Ilustracija (©FIFA)
Ilustracija (©FIFA)

Klupsko Svetsko prvenstvo: Al Hilal ima sreću što ne igra u Kazablanki, novajlija Sijetl preti Al Ahliju

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.02.23. | 09:57

Nema favorita u subotnjim obračunima u Maroku

Maroko je u centru pažnje, i to ne samo zbog uspeha na minulom Mundijalu. Tanger i Rabat gradovi su domaćini 19. izdanja FIFA Svetskog klupskog prvenstva, međunarodnog fudbalskog turnira koji organizuje FIFA između pobednika šest kontinentalnih konfederacija (Real Madrid, Flamengo, Al Hilal, Vidad Kazablanka, Sijetl Saunders, Al Ahli Kairo i Okland Siti), kao i šampiona lige domaćina.

Takmičenje je krenulo 1. februara kada je egipatski Al Ahli počistio Okland Siti sa Novog Zelanda sa 3:0 i plasirao se u glavni žreb, a završiće se 11. ovog meseca. Čelsi je branilac titule, ali nije u mogućnosti da brani krunu jer se nije kvalifikovao pošto je eliminisan u četvrtfinalu Lige šampiona 2021/2022.

Izabrane vesti

Marokanski fudbal poslednjih meseci doživljava veoma uspešna vremena. Na nedavno održanom Svetskom prvenstvu u Kataru reprezentacija Lavovi Atlasa su postali prva selekcija sa afričkog kontinenta koja je stigla do polufinala, a u maju prošle godine Vidad Kazablanka je osvojila afričku Ligu šampiona i u subotu će da se bori za mesto u polufinalu sa Al Hilalom, dominantnim protivnikom iz Saudijske Arabije.

15.30: (2,80) Vidad Kazablanka (2,95) Al Hilal (2,80)

Finale azijske verzije Lige šampiona trebalo je da se igra već u oktobru, ali kada je najavljeno da zbog komplikacija i raznih odlaganja to neće biti moguće do maja 2023. godine, neko je morao da bude izabran za zelenim stolom. Izbor je pao na Al Hilala, pobednika kontinentalne elite 2021. Ovaj klub je treći put na takmičenju najboljih svetskih klubova, i predvodi ga argentinski strateg Ramon Dijaz.

Da bi se dočepali vrednog "metala", a ne samo ponovo imali "drvene medalje" oko vrata, moraće na samom početku da se nose sa veoma neprijatnim testom. Tim iz Rijada zapravo ima sreću što turnir organizuju gradovi Tanger i Rabat, jer bi ga u Kazablanki čekao pravi pakao. Ipak, Vidad ima veliku prednost u domaćem okruženju.

18.00: (3,10) Sijetl (3,10) Al Ahli (2,45)

Egipatski Al Ahli pobedio je u uvodnom meču na Svetskom klupskom prvenstvu pošto je opravdao očekivanja na papiru protiv novozelandskog autsajdera Okland Sitija, savladavši ga bez problema sa 3:0. Sada će treći put uzastopno igrati u četvrtfinalu i verovatno ga čeka mnogo teži zadatak - Sijetl Saunders je dominirao u prošlogodišnjoj KONKAKAF Ligi šampiona i na ovom turniru ima visoke aspiracije.

Jedan od dvojice afričkih predstavnika plasirao se u Maroko zahvaljujući finalnom učešću u CAF Ligi šampiona, jer Vidad je bio pobednik takmičenja, a čak mu je i drugo mesto bilo dovoljno da obezbedi treće učešće zaredom na prestižnom turniru. U prethodne dve godine je veoma visoko postavio letvicu, jer je uvek ulazio u polufinale i zauzeo odlično treće mesto. Odbrana bronzanih medalja neće biti laka, Sijetl mu sigurno neće dati ništa besplatno.

Šampioni Severne i Centralne Amerike dočekali su meksičke izazivače Pumas u finalu, a ubedljiva pobeda od 3:0 u revanšu na svom terenu donela im je prvi trijumf na takmičenju. Sijetl možda ima jednu manu u odnosu na protivnika, pošto je njegova poslednja takmičarska utakmica bila početkom oktobra.

KLUPSKO SVETSKO PRVENSTVO - MAROKO, 2. RUNDA

Subota

15.30: (2,80) Vidad Kazablanka (2,95) Al Hilal (2,80)

18.00: (3,10) Sijetl (3,10) Al Ahli (2,45)

***kvote su podložne promenama


tagovi

FIFA Klupsko svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara