju, međutim, u opširnom članku ESPN uverava da su problemi daleko složeniji od 1:3 na Enfildu kad je Liverpul pokazao Portugalcu da (trenutno) nije za moderan fudbal i Junajtedu da mora da se menja.

Prema insajderskim informacijama ESPN-a, prvi ozbiljniji sukob Žozea Murinja i izvršnog direktora Eda Vudvorda desio se letos. Sujetnom Murinju nisu se dopali komentari Dvajta Jorka o tome kako bi Mančester junajted bio prvak Premijer lige samo da je na klupi sedeo Pep Gvardiola. Navodno je Portugalac zbog takvih izjava nekadašnjeg napadača tražio da se ovaj smeni za funkcije klupskog ambasadora, međutim, na Old Trafordu nisu bili sprmeni da udovolje Murinjovom zahtevu.

Bio je to okidač nevolja. Ako je verovati ESPN-u, Žoze je igrao dvostrku igru tako što je u pripremi letnjeg prelaznog roka klupskim operativcima zaduženim za praćenje i analizu mogućih pojačanja dostavljao jednu listu želja, oni je u svojim programima obrađivali, a zatim dizao pritisak pojedincima uz uprave tako što je na virtuelnim sastancima – posredstvom Skajpa!? – tražio potpuno druge fudbalere, za koje malopre pomenuti analitičari nisu ni čuli. Na jednoj od tih sesija zapitao se i kako je Mančesteru kao velikom klubu, sa čak 52 skauta, promakao Hari Megvajer dok je igrao za Hal. Razlog za Murinjov bes je činjenica da je Junajted mogao da kupi štopera po znatno povoljnijoj ceni pre nego što se ovaj preselio u Lester, a Lisice posle samo jedne sezone tražile obeštećenje od oko 50.000.000 evra.

A Murinjo je čitavao leto kukao za pojačanjem u odbrani. S tim da je sam kriv što je uopšte došao u poziciju da traži nova rešenja, jer su se njegovi izumi poput Viktora Lindelefa i Erika Baija ispostavili kao promašaji. Rešio je da napadne Džeroma Boatenga, međutim, uprava ga nije podržala. Konkretno, Ed Vudovord je smatrao da reprezentativac Nemačke nije vredan potpisa, sve u strahu od čestih povreda koje su ga u poslednjih godinu dana odvajale od terena. Kao i zbog podsećanja da su poslednja dvojica novajlija iz Bajerna, Oven Hargrivs i Bastijan Švajnštajger, pokazali manje od očekivanog. Kad m je Vudvord saopštio da od potpisa Boatenga nema ništa, Murinjo je navodno u lobiju hotela u Majamiju, tokom letnjih priprema, samo uzviknuo u slušalicu:
„Sve je s...“

Murinjo i Ed Vudvord

Isti izvor navodi kako je baš Murinjo tražio ne samo Lindelafa i Bajia, nego i da su svih 11 igrača koje je Mančester angažovao za vreme njegovog mandata izbor trenera, a ne uprave, što baš i nije u saglasju sa pređašnjim izveštajima, kako su mu određena rešenja nametnuta. Tek, potrošeno je 446.000.000 evra za pojačanja u poslednje tri godine. Rezultati? Pehar Lige Evrope, trofej Liga kupa i jedan Komjunuti šild. Malo za ambicije Junajteda.

Kad smo već kod boravka na Floridi, ESPN je izričit da je Murinjo posle jedne konferencije za medije izvukao novinare van sale i posle zvaničnog dela im se poverio da bi bio „srećan ako klub što pre proda Antonija Marsijala“. Jasno je da su odnosi već tad počeli da se urušavaju i da je kasnije davanje, pa skidanje trake Polu Pogbi, imalo za posledicu još veći jaz između svlačionice i šefa struke. Počelo je da kulja na sve strane, stvorio se front protiv trenera i na kraju su mu igrači došli glave.

Isto važi i za zaposlene i trening centru Karington, jer ih Murinjo držao na distanci ne doputšajući da mu se obični radnici približe. Taj negativni stav prema zaposlenima i(li) kolegama iz stručnog štaba stvorio je klimu nezadovoljstva. Sumnjao je da neko iz svlačionice odaje timove novinarima dan pre utakmice, upinjao se da pronađe krticu, ali mu nije išlo, iako ESPN navodi detaljno nekoliko slučajeva „istrage“ koju je pokušao da sprovede.

Kad se na to nadovežu loši rezultati, neubedljive igre, ogroman zaostatak za Liverpulom, morao je vrh kuba da reaguje i da trenersu stolicu poveri jednoj legendi – Ole Gunar Solskjeru.

FOTO: Reuters


tagovi

Žoze MurinjoEd Vudvord

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara