FOTO: AFP
FOTO: AFP

Lajpcig se poigrava i odgaja magično dete za PSŽ, a napadač predatorskog instinkta samo je njegov (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.03.24. | 22:25

Čini se da će od razigravanja Ćavija Simonsa najviše koristi imati francuski šampion, ali je s nova dva gola Openda pokazao da je najdragoceniji "stalni" igrač Bikova

Mnogo je teskobnih dana preživeo Lajpcig krajem februara i početkom marta. Ne samo da je tim Marka Rozea izgubio dvomeč osmine finala Lige šampiona protiv Real Madrida i prokunuo brojne kontroverzne sudijske odluke u sudaru sa Kraljevićima, već su pristalice sada već redovnog učesnika elitnog takmičenja ostale obeshrabrene rečima sportskog direktora svog kluba Ruena Šnajdera, kojima je jasno stavio do znanja da praktično ne postoje šanse da klub otkupi Ćavija Simonsa od Pari Sen Žermena sledećeg leta.

Možda tim iz istočnog dela Nemačke neće moći da zadrži jednu od najvećih nada svetskog fudbala, ali je jedan drugi biser samo njegov. Uložio je Lajpcig 38.500.000 evra prethodnog jula u kupovinu Loisa Opende, a akvizicija iz Lansa pokazala se jednom od najubitačnijih u evropskom fudbalu ove sezone. Belgijski napadač neverovatnim fizičkim predispozicijama i kretnjama sa loptom podseća na nezaustavljivu gazelu koja ruši sve pred sobom u naletu na protivnički gol, a u ubedljivoj pobedi svog tima na gostovanju Kelnu 5:1 (1:1), dva puta se upisao u strelce. Openda je na taj način došao do brojke od 19 pogodaka u Bundesligi i sada je treći strelac lige sa samo dva manje od otklrovenja sezone Serua Girasija.

Izabrane vesti

Posmatrano sa psihološkog askpekta, utisak je da jedna od nezahvalnijih uloga u nemačkom fudbalu u ovom trenutku upravo ona koju ima trener Lajpciga. Daleko od toga da klub ima finansijskih problema ili da je u krizi igre, ali je posle novog ispadanja u Ligi šampiona bez iskoračenja neminovno moralo da ostavi određeno razočaranje. Po igri Lajpciga na domaćem frontu, posledice tog tipa bar za sada se ne vide.

I na drugoj utakmici posle ispadanja na Santjago Bernabeu, Lajpcig je trijumfovao bez većih poteškoća, ne može se reći bez ikakvih (možda pomalo čudno zvuče kada se uzme u obzir da je pobedio sa četiri gola razlike). Sve do 63. minuta Lajpcig nije uspevao da slomi tim na poziciji baraža za opstanak, ali je onda na krilima fantastične saradnje Ćavija Simonsa i Loisa Opende postavio stvari na mesto.

Sposobnost Lajpciga da iz tri poteza potpuno destabilizuje protivničke odbrane prvi put je viđena već u 15. minutu, kada je tropotezna kombinacija Šeško - Olmo - Simons, ostavila potpunu unezverenu zadnju liniju domaćih i zaključno golmana Marvina Švebea. Pokazao je Keln da ne želi da se preda, iako je svestan činjenice da je kvalitativno značajno limitiran u tekućoj sezoni. Prekidi su bili jedna od retkih prilika da priprete gostima, a posle jednog od kornera Sargis Adamjan ostao je sam na drugoj stativi i zakucao loptu u gol Petera Gulačija. Bio je to prvi gol u sezoni za 30-godišnjeg Jermena.

Kada je Lois Openda stupio na scenu nije bilo spasa davljeniku. Ostrvio se bivši igrač Lansa kao Kondor na jarčeve slabašne kosti i razornim udarcem u 63. minutu vratio vođstvo Lajpcigu. Samo četiri minuta kasnije golo glavom na filigranski centaršut Davida Rauma, rešio je praktično sve dileme. Golovi Malijca Amadua Haidare i Danca Jusufa "Jurarija" Poulsena samo su pridodale moćan utisak, koji je Lajpcig ostavio na terenu 16. tima na tabeli.

Lajpcig je sada četvrti na tabeli sa dva boda više od Borusije Dortmund. Milioneri u nedelju (17.30) dočekuju Ajntraht Frankfurt.

BUNDESLIGA – 26. KOLO

Petak

Keln - Lajpcig 1:5 (1:1)

/Adamjan 18 - Simons 15, Openda 63, 67, Haidara 70, Poulsen 82 /

Subota

15.30: Darmštat - Bajern

15.30: (2,55) Hajdenhajm (3,50) Borusija Menhengladbah (2,85)

15.30: (1,85) Majnc (3,70) Bohum (4,70)

15.30: (2,10) Union Berlin (3,40) Verder (3,60)

15.30: (2,15) Volfzburg (3,50) Augzburg (3,60)

18.30: (3,80) Hofenhajm (3,60) Štutgart (1,95)

Nedelja

15.30: (6,00) Frajburg (4,00) Bajer Leverkuzen (1,57)

17.30: (1,65) Borusija Dortmund (4,00) Ajntraht Frankfurt (5,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaRed Bul LajpcigKelnRB LajpcigLois OpendaĆavi Simons

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara