Kobi Džons (©Mozzart Sport/Aleksandar Gligorić)
Kobi Džons (©Mozzart Sport/Aleksandar Gligorić)

Kobi Džons za Mozzart Sport: Francuzi najjači, Srbija na teži način naučila lekciju kako se igraju turniri

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.12.22. | 08:06

Legendarni Amerikanac je takođe više očekivao od Orlova

Pun je Katar velikih fudbalskih faca, dovedene su sa svih strana sveta, ali i debelo plaćene da ulepšaju skupoceni spektakl. Dovoljno je videti postavu katarskog medijskog giganta BeIN Sportsa… Stručni konsultanti posle utakmica su Kaka, Teri, Del Pjero, Batistuta, Vilja, Mateus, Šmajhel, Gulit, Desaji, Venger, Majk Din, Hatem Trabelsi

Poznata imena rade i za ostale najveće svetske TV kuće. Glavne zvezde američkog Foksa su dvojica proslavljenih reprezentativaca Lendon Donovan i Kobi Džons. Sa ovim drugim smo sinoć posedeli malo na utakmici Francuske i Poljske i uz priličan broj molbi Foks Sportsu uspeli da prevaziđemo tu prepreku njihovog plaćenog ekskluziviteta.

Izabrane vesti

Kobi Džons je legenda fudbala u Americi. Jedan od prvih Amerikanaca koji je izabran u tamošnju Kuću slavnih. Sa 164 utakmice u američkom dresu je i dalje igrač sa najviše mečeva u istoriji reprezentacije, a učestvovao je i na tri Mundijala.

Posle SP 1994. na domaćem tlu, angažovao ga ja tadašnji premijerligaš Koventri, potom je kratko igrao za brazilsku Vasko da Gamu, ali se ubrzo vratio u Ameriku i 1996. potpisao za Los Anđeles Galaksi za koji je igrao 12 sezona. Prvi je igrač u istoriji tamošnje MLS lige kojem je nakon završetka igračke karijere dres povučen iz upotrebe jer je Galaksi konzervirao njegovu “trinaesticu”.

Za Foks radi već 12 godina kao konsultant i zaštitno je lice moćne TV mreže. U Kataru malo radi, malo uživa u fudbalu.

U kratkom razgovoru za Mozzart Sport nam je odgovorio na par pitanja. Pre svega, ko mu je favorit za titulu?

“Francuska je i dalje najdominantnija ekipa na svetu. To je tim koji je dobro formiran, kompaktan je, lako stvara šanse i postiže golove. Kao da uvek imaju resurse da ubace u višu brzinu kada im je to potrebno i skoče na viši nivo igre. Makar su to pokazali do sada, a videćemo šta nose ozbiljniji rivali u narednim rundama”. 

A Brazil?

“Dobri su, ali čini mi se da imaju problem oko Nejmara i da bez njega imaju blagi pad u igri. Neznatan, ali se oseti. Ipak je on igrač koji pravi razliku i teško je bez takvih fudbalera. Ali ako se oporavi i bude zdrav, Brazil je tim koji legitimno napada titulu”.

Ko vas je neprijatno iznenadio?

“Mnogo je neprijatnih iznenađenja sa timovima koji su ispali… Prvo bih izdvojio zlatnu generaciju Belgije koja je eliminisana. Tužan kraj… Odmah potom i Nemačka. Očekivao sam da te dve velike ekipe sigurno prođu dalje. Naravno, moram da pomenem i moju Ameriku za koju sam očekivao da će dogurati dalje. Makar do četvrtfinala”.

Srbija?

“Gledao sam samo poslednju vašu utakmicu protiv Švajcarske, prve dve nisam pa nisam baš toliko pozvan da analiziram. Što se poslednjeg meča tiče, po meni je Srbija bila dobra u utakmici koja je bila baš onako teška i `vrela`. Ipak se odlučivalo o prolasku u narednu rundu. Znam da ste očekivali više. I ja sam najavljivao Srbiju kao `dark horse` Mundijala i još mnogo ljudi je to govorilo. Slušao sam čak i da je kandidat za titulu. Znam da je ovo za vas veliko razočaranje, ali ljudi, ovo je ipak Mundijal. Ispadaju i jači i bolji timovi”.

Kobi Džons protiv Florina Radočojua 1994. godine (©Reuters)Kobi Džons protiv Florina Radočojua 1994. godine (©Reuters)

Po čemu vam je bila dobra igra Srbije?

“Vi možete da postižete golove, ali ako dignete ruke od ozbiljne igre pozadi, onda ćete uvek biti u problemu. Znate za izreku da napad pobeđuje utakmice, a odbrane osvajaju trofeje? Ako niste znali, sada ste je naučili na teži način... Morate da imate stabilnost u defanzivi, jer svaki rival ima neke top igrače sa kojima će vas napasti i kazniti. Bez obzira koliko vam je napad moćan, morali ste više pažnje da posvetite defanzivi“.

A od igrača, koga biste izdovojili?

Mitrović mi je bio dobar iako mi je delovalo da nije u punoj formi. Njega dugo pratim i znam. Gledao sam samo jedan meč Srbije pa ne bih o nekim drugim imenima. Ono je zaista bila jedna od najtežih i najborbenijih utakmica na prvenstvu. Strašan intenzitet i ogromna energija na terenu. Videlo se koliko ima tenzije između igrača i na kraju se to razotkrilo u onim konfliktnim situacijama”.

Dvojica Srba su imali posebnu ulogu u Kobijevoj karijeri. “PrekiRadosavljević i Bora Milutinović.

“I dalje ne umem da izgovorim kako treba Prekijevo prezime, a-ha-ha. Bora je bio moj prvi selektor u reprezentaciji i zahvalan sam obojici na sjajnoj saradnji koju smo imali. Bora je ostavio neizbrisiv trag u istoriji našeg fudbala, jer je napravio sjajan rezultat sa našom generacijom. Bilo je lepo raditi sa njim”.


tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara