Istina o Van Dajku i Dortmundu...

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.04.24. | 13:25

Sve bi lako bilo kad bi Rikenu, Kelu i Mislintatu neko mogao da garantuje 'efekat Džaka'...

Virdžil van Dajk (32) u Borusiji iz Dortmunda! Englezi su bacili bombu. Usledilo je kratko zatišje, pa neka vrsta odgovora iz Nemačke. U najkraćem: da, Milioneri jesu zainteresovani, ali da li će uspeti da zatvore finansijsku konstrukciju veliko je pitanje.

"Istina o Van Dajku i Dortmundu", naslov je u Bildu, a tekst potpisuju čak trojica novinara?! To bi trebalo da znači da je informacija proverena sa više strana, da je situacija sagledana maltene sa svih aspekata i da su zaključci ispravni.

Izabrane vesti

Holandski štoper koji i dalje važi za jednog od najboljih na svetu ima ugovor na još dve godine sa Redsima, međutim spekulacije oko njegove sudbine krenule su onog momenta kada je Jirgen Klop saopštio da na kraju sezone napušta Enfild. Imajući u vidu njegovu povezanost sa nemačkim stručnjakom, te činjenicu da je već šest godina u klubu sa kojim je osvojio praktično sve, nije neočekivano što će se na leto suočiti sa važnom odlukom: ostaje ili je možda došlo vreme za promenu?

"To je veliko pitanje za mene. Ne znam šta bih vam rekao", izjavio je nedavno Van Dajk kada su ga upitali gde će igrati od iduće sezone.

Ono što je izvesno i ozbiljno se 'oslanja' na priču engleskih kolega jeste sledeća činjnica: Borusija je u fazi traženja centralnog defanzivca, pošto Mats Humels (35) na kraju sezone napušta klub. Sebastijan Kel i Sven Mislintat neće odstupati od klupske filozofije i uigrane transfer politike, primarni cilj biće dovođenje talentovanih igrača za preprodaju, ali na Vestfalenu su svesni šta bi jedno takvo ime značilo i za ekipu i za navijače.

"Sa još najmanje dve godine na vrhunskom nivou, Van Dajk bi bio idealna zamena za Humelsa. Novi šef Lars Riken želi fundamentalno podmlađivanje, to je već saopštio saradnicima, pa opet, ne zanemaruje potrebu za iskusnom komponentom", stoji u tekstu Bilda.

Imali su u Dortmundu ove sezone pred očima koliko je kvalitetu i stabilnosti novog šampiona Leverkuzena doprineo iskusni Granit Džaka, pojačanje iz Premijer lige. Nema sumnje da bi za ambicije Milionera - često nerealne - novajlija najviše klase probudio možda i iste takve aspiracije.

"Klop i Van Dajk održavaju veoma bliske odnose kao trener i kapiten", piše dalje nemački tabloid. "Ukoliko dođe do toga da ga Nemac savetuje, šanse Borusije značajno bi porasle. Pored toga, treba imati na umu da je snažni Holanđanin rođen u Bredi, na oko 200 kilometara od Dortmunda, a u trenutnoj fazi karijere blizina doma i te kako ume da bude presudna prilikom izbora kluba kod nekih igrača".

Naravno, ne treba zanemariti ni finansijski momenat. Ono što će Milioneri, procene su istog izvora, najteže premostiti. U klubu trenutno najviše zarađuje Niklas Zile (11.000.000 evra bruto), dok bi za Van Dajka trebalo izdvojiti najmanje 13.000.000 po godini.

E sad, ako bi neko mogao da garantuje 'Džaka efekat', nema sumnje da bi u Dortmundu tu cifru čak i podigli...


tagovi

Virdžil van DajkJirgen KlopLetnji prelazni rok 2024

Obaveštavaj me

Dortmund
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara