Damir Čakar (©MN Press)
Damir Čakar (©MN Press)

Kakav je Čakar bio igrač, takav je Novi Pazar tim: Dobar prekid je pola gola

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.11.22. | 17:12

Od 27 golova u Mozzart Bet Superligi, Pazarci su 15 postigli iz prekida

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Pazara/

"Kakav trener tokom igračkih dana, takva mu kasnije i ekipa", opaska je koja se često čuje u fudbalskim krugovima. Ima odstupanja, ali ne i u slučaju Novog Pazara iz takmičarske 2022/2023.

Izabrane vesti

Na pazarskoj klupi donedavno je sedeo Vladimir Gaćinović, nezgodan po protivnika u prekidima krajem osamdesetih i tokom devedesetih godina prošlog milenijuma, a nasledio ga je nešto mlađi i u tom segmentu još ubojitiji Damir Čakar, jedan od najboljih šutera na ovim prostorima ikada i neretko asistent posle kornera ili slobodnih udaraca.

"Dobar prekid je pola gola! Nema tu ništa neobično. U fudbalu na najvišem nivou, ogroman broj utakmica bude odlučen posle prekida. U tom segmentu, imamo odličnog izvođača Miloša Mijića, koji to mora da koristi još bolje i da ekipa dodatno profitira. Očekujem i od nekih momaka sjajnih u skoku, pre svega mislim na Slobodana Rubežića, da budu još efikasniji. Mi to radimo, vežbamo na treninzima. To je bitan deo fudbalske igre. Zamisli kad na 0:0 otvoriš rivala iz slobodnjaka, sve dobija drugu dimenziju i ide u tvoju korist. Ili kad je dobar centaršut iz kornera ili poludistance, kad je dobro udariš i krešeš kako treba, kad čuješ zvuk… Naravno, potrebno je i da imaš nekoga da to materijalizuje, kao što smo mi protiv Javora imali Andriju Majdevca i Milana Joksimovića, koji su glavom pospremili u mrežu", itekako ima šta da kaže Čakar po pitanju prekida.

Osvrnuo se trener Pazaraca i na Partizan iz njegovog igračkog doba…

"Bili smo poznati po sjajnim prekidima, koje je majstorski koristio Savo Milošević, ali i Niša Saveljić, Dražen Bolić, Zoran Đurić… Ponavljam, dobar prekid je pola gola, majstore", konstatuje nekadašnji bomarder iz Pljevalja.

Tehnologija nije bila na današnjem nivou, ali merila se brzina šuta i dok je Čakar igrao fudbal. Rekord Superlige delili su Marko Stanojević i Đuro Zec, posle čijih udaraca je lopta letela i do 137 kilometara na čas.

"Merili su mi to jednom u Partizanu, bile su neke daske... Zaista, ne mogu da se setim brojke", priznaje Čakar.

Vratimo se na njegov sadašnji kolektiv. Novi Pazar ove sezone u Mozzart Bet Superligi teži da igra u jakom ritmu, sa izraženom tranzicijom po osvojenoj lopti, a protivničke mreže trese najčešće iz prekida. Pa, krenimo redom...

Brzo i spretno izveden aut Periše Pešukića označio je početak akcije za gol Zorana Danoskog protiv Čukaričkog (1:2), a Mijić je iz kornera asistirao Joksimoviću za popravljanje utiska u Ivanjici (1:2). Potom je Mijić iz penala presudio Partizanu (1:0), ali i ubacio iz ugla malo pre egzekucije Danoskog u Bačkoj Topoli (1:0).

Rubežić je znao da materijalizuje korner Mustafe Mujezinovića za potvrdu trijumfa u Nišu (3:1), da bi "svoje" Kruševljane sa kreča otpisao Majdevac (2:1). Vodeći pogodak Mijića u pobedi nad Spartakom (2:0) najavio je Pešukićev aut u visini šesnaeterca Subotičana, a tačku u tom okršaju stavio je Bojica Nikčević iz jedanaesterca.

Neumoljiv sa bele tačke za početnu prednost u slavlju na "Čika Dači" (3:1) bio je Sead Islamović, dok je senzacija protiv Crvene zvezde izostala (1:2), ali se pamti gol kapitena Stefana Lončara, posle ubacivanja iz kornera Nenada Gavrića, koji je na isti način pomogao Rubežiću da se upiše u Surdulici (1:1).

Plavima je početni kapital u remiju sa Vojvodinu (1:1) obezbedio Nikčević sa 11 metara, što je ponovio Mijić za podelu plena na Banovom brdu (2:2). Napad za izjednačujući gol Majdevca u osvajanju tri boda protiv Javora (3:1) počeo je brzo izvedenim prekidom Mijića, posle čega je Mijić iz slobodnjaka nanišanio Joksimovića.

Suma sumarum – 15 od 27 golova u tekućoj Mozzart Bet Superligi, što preneseno u procente znači skoro 56, postigli su Pazarci posle prekida igre. Mogao je Novi Pazar da bude još efikasniji u tom domenu, da izađe i na svih 60 odsto, ali su sa penala omašili Lončar, Mijić i Majdevac. Ne treba zanemariti i činjenicu da su posle kaznenog udarca Nikčevića sa 11 metara u Jagodini (2:1) stigli do osmine finala Kupa Srbije.

U Mozzart Bet Superligi ove jeseni, snagu novopazarskog prekida poslednji će imati priliku da oseti Partizan, sledeće nedelje u Humskoj.


tagovi

FK Novi PazarMozzart Bet SuperligaDamir Čakar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara