©FK Radnički Niš
©FK Radnički Niš

Joksimović predstavljen u Nišu: Privukao me kvalitet igrača

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.03.24. | 16:03

Krizna situacija u velikom klubu je dobar test sopstvenih mogućnosti-objasnio nekadašnji trener kragujevačkog svoje motive za preuzimanje niškog Radničkog

Promocija novog šefa stručnog štaba u niškom Radničkom. Pojava češća od promene godišnjih doba. Dejan Joksimović je treći trener koji će voditi Nišlije ove sezone, ali ovo je već četvrta rokada od početka prvenstva, budući da je Nikola Trajković na Čairu boravio u dva mandata.

Upravo od Trajkovića ekipu preuzima još jedan relativno mladi i ne preiskusan trener na domaćoj superligaškoj sceni, iza koga je više nego pristojna prošla sezona na klupi kragujevačkog Radničkog, začinjena učešćem u plej-ofu, ali i rezultatski neuspešan početak aktuelne, nakon čega je mesto na klupi ustupio Feđi Dudiću.

Izabrane vesti

Niški Radnički preuzima posle tri uzastopna prvenstvena poraza, u zoni baraža za opstanak, a samo par dana pred utakmicu koja uvek ima specifičnu težinu za njene aktere, takozvani “srpski El klasiko” u Kruševcu.

Nakon uobičajenih poruka da mu je velika čast i zadovoljstvo što je došao u klub sa velikom tradicijom, Joksimović je na današnjem predstavljanju medijima na Čairu objasnio i neke svoje osnovne motive da preuzme ovako vruć krompir.

"Situacija je delikatna, ali da nije verovatno ne bi ni došlo do ove promene. Treneri su uvek glavni ‘krivci’ za rezultate. Potrebna je opšta mobilizacija svih struktura u klubu, o tome sam već pričao sa čelnicima Radničkog, ali pre svega je potrebna reakcija igrača. Oni i jesu jedan od glavnih motiva mog dolaska ovde, uveren sam da ova ekipa ima, pre svega individualni, kvalitet i potencijal za minimum mesto u plej-ofu, što je sada, nažalost, nedostižno. Pričao sam sa igračima, već od utakmice u Kruševcu očekujem njihovu reakciju, jer oni su ključ izlaska iz ove, pre svega rezultatske, krize u kojoj se ekipa nalazi", počeo je priču Joksimović, potvrdivši da je ugovor zaključen do kraja tekuće sezone:

"Dogovor je takav da pokušamo da ostvarimo takmičarski cilj, da ostanemo u ligi, a posle toga da sednemo ponovo da razgovaramo. Kakva je svrha praviti dugoročne ugovore u ovakvoj situaciji? Eto još jednog mog velikog motiva, došao sam ovde da sebe da ‘testiram’ u kriznoj situaciji u jednom velikom klubu".

Istakavši da prepoznaje uzroke neiskorišćenog potencijala ekipe, upitan da ih navede, Joksimović je rekao:

"Osnovni problem po meni je to što ekipa nije dobro izbalansirana, u smislu da tim ne čini najboljih 11 individualaca, nego grupa koja najbolje funkcioniše zajedno. U tom smislu nam fali određeni balans. Takođe, psihološki momenat je sigurno problematičan u ovom trenutku, postoji nedostatak samopouzdanja, ali to je usko vezano sa rezultatima. Očekujem napredak već od Kruševca, bez obzira na to što je malo vremena za pripremu te utakmice. Juče sam odradio prvi trening, za većinu je to bio trening oporavka posle utakmice sa Crvenom zvezdom. Meč u Kruševcu smo počeli da spremamo danas, imamo još jedan trening sutra, ali to ne govorim kao alibi, jer moramo da upotrebimo sve svoje znanje i energiju da pobedimo tu utakmicu".

A priprema za Napredak svakako će biti drugačija u odnosu na ono što će se raditi nakon nje, kada će Jokaimović imati dve nedelje tokom reprezentativne pauze da implementira neke svoje ideje:

"Ne postoji čarobni štapić, ovo je proces za koji je potrebno vreme. Šta možemo u ovih par dana je da pre svega kroz razgovore, individualne i grupne, dopremo do svesti igrača da kvalitet postoji, ali da sve pada u vodu ako ga ne prate energija, želja, fokus, strast, koncentracija."

Radnički Napretku gostuje u momentu najveće euforije u tom klubu poslednjih godina, posle pobede nad Partizanom i niotkuda stvorene šanse za plasman u plej-of.

"Uz moj bivši klub Radnički iz Kragujevca su ekipa trenutno u najboljoj formi u ligi. Postižu i takve rezultate, to dopsinosi da igraju sa ogromnom dozom samopouzdanja. Najveće zasluge svakako pripadaju mom kolegi Gaćinoviću, koji je uspeo da preokrene celokupnu situaciju tamo. Jesu se oni pojačali dolaskom Majdevca i Marjanovića, ali ekipa je manje-više ostala ista, a moj utisak je da – a dugo pratim te igrače - mnogi od njih trenutno igraju najbolje periode u svojim karijerama. A to je do trenera. Teška utakmica, zahtevan protivnik, mi nemamo pravo da precenjujemo bilo koga. Poštujemo svakoga, ali moramo da verujemo u svoj kvalitet, da im ispariramo u onome gde su oni najjači, a to je srčanost i energija, da budemo organizovani u svim fazama igre. Ovo je naposletku igra grešaka, svaki detalj je bitan, svaka lopta, to pokušavam da usadim igračima u glavu".

Joksimoviću je klub na početku saradnje učinio veliku, a neuobičajenu uslugu i sačuvao mu sve igrače na raspolaganju koji su bili opterećeni žutim kartonima. Bamidele, Petrović i Stajić presedeli su ceo meč sa Crvenom zvezdom na klupi, a kaznu su odradili Ilić i Mesarović...

"Bio malo konsultovan oko sastava, u manjoj meri u odnosu na ljude koji su tu proveli duže vremena, učestvovao sam u pravljenju tima, vodeći računa o igračima koji su bili opterećeni kartonima. Nismo smeli da rizikujemo sa njima, jer ionako nismo kompletni, pošto Čolović i Stojanović zbog povreda još rade odvojeno od ekipe".

Na kraju i pitanje o sastavu stručnog štaba:

"Sa mnom je došao moj dugogodišnji saradnik Goran Vuković, on će raditi deo vezan za analitiku. Većina članova stručnog štaba mog kolege I prijatelja Nikole Trajkovića, na čelu sa Vladimirom Đorđevićem, ostaje uz ekipu", zaključio je Dejan Joksimović na svojoj prvoj pres konferenciji u ulozi trenera Radničkog.


tagovi

Dejan Joksimović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara