Aleksander Arnold, Lingard, Stons i Šo (©Reuters)
Aleksander Arnold, Lingard, Stons i Šo (©Reuters)

Koga nema, ima pravo da se ljuti: Renesansa Šoa i Stounsa, Lingard iz pepela, gde je nestao Trent?

Vreme čitanja: 5min | pet. 19.03.21. | 08:50

Kako i zašto je Sutgejt pravio određene izbore reprezentativaca uoči tri poslednja takmičarska meča pred Euro?

Ko se ne nađe na spisku reprezentacije, ima pravo da se ljuti, ali Geret Sautgejt je na vreme podsetio sve one koji konkurišu za dres Gordog Albiona na mantru kojom se vodi, ili bar tako on misli – da biste bili deo reprezentacije morate igrati konstantno i ispunjavati visoke standarde. Niko neće biti odabran na osnovu reputacije ili stare slave.

Tako su Luk Šo i Džon Stouns svojevremeno izgubili mesto u državnom timu, ali su ga povratili. Dešavalo se to u prošlosti i Kiranu Tripijeu, odnosno Kajlu Vokeru, ali njih dvojica su ostali na spisku u koloni desnih bekova, a pridružio im Čelsijev Ris Džejms. Trent Aleksander Arnold platio je ceh Liverpulovog sivila u koje se i sam delimično utopio.

Izabrane vesti

Standard koji je postavio prošle sezone bio je tako visok da je pad bilo nemoguće zamaskirati. Dovoljno je pratiti najosnovniju statistiku koja kaže da je na svega tri od 27 premijerligaških mečeva učestvovao u golovima svog tima. Postigao je jedan, namestio tri, a na poslednjih devet utakmica nije uradio ništa po tom pitanju. Uz to, iza Liverpula je katastrofalan period, a tabela kaže da posle 29 utakmica ima 13 pobeda, sedam remija i devet poraza.

Trent Aleksander Arnold (©Reuters)Trent Aleksander Arnold (©Reuters)

Bacite pogled na prošlogodišnjeg Trenta. Do 29. kola je upisao 11 asistencija i dva gola, na deset mečeva postizao ili nameštao pogotke, a Redsi su imali 27 pobeda i po jedan remi i trijumf i čak 15 primljenih golova manje nego prošle sezone. Da naglasimo da timske brojke iako nemaju strikno veze sa desnim bekom ipak dosta utiču na srozavanje lika i dela plejmejkera zarobljenog u telu defanzivca.

“Rekao sam Trentu da sam sličnu stvar uradio sa Kajlom i Kiranom u prošlosti i da je njihov odgovor na izostavljanje iz ekipe bio pozitivan. Prihvatili su izazov i našli put nazad. Trent je supertalentovan fudbaler i siguran sam da će imati ogromnu ulogu u budućnosti engleske reprezentacije”, objasnio je Sautgejt.

Međutim, selektor je naveo i da su Lidsov Luk Ejling i Aston Vilin Meti Keš bili ispred Trenta prilikom odabira igrača. Dakle i da iz bilo kog razloga neka dvojica iz konkurencije Džejms, Tripije, Voker nisu mogla da se odazovu pozivu, Liverpulov bek bi i dalje izostao. Nameće se pitanje da li je ovo Sutgejtova psihološka igrica, šok terapija kojom želi da do kraja sezone pretoči razočaranje i nezadovoljstvo Aleksander-Arnolda u blistave partije iz prošle sezone s isključivo jednim ciljem: da za Euro koji startuje u junu dobije najkvalitetniju verziju čoveka o kojem se prošle godine pričalo kao o najboljem desnom beku Evrope.

(2,40) Fulam (3,20) Lids (3,10)

Odbrana Tri lava izgubila je Trenta na neodređeno, ali je ponudila dobrodošlicu nekim starim znancima. Sautgejt nije imao računicu da ne pozove Džona Stounsa koji je poslednji meč za državni tim odigrao 2019. godine. Od Sitijevog viška, čoveka koji je trebalo da za oko 20.000.000 napusti Etihad, do stuba najutegnutije odbrane Premijer lige i jednog od najraspucanijih defanzivaca na Ostrvu. Imaće zadatak da partijama na nivou ovosezonskih u dresu Građana izbriše reputaciju momka koji je na ‘ti’ sa kiksevima. Pravio ih je u polufinalu Lige nacija protiv Holandije, pamti mu se i ono spavanje u kaznenom prostoru kada je Mandžukiću dozvolio da utrči i ostavi Engleze bez finala mundijala. Ove sezone grešaka nema ni u najavi, a ni najverniji navijači Sitija ne pamte ovakav zid ispred gola.

Luk Šo (©Reuters)Luk Šo (©Reuters)

Prvi put od 2018. godine na spisku reprezentacije našao se Luk Šo. Oživeo je nekadašnji fudbaler Sutemptona pod dirigentskom palicom Olea Gunara Solskjera, upisao 23 premijerligaška nastupa, pet asistencija, devet sačuvanih mreža sa ekipom. Bio je jedan od arhitekti Sitijevog sloma u mančesterskom derbiju. Bio je vođa kada bi Bruno Fernandes fudbalski zanemeo.

“Besprekoran je čitave sezone. Zdrav Luk Šo, fizički jak Luk Šo, samouvereni Luk Šo je najbolji levi bek u državi”, mišljenje je legende Mančester Junajteda Gerija Nevila.

Drugi levi bek je Ben Čilvel koji eksplozivno otvorio sezonu, ali otkako je Tomas Tuhel preuzeo kormilo Čelsija češće je rezervista. Sautgejt se možda ogrešio o Vest Hemovog Arona Kresvela, ali uz nivo igra koji trenutno drži, Šo će biti prvi levi bek Engleske na predstojećem Euru.

Šo je dakle oživeo sa Oleom na klupi, a Džesi Lingard pobegavši od Norvežanina. Dejvid Mojes je u Vest Hemu od Lingarda napravio feniksa, a ovaj se iz pepela izborio povratak u reprezentaciju za koju je na poslednjem Mundijalu igrao standardno i zabeležio pet nastupa (gol i dve asistencije). Već u prvom meču za Čekićare sa dva gola je najavio povratak, a ukupno četiri pogotka i dve asistencije na šest utakmica slutili su da bi ponovo mogao da dobije poziv.

Možda najveću dilemu Sautgejt je imao kada je izbor spao na Olija Votkinsa ili Patrika Bamforda. Uprkos nešto boljim brojkama napadača Lidsa, tas je prevagnuo na stranu Viline vedete koja bi mogla da debituje protiv San Marina.

“Sviđa nam se njegov presing, brzina i utrčavanje iza leđa odbrane. Ima prostora da poradi na povezivanju igre, ali u debitantskoj sezoni u Premijer ligi u velikom klubu, odrađuje posao izuzetno kavlitetno” rekao je Sautgejt o Votkinsu i dodao da će Bamford biti u pripravnosti ukoliko dođe do neželjenih povreda u napadačkom sektrou.

Oli Votkins (©Reuters)Oli Votkins (©Reuters)

Prvi čovek stručnog štaba Gordog Albiona skratio je spisak sa prethodnik 29 na 26 imena i prezimena. Razlog je kako bi lakše napravio finalnu seču pred polazak na Euro do kojeg ga dele još tri takmičarske utakmice.

Prva je na programu za šest dana protiv San Marina na Vembliju, naredna 28. marta u Skadru gde će rival biti Albanija, a tri dana kasnije sledi najzahtevniji ispit i treće kolo kvalifikacija za mundijal u Kataru 2022. godine protiv Poljaka.

Sautgejt je izabrao one za koje veruje da će mu u prve tri utakice kvlifikacionog ciklusa doneti maksimalnih devet bodova. Nezadovoljnih naravno ima, nema sumnje da se Trent Aleksander-Arnold smatra oštećenim, Banford takođe ima pokriće da smatra da je trebalo da uđe pre Votkinsa, agent Evertonovog Majkla Kina u neverici preispituje “ludačku“ odluku da se pozovu Konor Koudi (Vulverhemton) i Erik Dajer (Totenhem) pre njegovog štićenika. Ali ko je izostao ima pravo da se ljuti, ali bolje mu je da ostatak sezone iskoristi da ubedi Sutgejta da ipak zaslužuje da se nađe na spisku putnika za Euro.

A kada se potpuno oporave Džek Griliš (mogao bi da bude u konkurenciji za meč sa Totenhemom za vikend), Harvi Barns, Džejms Medison, Džejdon Sančo možda će tada još neko od trenutnih reprezentativaca negodovati što je izostao.

PAŽNJA! PAŽNJA!

Mozzart asistenti dolaze na vaš prag radi uplate depozita - svakog dana biće dostupni od 08 do 22, a brojeve telefona na koje ih možete pozvati pronađite OVDE.


tagovi

Luk ŠoTrent Aleksander ArnoldDžon StounsOli VotkinsDžesi LingardGaret Sautgejtreprezentacija Engleske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara