Starteri Napretka iz meča sa Crvenom zvezdom (© Star sport)
Starteri Napretka iz meča sa Crvenom zvezdom (© Star sport)

Kruševljani bez pritiska u završnici: Šta se krije ispod prolećnog uspeha?

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.04.23. | 08:50

Napredak protiv Radnika (19h, TV Arena Preium 1) otvara seriju mečeva kod kuće - protiv Surduličana, Crvene zvezde i niškog Radničkog

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kruševca)

Da se u svetu fudbala ništa ne rešava preko noći reći će vam i oni koji ga ne prate pomno. Mišljenje koga neretko namerno zaboravljaju uprave srpskih klubova. No, da nema apsolutnih istina i da se potkradu rariteti, potvrdio je Napredak krajem februara.

Izabrane vesti

Bez želje da ulazimo u sve razloge zbog kojih je kruševački superligaš morao da posegne za merom koju je i tad delom želeo da izbegne - jer pod Bagdalom su verovali u dugoročni projekat sa Dušanom Đorđevićem kao šefom struke - najradikalnija, smena šefa stručnog štaba, nije nimalo zbunila javnost posle nove serije od osam mečeva bez pobede u Mozzart Bet Superligi. Iznenađujuće ili ne, u Kruševac je stigao Dragan Perišić. Činjenica - trener bez velikog iskustva u elitnom rangu. Ipak, strateg koji je stepenik po stepenik (od rada sa pionirima do onog sa klubovima u šampionatu) sticao iskustvo.

Onda uspeh pod Bagdalom, timski i njegov, skrojio je zaista preko noći. Mada bi vam on došapnuo da je odlično znao prilike u Napretku mnogo pre ozvaničenja saradnje s njim.

Od rezultata se ne može pobeći, a Perišić je sa novim timom upisao pet pobeda, tri nerešena ishoda i dva poraza. Dva trijumfa već u prva dva meča, tad i onaj u Novom Sadu protiv Mladosti (1:0), koji je najavio mnogo bolja izdanja Napretka na gostovanjima. Dotad Čarapani su savladali samo Spartak van svog terena (2:1), još u septembru prošle godine. Onda, posle trijumfa u Srpskoj Atini, upisali su tri boda u Lazarevcu (1:0) i Lučanima (1:0), prošli u četvrtfinale Kupa još jednom pobedom u Subotici (1:0). Strpljenje kao ključna reč Dragana Perišića, kako na terenu, tako izvan njega, koja je sjajnu potvrdu dobijala van Kruševca.

Simptomatično je da je Napredak, od dolaska novog trenera na klupu, samo jednom, u 11 mečeva, odigrao meč sa više od dva gola na susretu: onaj u Kragujevcu, kada je torpedovan od Radničkog 1923 (0:3) i koji je bio svojevrsni novi preokret sezone, letargiju spojenu s ljutnjom na sebe posle tog duela Kruševljani su pretočili u borbenost na svakom sledećem duelu. Na sedam utakmica sačuvali su mrežu, primili samo gol u poslednjih pet. Jasno je na koji način je Perišić morao do rezultata, no i pored mnogo manje ranjive odbrane, pokazali su Čarapani i napadački potencijal kad je to bilo potrebno.

Pitanje je da li su se ikada i našli u zaista ugroženoj zoni. Izgleda, uvek pravili potreban korak u poslednjem trenutku. Od trijumfa jesenas protiv Mladosti GAT (1:0), preko onog protiv Radničkog iz Niša (2:0) na Perišićevoj premijeri na klupi, pa sve do jednog od dva poslednja - kada je pod Bagdalom pao Spartak (1:0). Zanimljivo, uvek su u okvirima pobede minimalnim rezultatom.

Još nešto je interesantno, 21 i jednog igrača je na teren poslao beogradski strateg u samo poslednja tri meča. U pragmatičnom stilu onog što često napominje - svi su u sistemu i samo na taj način se drži pažnja svakog pojedinca.

To zadržavanje koncentracije unutar tima dovelo je Napredak, pred duel protiv Radnika, u sigurnu luku i izvestan opstanak u eliti pet kola pre kraja Mozzart Bet Superlige. Zato i nismo puno hteli o meču koji je daleko značajniji rivalu, a Kruševljanima će služiti kao generalna proba za onaj bitniji, u sredu protiv Crvene zvezde u Kupu, na mestu na kome je Napredak već iznenadio novog-starog šampiona (1:1).

Iz Kruševca se, bez obzira na već urađeno, može čuti da žele deveto mesto na tabeli i sve trijumfe u plej-autu. Kakav bi to dijametralni uvod za novu sezonu bio od onog prošlogodišnjeg. Kada nema pritiska, ne zvuči neizvodljivo, a mogao bi Napredak možda tako i do klupskog rekorda.

MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE, PLEJ-AUT, DRUGO KOLO

Nedelja

17.00 (1,95) Radnički Niš (3,30) Mladost Lučani (3,80)

19.00 Napredak - Radnik

Ponedeljak

17.00 (2,80) Kolubara (3,25) Spartak (2,40)

Utorak

17.00 Javor – Mladost GAT



tagovi

Napredak Kruševacplej-autMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara