Katai slavi posle 166.večitog derbija
Katai slavi posle 166.večitog derbija

Katai kao Hugo i Pjana: Protiv Partizana leva, desna, glava!

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.03.22. | 17:42

Neobično ostvarenje Zvezdinog Magika u istoriji večitog derbija

Kada je proigrao u prvom mandatu u Crvenoj zvezdi, pod komandom Miodraga Božovića, Magiko iz Srbobrana je imao više nego zanimljiv odgovor na pitanje koja noga mu je jača:

Izabrane vesti

„Pojma nemam, dajem golove i levom i desnom. Nisam ni provalio koja mi je jača“, kratak je bio Katai.

I zapravo dve rečenice iz citata Zvezdine desetke najbolje ilustruju njegov igrački opus. To je nepredvidivost, to je dribling, to je esencijalni talenat, to je tehnika i ofanzivna moć, koja prevazilazi i neke fizičke anomalije. Može Aleksandar Katai i da ima slabije periode u crveno-belom dresu, ali je pogotkom u 166. večitom derbiju podigao lestvicu sopstvenih ostvarenja kada je reč o mečevima sa Partizanom. Udarcem desnom nogom stigao je Katai do brojke od četiri gola protiv večitog rivala.

Ovaj na asistenciju Srnića bila je rutina za nekadašnjeg reprezentativca Srbije, obzirom da se namestio na šut i iskoristio nešto slabije postavljanje odbrane crno-belih i golmana Aleksandra Popovića.

Pre toga je inicirao vođstvo, pošto je nadskočio Vujačića i doprineo da Ohi iz nesporedne blizine postigne prvenac u večitim derbijima.

Gledajući isključivo mečeve sa Partizanom, Aleksandar Katai je najviše napredovao kada je reč o skok igri. Tokom prethodnog derbija u Humskoj za defanzivce crno-belih bio je prava leteća tvrđava. Pogodio je prečku, drugi put promašio, ali je u trećem pokušaju idealno poklopio loptu na centaršut Milana Rodića i savladao Aleksandra Popovića.

Već tada Katai je mogao da se pohvali retkim ostvarenjem, postao je prvi igrač još od Mihaila Pjanovića koji je pogađao protiv Partizana na sve moguće načine. Lepu seriju u istoriji večitog derbija, Katai je počeo 12. septembra 2015. godine kada je u trijumfu od 3:1 bio vrlo raspoložen. Tada je posle karakterističnog driblinga i biciklice levicom sa 16 metara pogodio bliži ugao tadašnjeg golmana kluba iz Humske Živka Živkovića.

Retko svedočanstvo majstorstva, koje je u ovom veku ispratio samo Hugo Vijeira. Portugalacu su bila potrebna samo dva derbija da kompletira golgeterski učinak u najvećoj utakmici srpskog fudbala. Upravo kada i Katai, i Hugo Vijeira je zablistao tog 12. septembra 2015. godine. Pogodio je prvo levom nogom, a potom postigao jedan od najlepših golova u novijoj istoriji večitog derbija. Sjajnim udarcem sa skoro 30 metara. Već u narednom okršaju sa crno-belima, Ugo Vijeira je bio precizan glavom. Blizu je bio i Ričmond Boaći, kada govorimo o Zvezdinim akterima duela sa Partizanom. Reprezentativac Gane je tri puta pogađao mrežu crno-belih, ali je dva puta to činio udarcima desnom nogom, dok je glavom postigao jedan od najkontroverznijih golova u istoriji susreta crveno i crno-belih. Blizu je bio i Nenad Milijaš, ali njemu nedostaje pogodak slabijom desnom nogom.

Kataijevom zaostavštinom može da se pohvali Mihajlo Pjanović, mada je on mandat započeo u prošlom veku. Debitovao je u večitom derbiju uoči bombardovanja marta 1999. godine i odmah pogodio glavom. Bio je nekada sjajni napadač fatalan za crno-bele, najznačajniji je postigao u 114. derbiju odigranom 2. aprila 2000. godine. Crveno-beli su slavili sa 2:1, a upravo je Pjanović u finišu prvog poluvremena pobegao Saviću i Krstajiću i udarcem levom nogom pogodio bliži ugao. Pogađao je pre i posle toga glavom i udarcem desnom nogom.


tagovi

Aleksandar KataiMihajlo PjanovićHugo Vijeira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara