Fudbaleri Mančester Sitija (©Reuters)
Fudbaleri Mančester Sitija (©Reuters)

Isplivali dokazi o mutnim radnjama Sitija: Sponzorski ugovori države i fantomske isplate za Manćinija

Vreme čitanja: 4min | čet. 07.04.22. | 21:03

Objavljeni i manevri kojim se klub iz Mančestera služio kako bi doveo talentovane igrače ispod 18 godina

Otkako su Čelsiju i njegovom vlasniku Romanu Abramoviču uvedene sankcije zbog ratnih dešavanja u Ukrajini, u centru pažnje ostrvske javnosti je poslovanje klubova sa vlasnicima koji dolaze iz autoritarnih svetskih država.

Zbog toga je kao bomba odjeknula vest renomiranog nemačkog lista Špigel da je Mančester Siti tokom proteklih godina bo finansiran od jedne vladine agencije iz Abu Dabija. Siti je godinama u centru pažnje raznih kontroverzi zbog sumnjivih sponzorskih ugovora kojim su se “peglali“ basnoslovni troškovi tokom decenije boravka šeika Mansura bin Zajeda Al Nahjana, inače člana vladajuće porodice iz Abu Dabija. Fudbalska observatorija CIES objavila je nedavno studiju u kojoj se ističe da nijedan klub u protekloj deceniji nije potrošio novca na pojačanja kao Mančester Siti – čak 1.700.000.000 evra! Samo poslednja linija tima Pepa Gvardiole vredi bezmalo 250.000.000 evra jer su toliko novca ukupno plaćeni Kajl Voker, Džon Stons, Ruben Dijas i Žoao Kanselo.

Izabrane vesti

Nedelja, 17.30: (2,15) Mančester Siti (3,50) Liverpul (3,60)

Za Siti se neretko u šali kaže da ima beskonačan budžet, ali to je zapravo tačno zbog načina na koji se klub finansira. Zbog toga što se oko kluba redovno diže velika prašina, Špigel navodi da Siti zapošljava neke od najboljih i najskupljih britanskih advokata i da ima jedan od najvećih pravnih timova u svetu sporta. Njihov posao je, naravno, da odbijaju sve pokušaje da se Siti diskredituje i pronađu rupe u zakonu koji bi Sitiju dali određenu prednost u odnosu na konkurenciju.

Prema izveštajima istraživačkog tima Špigela, Mančester Siti je, na primer, pravila zaobilazio tako što je plaćao milione u provizijama za agente kako bi se organizovali tajni dogovor za dovođenje tinejdžera koji nisu punoletni.

List je sve tvrdnje potkrepio nizom dokaza u vidu dokumenata koji pokazuju kako su se dovodili najtalentovaniji klinci, te radili poslovi unutar kluba i potpisivali ugovori sa vladinim agencijama iz Abu Dabija, dok je pravni tim pronalazio najbolje varijante da izvrda zakon.

Poput katarskih investicija u PSŽ ili saudijskog investicionog fonda koji je nedavno kupio Njukasl, Mančester Siti je milijarde potrošio kako bi propagandom iliti uspehom na terenu pokušao da progura bolju sliku o državi iz koje pare dolaze. Ne treba podsećati da Ujedinjeni Arapski Emirati ne dozvoljavaju kritikovanje vlasti, da se krše ljudska prava, a optužbe za ratne zločine u Jemenu dodatno kalja ugled ove zemlje. Špigel navodi da su Sitijevi vlasnici spremni da plate bukvalno svaku cenu samo kako bi njihova zemlja bila prikazana u što lepšem svetlu.

Navodi se i da ogromnu sumnju u njihove namere budi finansiranje putem “fantomskih“ uplata. Podsetimo, UEFA je 2020. suspendovala Mančester Siti na dve godine o čemu je Špigel, između ostalog, prvi pisao. Posle žalbe, gde je Mančester Siti zastupala grupa od dvanaest (12) advokata, UEFA je izgubila spor iako su postojali čvrsti dokazi o sumnjivom poslovanju kluba...

Kako je novac dolazio do Mančester Sitija? Kompanija Abu Dhabi United Group Investment & Development (ADUG) je u vlasništvu šeika Mansura, dok su zvanične institucije u UAE uporno tvrdile da se radi o privatnoj kompaniji u kojoj on nije umešan. U postupku pred Sportskim arbitražnim sudom u Lozani zvanični predstavnik Ministarstva finansija iz Abu Dabija tvrdio je da ADUG “nema nikakve veze“ sa Vladom UAE. Kasnija istraživanja pokazala su da je ADUG vršio brojne uplate Mančester Sitiju. Direktor pomenute agencije Kaldun Al Mubarak, inače premijer Abu Dabija, ujedno je i šef investicionog fonda koji je na čelu Mančester Sitija, odobravao je velike isplate i kontrolisao tok novca pre nego što završi na računu kluba. Zahtevi za odobravanje isplata provizija za agente slali su se generalnom sekretaru Organu za izvršne poslove UAE, što je zapravo pomenuta vladina agencija sa početka teksta. I to je samo deo manevara kojim se Siti koristio kako bi dolazio do onoga što želi lakšim ili zaobilaznim putem.

U slučaju dovođenja tinejdžera koji nisu ni punoletni, Špigel je otkrio niz isplata agentima Džejdona Sanča u vreme kada je sadašnji prvotimac Mančester Junajteda imao samo 14 godina, te Braima Dijaza u istom dobu. Zanimljivo, Španac je 2013. stigao u Siti iz Malage i pune dve godine je trenirao u Mančesteru pre nego što je zapravo bilo dozvoljeno da bude registrovan. Šeik je dao bio zeleno svetlo da se isplati nominalna suma od 350.000 evra na ime trening kompenzacije za transfer igrača ispod 18 godina, a transakcija je obavljena preko posrednika iz Barselone koji je dalje prosledio novac Malagi. Dalja istraga utvrdila je i niz isplata u visini od gotovo 10.000.000 evra agentu Jaje Turea... Podsetimo, Čelsiju i Real Madridu je svojevremeno bilo zabranjeno da registruje pojačanja zbog raznih mutnih radnji sa kupovinom najvećih talenata svetskog fudbala...

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

Pored formi isplate sponzorskih ugovora, na tapetu se našao i nekadašnji trener Sitija Roberto Manćini zbog navodnih isplata putem fiktivnih konsultantskih ugovora. Prema slovu tih ugovora trebalo je da dobije preko 2.000.000 evra po sezoni, uz još 5.000.000 evra u bonusima za ovaj posao. Ono što je izazvalo veliku pometnju jeste to što je istog dana potpisao konsultantski ugovor sa Al Džazirom vredan bezmalo 3.000.000 evra. Špigel je za sve poslove iz teksta postavio na svom sajtu linkove za preuzimanje ugovora.

Selektor Italije je na klupi Sitija bio od 2009. do 2013. godine i osvojio je 2012. prvu šampionsku titulu u klupskoj istoriji.

Kompletnu vest možete pronaći na sajtu Špigela.


tagovi

Mančester SitiRoberto ManćiniŠeik Mansur bin Zajed Al Nahjan

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara