Lunjin hvata živu loptu Bernardu Silvi (Reuters)
Lunjin hvata živu loptu Bernardu Silvi (Reuters)

Kad zaobiđeš 'Teoriju budale', postaneš najpametniji čovek na Etihadu i heroj Real Madrida

Vreme čitanja: 5min | čet. 18.04.24. | 10:59

Počeo je sezonu u senci Tiba Kurtoe, bio rezerva Kepi, a onda je Andrej Lunjin skinuo krunu Gvardiolinom Sitiju usred Mančestera u tek osmom nastupu u Ligi šampiona

Nema "teže" odore u svetskom fudbalu do one kraljevski bele što pripada madridskoj aristokratiji. I nema većeg pritiska do onoga kada odeveni u nju, predstavljate najtrofejniji klub Evrope u Evropi, u utakmici koja je morala da se igra u finalu. Taj pritisak ume da parališe i najveće - pitajte Luku Modrića posle 525 nastupa i šlepera trofeja sa Realom zašto je sinoć izveo onako traljav jedanaesterac? Zbog tog pritiska horde ekstremnih fudbalskih talenata ugasile su se na Bernabeuu. Ne i jedan momak sa istoka, prvi Ukrajinac u istoriji Real Madrida.

Koliko god to nezamislivo izgledalo i zvučalo, Andrej Lunjin, 25-godišnjak koji je dva puta u aktuelnoj sezoni nosio etiketu drugog golmana Reala (pre nego što se Tibo Kurtoa povredio i nakon što je Kepa Arisabalaga stigao iz Čelsija kao zamena), bio je Realov faktor stabilnosti protiv ekipe koja vas tera da odustanete od fudbala, koja vas poput hidraulične prese gužva i uokviruje u pravouganik zvani šesnaesterac.

Izabrane vesti

U tom pravougaoniku vladao je momak od kojeg se to nije očekivalo. Ne manirom koji dolikuje njegovom tutoru Tibu Kurtoi, Manuelu Nojeru i golmančinama sa preko 100 nastupa u Ligi šampiona... Ne nakon što je, još u prvom činu četvrtfinala, pre devet dana na Santjago Bernabeuu, upravo on kiksuno i dozvolio Mančester Sitiju rano vođstvo.

Znate onu komentatorsku floskulu kada ne previše iskusni golmani upišu prvu lakšu intervenciju nakon "reda radi" udarca rivala, a glas iz televizora kaže "Ovo će mu sigurno značiti za samopouzdanje...". Po toj logici, Andrej Lunjin trebalo je da se ugasi već u drugom minutu utakmice na Bernabeuu kada ga je Barnardo Silva lukavim slobodnjakom probušio kao balon na bližoj stativi. Ali Ukrajinac je logiku ostavio po strani i do kraja madridskog okršaja (kod golova Fodena i Gvardiola nije mogao apsolutno ništa), igrao, kretao se, anticipirao i branio bez greške.

A onda, osam dana kasnije, sudbonosno veče na Etihadu. I jedno od najupečatljivijih golmanskih lica u nokaut fazi Lige šampiona poslednjih godina. Osam odbrana za 120 minuta momka koji je sinoć prvi put u karijeri branio 120 minuta. Veto iz otvorene igre De Brujneu, Bernardu Silvi i Filu Fodenu iz otvorene igre od mladića koji je sinoć tek osmi put branio u Ligi šampiona i koji je tokom uvodnog dela sezone i grupne faze mahom bio zamena Kepi Arisabalagi. A onda i dva odbranjena penala!

Decenijama već stoji uvreženo opštenarodno mišljenje (čast izuzecima) o penal lutriji. Postoji tu, zrno istine, no jedanaesterci na nivou završnice elitnog takmičenja mnogo su više od puke sreće. Priprema, koncentracija, petlja! Ma koliko mu manjkao iskustva u evropskim blokbasterima, Ukrajinac je sinoć zaokružio sva tri kriterijuma!

O, kako je samo bila slatka osveta Bernardu Silvi. Portugalac ga je u prvom meču nadmudrio čistom fudbalskom genijalnošću, a onda mu se karmički bumerang vratio dok se pola planete hvatalo za glavu i pitalo "šta se zapravo dogodilo". Pamtite li još jekog golmana koji posle penala hvata živu loptu koja ide po sredini gola?

Postoji priča i iza poteza kojim je Lunjin osramotio Bernarda, ništa manje nego ovaj njega nedelju dana ranije. Samo što će Ukrajinac igrati polufinale, a Portugalac ne. Stručni štab Real Madrid označio je trojicu fudbalera Sitija koji bi mogli da raspale po sredini gola. Među njima je bio i Silva. Lunjin je trebalo da izabere jednog kod čijeg penala će ostati nepomičan. Dakle, imao je 33,3 odsto šanse da pogodi. Ili su se procenti povećali u njegovu korist nakon što je Hulijan Alvarez pogodio, a Luka Modrić promašio jedanaesterac u prvoj seriji.

Da objasnimo o čemu se radi, vratićemo se godinu i po dana unazad, na finale Mundijala u Kataru i penal seriju između Francuske i Argentine. U drugoj seriji, Kingsli Koman je promašio penal, a Paulo Dibala šutirao po sredini i nadmudrio Iga Lorisa. I ta priča ima pozadinu i vrlo je moguće (samo Lunjin zna) povezanost sa jučerašnjim penalom na Etihadu. Naime, heroj Gaučosa i najbolji golman Svetskog prvenstva Emilijano Martinez savetovao je Dibalu da gađa po sredini. Rezonovanje proisteklo iz čisto golmanske vizure - kada saigrač promaši penal (kao u slučaju Komana onomad, a Modrića sinoć), golman ne bi smeo da ostane nepomičan na gol liniji, već da izabere stranu kako ne bi ispao budala, kako ne bi postao predmed sprdnje i podsmeha. Lunjin je uradio suprotno od očekivanog! Samo je čekao, opovrgao teoriju "Budale". Nije ispao smešan, već najpametniji protagonista u Mančesteru.

U narednoj, trećoj seriji skinuo je penal Mateu Kovačiću, a zasluge dobrim delom idu na račun Kepe Arisabalge, Mateovog saigrača iz Čelsija i Luke Modrića dugogodišnjeg Mateovog partnera u veznom redu Hrvatske.

"Znao sam gde će Kovačić gađati. Luka mi je mnogo pomogao savetima. U Realu ništa nije lako. Uvek sam radio naporno i to mi se sada isplaćuje", rekao je Lunjin.

I ništa, zaista, nije bilo lako na Lunjinovom putu do prvog tima Blankosa. Od leta 2018. kada ga je Kraljevski klub platio ukrajinskog Zoriji 8.500.000 evra, nije mogao ni da sanja šansu pored neprikosnovenog Tiba Kurtoe. U njegovoj prvoj sezoni, na Bernabeuu je bio i Kejlor Navas. I krenule su pozajmice. Prvo sezona u Leganesu, pa godina u Valjadolidu, zatim selidba u Ovijedo. Za Real je debitovao januara 2021. u ranoj fazi Kupa Kralja protiv neuglednog niželigaša Alkojana, maja 2022. premijerno se upoznao sa Primerom igrajući Madrilenjo, a dodir sa Ligom šampiona prvi put je imao petog oktobra iste godine kada je madridski gigant savlado Šahtjor.

Kada vam je put isprepletan sumnjama poput Lunjinovog, očekuje se da vas, nakon što na golmanskim rukvicama prenesete najveći klub na svetu u polufinale Lige šampiona, sustignu emocije. Da zaplačete, zaurlate, krenete u trijumfalni trk. Ali Lunjin je, delovalo je sa pulsom ispod stotke, počeo samo mirno da korača nakon Ridigerovog penala odluke. Prema izveštajima španske Marke, dok je svlačionica lumpovala, Realov diskretni heroj je bio na video pozivu sa roditeljima u Ukrajini, a nakon tuširanja, bez naročite euforije krenuo kroz miks zonu na razgovor sa novinarima.

"Veoma sam umoran, ali sam najsrećniji čovek na svetu. Situacija sa mojoj porodicom i zemljoj je vrlo teška. Ali želim da zahvalim svima koji me podržavaju. Skoro svi koji me poznaju, znaju da sam vrlo mirna osoba. Danas je ceo tim odradio izvanredan posao. Mnogo smo se žrtvovali", rekao je 25-godišnjak.

Ako iko posle sinoćnog doktorata na gol liniji veruje da je sreća pomilovala Lunjina, deset odbranjenih penala iz 26 pokušaja u profesionalnoj karijeri, jasno ukazuju na to da ništa nakon produžetaka na Etihadu nije bilo slučajno.


tagovi

Real MadridAndrij Lunin

Obaveštavaj me

Real Madrid
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara