Karim Benzema (©Reuters)
Karim Benzema (©Reuters)

Karimova zlatna bandaža

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.10.22. | 08:53

Znate li zbog čega i koliko dugo Benzema nosi zavoj oko desne šake?

Strpljenje je vrlina. I zato je Karimu Benzemi moralo da se vrati za sve one godine provedene u senci Kristijana Ronalda. Iako je već ušao u četvrtu deceniju života, Francuz je procvetao odlaskom Portugalca u Juventus. Vodio je Real do trofeja u Ligi šampiona i dva u Primeri, a priznanje da je prošle sezone bio najbolji fudbaler sveta zvanično je stiglo u ponedeljak uveče u Parizu, uručenjem Zlatne lopte.

Znalo se već mesecima da će pehar završiti u Benzeminim rukama, mada se prilikom prošlog izbora desilo da je Robert Levandovski mimo očekivanja većine izvisio (sedmi put je najboljim proglašen Lionel Mesi). Zbog toga su čak organizatori iz Frans fudbala promenili pravilo i umesto da se gleda učinak u kalendarskoj, odlučili da se od 2022. odluka donosi na osnovu postignutog u takmičarskoj godini. A, kada je tako, tu dileme nije bilo.

Izabrane vesti

Iskusni golgeter Real Madrida je u sezoni 2021/2022. dao 44 gola i imao 15 asistencija u 46 nastupa za Kraljevski klub. Sa Realom je osvojio Ligu šampiona, Primeru, Superkup Španije i Superkup Evrope. U četiri sezone španskog prvenstva od Ronaldovog odlaska leta 2018. u svakoj je postigao preko 20 golova (21, 21, 23, 27), a u tekućoj je na četiri pogotka u šest mečeva.

Kvalitet Karima Benzeme nikada i nije bio sporan. Demonstrirao ga je još u Lionu, s kojim je četiri godine uzastopno bio prvak Francuske. Uostalom, potvrđuje to i 35.000.000 evra (s bonusima 41.000.000) koje je Real platio francuskom klubu 2009. za transfer tada 21-godišnjeg napadača. Doveden je istovremeno kad i Kristijano Ronaldo, Kaka, Ćabi Alonso, Raul Albiol, Alvaro Arbeloa, Ezekjel Garaj i Esteban Granero.

Iako konstatno standardan u prvom timu i važan adut svakog trenera koji je od 2009. sedeo na klupi Madriđana, Francuz je morao da se načeka kako bi dobio zaslužena priznanja i na individualnom planu. Ređali su se timski trofeji, ali sve što je do odlaska Kristijana Ronalda od nagrada u španskom fudbalu imao Benzema, bilo je priznanje za najboljeg igrača Reala u seozoni 2015/2016. Kada je Portugalac napustio klub, Benzema je vezao još tri pomenute nagrade, četiri puta se našao u najboljem timu Primere, dvaput je zvanično proglašen najboljim igračem španskog prvenstva, a triput u izboru čitalaca ugledne Marke i, ono što je najzanimljivije u moru trofeja koje je Francuz osvajao tokom karijere, tek prošle sezone je prvi put bio najbolji strelac lige (doduše, pored Ronalda na to je značajno uticao i Leo Mesi).

"Bila je čast igrati sa njim, on je najbolji. Onog dana kada je otišao u meni se probudila ambicija da budem još bolji. Dobio sam motivaciju da radim više stvari na terenu", priznao je Francuz tokom ceremonije u Parizu.

Verovao je Benzema u sebe, a verovao je i njegov nekadašnji uzor, Tjeri Anri.

"U svetu punom Ronaldovih i Mesijevih navijača, ja sam već 15 godina navijač Karima Benzeme. Smejali su mi se kada sam pričao da će igrajući za Real Madrid jednog dana biti kandidat za Zlatnu loptu. Ali svaki heroj ima svoj dan. Nikada ne prestajte da vežbate. Budite kao Karim", poručio je bivši golgeter klincima.

Karim Benzema 19. decembra puni 35 godina i o njegovim dostignućima u karijeri, statističkim podacima, pa i umeašanosti u ucenjivanje reprezentativnog saigrača Matjea Valbuene snimkom seksa, zbog čega je osuđen na godinu dana zatvora uslovno i godinama nije nastupao za Francusku, većina toga se zna.

Ali da li znate zašto i koliko dugo Benzema nosi zavoj oko desne šake?

Prvi put sa bandažiranim prstima sjajni golgeter zaigrao je 2019. godine. Od tada je zavoj redovan deo njegove opreme, te će mnogi reći da je u pitanju sujeverje. Jer, zašto bi inače neko već tri godine igrao s obavijena dva prsta? U pitanju je, ipak, povreda.

Te 2019, u januarskom okršaju sa Betisom, Benzemi je posle uklizavanja Marka Bartre stradao mali prst desne šake. Doktori su mu rekli da je potrebna operacija posle koje bi morao dva meseca da miruje, ali Francuz ih nije poslušao. Real Madrid je u tom trenutku bio tek peti na tabeli i nije želeo da ostavi ekipu na cedilu. Tražio je lekarima da mu zaviju ruku i već u sledećem meču vratio se na teren odigravši svih 90 minuta protiv Sevilje u pobedi sa 2:0. Zatim je, dve nedelje nakon povrede, bio dvostruki strelac protiv Espanjola (4:2 za Real).

Karim Benzema protiv Betisa januara 2019. godine (©Reuters)Karim Benzema protiv Betisa januara 2019. godine (©Reuters)

Sa operacijom je sačekao sve do kraja sezone, ali nije želeo da miruje potrebno vreme. A onda je ponovo povredio isto mesto.

"Imao sam operciju, ali problem je što period oporavka traje dva meseca, a ja sam hteo da budem sa ekipom. Onda sam opet povredio isti prst, ali nemam vremena za novu operaciju tako da zato igram sa bandažom", objasnio je Francuz na jednoj od konferencija za medije početkom prošle sezone.

Zavoj oko ruke vremenom je postao Benzemin zaštitni znak, toliko da ga nosi čak i njegov lik u video-igrama. A, u očima Realovih navijača Benzema je istinski superheroj.


tagovi

Karim BenzemaReal MadridZlatna lopta

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara