Napredak Kruševac (©Starsport)
Napredak Kruševac (©Starsport)

Još jedan debitant piše istoriju u Kruševcu

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.07.23. | 09:37

Napredak domaćin Železničaru iz Pančeva u prvom kolu Mozzart Bet Superlige (18.55, TV Arena Sport 1)

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kruševca/

Žreb je ponovo tako hteo. Još jedan klub će svoj prvi nastup u Mozzart Bet Superligi upisati pod Bagdalom. Baš kao pre dve sezone kada je istim putem, kao danas Železničar, morala da krene Kolubara. Bukvalno morala, jer u tom trenutku kao da još nije bila spremna za debi u šampionatu. Sa tri gola u mreži Dušana Puletića Napredak je ispratio rivala za Lazarevac.

Izabrane vesti

Hoće li danas Kruševljani biti blaži prema gostima iz Pančeva? Prognoze kažu da domaćin nije baš veliki favorit. Mada, nije bio ni onog jula...Tako je uvek kada Čarapani otvaraju sezonu. Već nekoliko godina su jedna od nepoznanica lige. Ništa neobično, s obzirom na brojne promene koje ih redovno zadese tokom leta...

Pre nekoliko godina su Kruševljani, kao pridošli iz nižeg ranga, došli do borbe za Evropu. Pre dve, u igri toplo-hladno, stigli su među osam najboljih, a prošle su morali kroz plej-aut do opstanka. Menjali su, kao po navici, pola rostera pod Bagdalom u još jednoj pauzi.

Čak 24 transfera u oba pravca dovela su do toga da Napredak danas kreće prvenstvo sa potpuno izmenjenim napadom u odnosu na pre dva meseca. Imaće tako priliku Slobodan Stanojlović, Uroš Nenadović, Dušan Stoiljković, Branislav Tomić i Siniša Babić da se predstave kruševačkoj publici, a utisak će velikim delom zavisiti od podešenosti nišana. Rekao bi sad neko da im neće biti teško da nadomeste izostanke ne baš uspešnih Bojana Čečarića i Bojana Matića prošle sezone. No, Marko Šarić i Nebojša Bastajić su se ipak u velikoj meri snašli u Kruševcu, štaviše, obojica sa po pet golova, vodili su listu strelaca u šampionatu.

Sva četvorica danas su na drugoj adresi. Brojke bi trebalo da su posledica impresije na terenu. A, nije baš da su novi napadači imali mnogo vremena za nameštanje. To je ona ne uvek srećna igra čije konce drži Dragan Perišić. Logično, za pravo štelovanje linija struci su potrebni dani. Sa druge strane, počinje bitka za bodove i bez milosti otkucava rangiranje prema tim zlatnim brojevima.

Koje je to onda prolazno vreme koje može ići u korak sa strpljenje? Za Napredak, čini se, da ga već danas nema, jer u naredna dva kola će morati protiv dva evropska izazivača - Crvene zvezde i Vojvodine. Ako je nešto dobro za gotovo novi Napretkov tim, to je činjenica da je kompletan prošao cele pripreme. Izuzimajući Putinčanina, koji je posle operacije morao na pauzu i ne treba očekivati da još ponese ulogu vođe. A nosiće je, sa sve kapitenskom trakom ove sezone.

Videće danas kruševačka publika novog golmana Vladimira Bajića, možda i mlade povratnike Filipa Krstića i Filipa Jovića, ali će imati priliku da u dresu Železničara pozdravi i nekadašnje igrače Napretka. Niko od njih, doduše, nije dobio pravu šansu pod Bagdalom.

Dušan Pantelić je tek sezonama kasnije izrastao u proverenog vezistu, Mladena Živkovića je velika povreda omela da se prikaže na pravi način, Aleksandar Stanković je bio zamena Marku Miloševiću, Mateja Zuvić premlad za veliku scenu... U svakom slučaju, svako od njih sigurno je spreman da se na premijeri u Mozzart Bet Superligi prikaže u pravom svetlu, posebno pod Bagdalom.

Za razliku od pomenutih, veliku šansu je Napredak dao Predragu Roganu, današnjem treneru Železničara, da se predstavi na velikoj sceni, ali perspektivni stručnjak na klupi Čarapana nije završio ni polusezonu u šampionatu 2019/20.

Glavni problem trenutne Napretkove situacije, posle ključnog u adaptaciji novih linija tima, jeste nesumnjivo već pomenuti izostanak Marka Putinčanina, iskusnog bedema ispred poslednje linije. Kombinovao je trener Perišić na toj poziciji, igrao na pripremama i sa dva i sa jednim zadnjim veznim, uparivao iskustvo i mladost (Babića i Jovića, Ljubomirca i Krstića), pa čak i obojicu starijih fudbalera, a čini se da još uvek nije našao dobitnu kombinaciju. Pitanje je da li je i ima, dok se na teren ne vrati nekadašnji igrač Voždovca i Vojvodine.

Odbrana, međutim, nije pretrpela mnogo promena. Bivšeg kapitena Dejana Kerkeza očekuje se da zameni Ognjen Mršić, za koga su se i pre nekog vremena u Kruševcu nadali da je kadar da preuzme jednu od glavnih uloga. Poverenje imaju i Đeković, Vukajlović, Jovanović i Prijović koji su već osetili isti teren. Još jednom će izgleda odbrana, bar na početku prvenstva, morati da drži ključ u igri Čarapana. Mada je Perišić najavio potentniju, bržu i ofanzivniju igru nego lani. Nije baš jednostavno verovati da će sve tako lako moći da bude uklopljeno s tom idejom. Ili Perišić drži čarobni štapić, kao onomad kada je seo na klupu Napretka protiv niškog Radničkog i pokrenuo tim.

Danas bar ne počinje iz minusa. Ali startuje, i pitanje je u koliko zgodnom trenutku po domaćina u Kruševac dolazi novopečeni superligaš.

MOZZART BET SUPERLIGA, 1. KOLO:

Subota

Čukarički - Radnički Niš 2:0 (0:0)

/Badamosi 52, Ndiaje 91/

Spartak - IMT 2:1 (1:1)

/Đurasović 43, Hrstić 63 - M. Luković 15p/

TSC - Partizan 3:3 (2:2)

/Antonić 12, Đakovac 45+5, Stojić 90+7 - Natho 40, Belić 43, Saldanja 79/

Voždovac - Javor 0:0

Nedelja

18.55 (2,15) Napredak (3,25) Železničar (3,60)

18.55 (2,25) Novi Pazar (3,15) Radnički 1923 (3,45)

20.00 (1,20) Crvena zvezda (6,75) Vojvodina (14,0)

Ponedeljak

19.00 (2,00) Mladost (3,40) Radnik (3,90)



tagovi

Mozzart Bet SuperligaNapredak KruševacFK Železničar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara