Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Kreće borba za Ligu šampiona: Trener tima iz Andore prežalio Budućnost

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.06.23. | 11:20

Podgoričani ipak veliki favoriti protiv Atletik Eskaldesa

Samo 17 dana pošto je Mančester Siti krunisan u Istanbulu, počinje preliminarno kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i to skoro 4.000 kilometara od Ataturka. Čast da otvore borbu za mesto u prvoj rundi imaju Atletik Eskaldes i Budućnost, koji se ovog utorka sastaju u islandskom Kopavoguru, gradiću sa manje od 40.000 stanovnika (15.00).

Šampioni Andore i Crne Gore učestvuju u plej-ofu zajedno sa Tre Peneom iz San Marina i domaćinom Breidablikom, a pobednika čeka dvomeč sa Šamrokom u prvom kolu 11. jula. Tri tima koja ispadnu biće prebačena u drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencije, tako da je mnogo toga u igri kada mini-turnir počne u Kopavoguru.

Izabrane vesti

Šampion Andore Atletik je prošle sezone bio na vrhu Primere, samo četiri godine pošto je uspeo da se vrati u najjači rang. Za dva boda ej bio uspešniji od domaćeg rivala Intera, a ekipa kojom upravlja bivši omladinac Barselone i levi bek Svonsija i Lidsa Federeiko Besone pobedio je u šest od poslednjih osam ligaških mečeva.

"Za nas je ovo čudo. Od igranja u Andori sa svim poteškoćama i specifičnostima do toga da se osećamo kao profesionalni tim preko noći. Breidablik, koji je domaćin, tretira nas veoma dobro i zajedno sa UEFA čine da se osećate kao deo Lige šampiona. Imao sam sreću da igram ovo takmičenje dva puta kao fudbaler Inter Eskaldesa i kažem momcima, da moramo da sanjamo i mislim da ćemo uspeti da prođemo u finale. Tamo bi, ako sve ide po logici, trebalo da bude Breidablik. Budućnost je imala pripreme kao i mi. Bio je to tim koji sam želeo na žrebu, jer je Breidablik u jeku ligaške sezone", rekao je Besone, strateg Atletika.

15.00: (4,60) Atletik Eskaldes (3,50) Budućnost (1,73)

Za razliku od protivnika nenosioca, crnogorski šampion Budućnost je postao redovan u UEFA takmičenju od nezavisnosti 2006. Plavo-beli kreću treći put u borbu za Ligu šampiona u minule četiri godine. Sveukupno su osvojili šest titula prvaka države i najbolji su klub Crne Gore u pogledu kontinentalnih kvalifikacija, odigravši više sezona i utakmica u evropskim takmičenjima nego bilo koji drugi tim u zemlji, osvojivši Intertoto kup 1981. godine.

Skidanje Sutjeske sa trona, najžešćeg domaćeg rivala podgoričkog kluba, nije bio lak zadatak u prošlom mandatu. Oba tima su sakupila po 70 bodova, a Budućnost je podigla pehar jer je ima daleko bolji učinak u međusobnnim duelima.

Puleni Miodraga Džudovića favoriti su protiv Atletika na otvaranju Lige šampiona u utorak, a pruža im se prilika da se, potencijalno u finalu pretkola, osvete Breidabliku, od kojeg je Budućnost izgubila u Ligi konferencije prošlog jula.

"S velikim nestrpljenjem čekamo utakmicu, a očekivanja pred ovaj turnir su kao i uvek najveća. Budućnost mora da ide na pobedu i mora da veruje u to. Stručni štab nam je ukazao na vrline protivnika, ali i mane koje ćemo pokušati da iskoristimo. Koji su naši aduti? Pre svega, ogroman kvalitet koji imamo u napadu", istakao mladi vezista Podgoričana Vasilije Adžić, a prenose Vijesti.

PRELIMINARNA FAZA - POLUFINALE (KOPAVOGUR)

Utorak

15.00: (4,60) Atletik Eskaldes (3,50) Budućnost (1,73)

21.00: (25,0) Tre Pene (13,0) Breidablik (1,07)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Budućnost PodgoricaAtletik EskaldesLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara