©AFP
©AFP

Istorija pamti: Pele je četiri puta bio golman Santosa

Vreme čitanja: 2min | čet. 29.12.22. | 22:44

Čovek koji je mogao da igra fudbal na svakoj poziciji u timu

Termin "kompletan fudbaler" u Peleovom slučaju je imao apsolutno značenje. Čovek koji je još sredinom prošlog veka radio ono što se početkom novog milenijuma smatralo inovativnim u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, bio je i izuzetan čuvar mreže.

Istojija je zapisala da je Pele četiri puta tokom karijere bio golman Santosa. Činio je to po jednom 1959, 1964, 1969. i 1973. godine. Ipak, jedan se posebno izdvaja, a dogodio se 19. januara 1964. godine u revanš utakmici polufinala jugozapadne zone Kupa Brazila.

Izabrane vesti

Santos je pobedio prvi meč izgubio sa 1:3, a u revanšu je vodio sa 3:0, uz Peleov het-trik. Ipak, tri minuta pre kraja legendarni čuvar mreže Žilmar je zaradio crveni karton, izmena više nije bilo, pa je legendarni as uzeo rukavice i stao na gol. Ne samo da nije primio gol, već je zaustavio dve izuzetne šanse za protivnika, među kojima i kontranapad u poslednjem minutu.

"Pele je bio najkompletniji igrač kojeg sam ikad video. Imao je sve - dve dobre noge, magiju u vazduhu, brzinu, snagu. Mogao je da nadmudri protivnika veštinom, a mogao je i da mu pobegne. Nije bio visok, a delovao je kao džin na terenu. Imao je savršenu ravnotežu i viziju. Bio je najveći, mogao je da uradi sve što poželi na terenu... Sećam se kada su pitali brazilskog selektora Saldanju ko je najbolji golman u njegovom timu. Odgovorio je - Pele. Čovek je mogao da igra na bilo kojoj poziciji", rekao je Osvaldo Ardiljes, šampion sveta sa Argentinom 1978.

Pele je odveo Santos u finale Kupa, a tamo sa ubedljivih 8:0 u dva meča (6:0 i 2:0) na fantastičan način stigao do još jednog pehara u toj trofejnoj eri.



tagovi

Pele

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara